Primele controlere pentru ventilatoare din industrie cu intrare de termistor, control de turaţie şi avertizare defect pe două firere

by donpedro

Puncte forte:
Controlul turaţiei ventilatoarelor prelungeşte viaţa acestora şi reduce zgomotul;
Controlul turaţiei ventilatoarelor de la distanţă cu termistor sau prin interfaţa SMBus;
Controlul a până la două ventilatoare simultan.

Noile controlere de ventilatoare de la Microchip sunt primele dispozitive de control single şi dual pe SMBus™ din industrie, cu detecţie “fan-fault” şi “over-temperature”. Controlerele TC654, TC655, TC664 şi TC665 monitorizează turaţia şi pot detecta uzura ventilatorului, permiţând utilizatorului să-l înlocuiască înainte ca acesta să se defecteze. Integrând tehnologia FanSense™, dispozitivele suportă ventilatoare cu tensiuni de alimentare de 5, 12, 24 şi 48V şi curenţi de până la 1A, utilizând o sursă de tensiune externă. Metoda FanSense, brevetată de Microchip, asigură detectarea apariţiei unui puls de la ventilator, permiţând evidenţierea condiţiilor care pot duce la defectarea lui şi protecţia la apariţia acestora.
Pe lângă mărirea duratei de viaţă, posibilitatea de reglaj a turaţiei în funcţie de temperatură reduce zgomotul. Turaţia ventilatorului poate fi programată fie prin ieşirea unui termistor distant, fie prin interfaţa SMBus.
TC654/5 pot monitoriza două ventilatoare simultan, fiind ideale pentru sisteme multiventilator, iar TC664/5 se adresează aplicaţiilor “single-fan”. TC655 şi TC665 sunt prevăzute de asemenea cu un semnal de supra-temperatură pentru identificarea condiţiilor de supraîncălzire, eliminând necesitatea de circuite adiţionale pentru detecţia temperaturii.
Oferite în capsule de 10 pini MSOP, dispozitivele au o gamă pentru tensiunea de alimentare de la 3.0 până la 5.5V şi o gamă a temperaturilor de funcţionare de la -40 până la +85°C.

www.microchip.com