Senzori pentru maşini-unelte – partea I

by donpedro

Prin intermediul soluţiilor inovatoare de detecţie şi sesizare, COMPEC asigură suportul pentru proiectanţii şi producătorii de maşini-unelte în a introduce pe piaţă utilaje mai eficiente, mai sigure în utilizare, mai rapide şi mai fiabile. Folosind sistemele de securitate industrială de la COMPEC puteţi asigura securitatea utilajelor conform standardelor europene în vigoare. De asemenea, alegerea unor senzori optimi vă permite abordarea producţiei eficiente cu sisteme automate inteligente. Aici COMPEC vă poate asigura suportul în dezvoltarea de soluţii tehnologice superioare.
În articolele următoare vom prezenta principalele provocări din domeniul maşinilor-unelte precum securitatea industrială, controlul calităţii, trasabilitatea şi aplicaţiile sistemelor automate flexibile, provocări la care senzorii de la COMPEC fac faţă de fiecare dată.

Zona 1 – zona de ştanţare

Aplicaţia 1: Identificarea rolelor de foi metalice
Pe durata procesului de fabricaţie este nece­sară urmărirea traseelor parcurse de către materia primă în sensul posibilităţii identi­ficării fiecărei role de foaie metalică. Codurile de bare pot conţine informaţii diverse precum: tipul mate­rialului, grosimea foii metalice, lăţimea rolei precum şi alţi parametri impor­tanţi. Cititorul de coduri de bare CLV650 cu oglindă oscilantă reprezintă alegerea ideală pentru această aplicaţie datorită distanţei mari de detecţie precum şi a versiunilor disponibile, cu focali­zare automată sau cu focalizare dinamică.

Aplicaţia 2: Protecţie verticală la acces
O serie de panouri metalice sunt dispuse pe paleţi şi sunt transportate prin intermediul unui conveior cu role. Cele două puncte de acces sunt protejate prin intermediul unui scanner S3000 Advanced ce este montat vertical şi care foloseşte funcţia specială “monitorizare simultană” cu două câmpuri de protecţie. Senzorii inductivi IN4000 detec­tează prezenţa paletului încărcat cu panourile metalice şi anulează doar razele câmpului de protecţie care ar împiedica altfel înaintarea paleţilor pe conveior.

Aplicaţia 3: Monitorizarea prezenţei foii metalice
Senzorul optic de proximitate WTB27 moni­torizează prezenţa foii metalice în diferite zone de producţie. Datorită tehnologiei de suprimare a fundalului, senzorul este imun la perturbaţiile de natură optică precum şi la lumina ambientală. Fluxul continuu de materie primă este în consecinţă monitorizat în mod fiabil. Reflexiile optice determinate de foaia metalică sunt suprimate de către senzor prin funcţia BGS şi astfel se asigură prezenţa continuă a materiei prime pe linia de fabricaţie. Se elimină astfel timpi morţi care altfel ar afecta productivitatea şi ar dăuna întregului proces de fabricaţie.

Aplicaţia 4: Desfăşurarea rolei de foaie metalică
Asigurarea prezenţei continue a foii metalice presupune desfăşurarea rolelor la viteze controlate. Senzorul de distanţă DT50 evaluează permanent grosimea rolei pentru a monitoriza gradul de desfăşurare a acestuia şi în final cantitatea de material folosită.
Encoderul incremental DFS60 foloseşte o rolă specială pentru a măsura viteza de desfăşurare a rolei.
Atât valorile măsurate de către senzorul de distanţă cât şi cele măsurate de către encoder furnizează informaţiile necesare sistemului de control/alimentare cu materie primă pentru a lua decizia de a schimba rola de material la momentul oportun.

Zona 2 – presaj de mică putere

Aplicaţia 1: Monitorizarea forţei de presare
La presele hidraulice şi pneumatice, în unele cazuri forţa de presare se determină prin măsurarea presiunii la cilindru. Presostatul PBS cu afişaj monitorizează valoa­rea presiunii şi asigură praguri de comutaţie, contribuind la folosirea forţei necesare pentru prelucrarea unei anumite piese.

Aplicaţia 2: Protecţia la punct periculos la prese mici
Cortinele optice de protecţie deTec4 asigură securitatea la punct periculos specific preselor. Cortinele deTec4 se pot integra foarte uşor, având carcase de secţiune redusă şi oferind flexibilitate la montare. Folosite în tandem cu un releu de securitate UE48 sau cu un controller de securitate Flexi se pot atinge res­tricţiile de securitate impuse sistemelor de control de către standardele şi directivele europene în vigoare. Se pot integra şi butoane de oprire de urgenţă precum ES21 care vin cu declaraţie de conformitate, fiind special proiectate pentru sisteme de securitate industrială.

Aplicaţia 3: Monitorizarea uşilor laterale de acces
Uşile laterale de acces la presele de mici dimensiuni sunt securizate cu senzorii magnetici non-contact RE2. Mulţumită zonei sale de detecţie, RE2 compensează toleranţele de poziţionare a uşilor, crescând astfel timpul de funcţionare în producţie a presei.

Aplicaţia 4: Control complet şi securizat al presei

Controllerul de securitate modular FlexiSoft asigură gama completă de funcţii de securitate ce pot fi implementate la protecţia utilizării unei prese.
Prin intermediul modulelor de intrare-ieşire se pot controla şi semnale “non-safe”. La presele acţionate electromecanic controllerul Drive Monitor FX3-MOC extinde conceptul de securitate prin intermediul monitorizării acţionării securizate a presei. Acesta monitorizează permanent prezenţa mişcărilor periculoase şi menţine active cortinele optice de securitate pe durata situaţiei periculoase specifice operării presei pe durata producţiei.

Zona 3 – presaj mecanic şi hidraulic

Aplicaţia 1: Măsurarea presiunii, nivelului şi temperaturii în sistemele hidraulice
Senzorul de nivel LFP Cubic monitorizează nivelul uleiului din rezervorul sistemului hidraulic al presei. Senzorul de presiune PBT cu ieşire analogică măsoară presiunea sistemică necesară formării, contribuind astfel şi la calitatea procesului de fabricaţie.
Senzorul de temperatură TBS măsoară temperatura uleiului hidraulic pentru a preîntâmpina supraîncălzirea acestuia.

Aplicaţia 2: Monitorizarea matriţelor din interiorul presei
Senzorul inductiv de proximitate IQ Flat, senzor ce este integrat în presă, detectează buna poziţionare a piesei metalice ce trebuie prelucrată de către presă. Un senzor fotoelectric miniatural cu rază laser W9L-3, montat în afara zonei de dispunere a matriţei, detectează zone speciale ale acesteia în mod precis.
Senzorul fotoelectric W27 MultiPac permite monitorizarea frânărilor sculei de presaj, chiar şi în cazul în care aceasta are suprafeţe lucioase.

Aplicaţia 3: Ajustarea cursei pistonului presei
Odată ce matriţa este înlocuită este necesară reajustarea cursei pistonului presei prin folosirea unui mecanism special. Procedura de ajustare a înălţimii cursei pistonului presei se poate realiza în mod automat folosind un sistem de acţionare electrică cu encoderul absolut AFS60 ce determină în mod precis rotaţia angrenajului de antrenare.
Conexiunea SSI ajută şi ea la comunicarea fiabilă a datelor măsurate.

Aplicaţia 4: Protecţia la punct periculos
Cu ajutorul unor cortine de securitate C4000 Advanced se poate oferi protecţia la acces la punct periculos specific unei prese hidraulice. Modul de operare PSDI (Presence Sensing Device Initiations) controlează ciclurile de funcţionare ale cortinei optice în mod single-break sau double-break, ceea ce conduce la o eficienţă mai ridicată a procesului de producţie.

Aplicaţia 5: Monitorizarea matriţelor
Pentru poziţionarea precisă a matriţelor şi controlul procesului de prelucrare, senzorii inductivi IME18, IME08 sau IQ10 sunt disponibili în trei versiuni ale carcaselor (plată, circulară şi dreptunghiulară) în vederea detecţiei diferitelor părţi ale matriţei şi ale piesei prelucrate precum poziţia marginilor şi diferite găuri practicate în puncte diferite. Senzorul IQ10 detectează limita ghidajului pentru a veri­fica dacă matriţa s-a închis în mod corect şi complet. Un senzor Vision Inspector verifică în mod continuu dacă contururile rezultate în urma prelucrării corespund specificaţiilor.

Aplicaţia 6 Protecţia la punct periculos
Un sistem host-guest de cortine optice de securitate C4000 asigură protecţia la acces la punct periculos în două zone periculoase ale unei prese hidraulice.
O altă soluţie mai inteligentă şi mai economică pentru această aplicaţie este folosirea unor cortine optice deTec4 montate oblic.
Rezo­luţia de 14mm şi lipsa zonelor moarte recomandă acest nou şi economic tip de cortine optice de securitate. Acestea sunt controlate şi monitorizate cu ajutorul unui controller safety Flexi Soft.

Autor:
Mihai Priboianu
Aurocon COMPEC SRL

Distribuitor autorizat SICK: AUROCON COMPEC srl
www.compec.ro

S-ar putea să vă placă și