Schneider Electric, liderul global în transformarea digitală a managementului și automatizării energiei, desemnat cea mai sustenabilă companie din lume de Corporate Knights Global 100 Index în februarie 2021, și Grupul Enel, compania multinațională de furnizare a energiei electrice și jucător integrat, lider pe piețele globale de energie electrică și regenerabilă, s-au alăturat Forumului Economic Mondial (WEF), Organizația Internațională pentru Cooperare Public-Privată, pentru a anunța lansarea versiunii beta a Net Zero Carbon Cities Toolbox la Sustainable Development Impact Summit.
Această platformă digitală conține o gamă de soluții de decarbonizare pentru a încuraja transformarea urbană, în energie, clădiri, mobilitate, apă și gestionarea deșeurilor. Utilizatorii sunt ghidați printr-un proces detaliat pentru a identifica și prioritiza soluțiile care răspund mai bine nevoilor lor specifice. Această bază de date de soluții cuprinde politici, modele de business și financiare care au ca rezultat reducerea emisiilor și creează valoare locală, cum ar fi locuri de muncă ecologice și calitate îmbunătățită a aerului.
Versiunea beta reunește peste 200 de studii de caz din viața reală și soluții din peste 110 orașe din întreaga lume. Accesul la Toolbox of Solutions este deschis tuturor, adresându-se, în special, liderilor orașelor, liderilor guvernelor naționale și companiilor. Utilizatorii pot naviga în baza de date și pot căuta soluții pe baza unor atribute specifice sau pentru a aborda cele mai presante provocări locale.
„Așa cum arată acest instrument și soluțiile pe care le integrează, tehnologia legată de decarbonizarea orașelor există în prezent. Când vine vorba de implementare, trebuie să ne gândim dincolo de infrastructura publică și cu privire la toate clădirile, în special categoria clădirilor existente. Programele de modernizare joacă un rol important în tranziția către orașele net zero”, a declarat Jean-Pascal Tricoire, președinte și CEO Schneider Electric.
„Electrificarea curată deschide calea către decarbonizarea economiei, promovând în același timp o transformare urbană sustenabilă și, cu tehnologiile și know-how-ul actual, avem instrumentele pentru a avea succes și o oportunitate unică de a face diferența”, a spus Francesco Starace, CEO și Director General al Grupului Enel. „Toolbox-ul de soluții este un instrument excelent pentru lumea afacerilor și pentru factorii de decizie politică, deoarece oferă soluții energetice integrate, pentru a contribui la o societate mai prosperă și mai sustenabilă. În calitate de lider global în sectorul energiei, Enel lucrează în permanență cu parteneri globali pentru a contribui la stimularea acțiunilor la scară către un viitor mai sustenabil și incluziv.”
Incluse în Toolbox, utilizatorii vor găsi soluții integrate de la Enel care pot furniza ecosisteme urbane decarbonizate, sustenabile și rezistente în orașe din întreaga lume. Cu accent pe infrastructura energetică inteligentă, Enel’s Open Meter este noua generație de contoare inteligente care reflectă cele mai recente evoluții de pe piață și tehnologie în domeniul contorizării avansate și al gestionării de la distanță a rețelelor electrice. Numai în Italia, unde tehnologia va ajunge la peste 35 de milioane de clienți până în 2025, acest dispozitiv inteligent de contorizare din a doua generație permite colectarea a peste 7.000 miliarde de puncte de date pe an, inclusiv date despre utilizare aproape în timp real și parametrii electrici pentru a permite analize ‘big data’ pentru rețea. Este un dispozitiv digital care îmbunătățește conștientizarea și înțelegerea clienților cu privire la obiceiurile lor de consum de energie electrică și favorizează modele de consum mai eficiente și sustenabile. În plus, permite consumatorilor să preia un rol proactiv în monitorizarea și controlul aparatelor, cum ar fi acoperișul solar, automatizarea locuinței și mobilitatea electrică, promovând noi difuzări avansate de servicii energetice. În conformitate cu abordarea economică a Grupului, Open Meter este proiectat și fabricat folosind materiale plastice regenerate, emițând cu 6% mai puțin CO2 și producând 122g mai puține deșeuri pentru fiecare Open Meter față de un contor produs în mod convențional.
Mai multe soluții implementate cu succes de Schneider Electric sunt, de asemenea, incluse în platformă. Acestea evidențiază, în special, modul în care eficiența energetică poate conduce atât la economii de energie, cât și de materiale, care pot fi reinvestite în infrastructura orașelor și în proiecte comunitare, inclusiv adaptări de infrastructură și modernizarea clădirilor municipale cu sisteme HVAC și controale inteligente de automatizare. De exemplu, în Holland, Michigan, în Statele Unite, liderii orașelor s-au asociat cu Schneider pentru a introduce obiectivele energetice în planul lor principal de economisire a energiei, pentru a adresa modernizările de infrastructură, atingând în același timp obiectivele de sustenabilitate, ajutând astfel toți locuitorii orașului să reducă consumul de energie cu 30% până la 50%.
Toolbox este cel de-al treilea produs al programului „Net Zero Carbon Cities”; o inițiativă WEF al cărei obiectiv este de a alinia și extinde eforturile între business-uri, orașe și guverne la nivel național pentru a oferi ecosisteme urbane sustenabile, rezistente și echitabile. Programul este condus de Jean Pascal Tricoire, președinte și director executiv, Schneider Electric, și de Francesco Starace, CEO și director general al Grupului Enel.