O privire asupra Firmware-ului Open Source Tasmota pentru dispozitive ESP

Alternativă de tip open pentru dispozitivele IoT bazate pe ESP8266 și ESP32

by gabi

Internetul lucrurilor (IoT) oferă comoditate și eficiență chiar și atunci când este utilizat pentru a implementa  automatizare a locuinței, putând controla încălzirea și iluminatul în funcție de programe complexe prin detectarea gradului de ocupare a camerei, de exemplu. Cu toate acestea, IoT poate fi, în egală măsură, o cauză a multor angoase și cheltuieli atunci când un furnizor își încetează activitatea și platforma sa cloud devine offline, făcând dispozitivele inutile. Ca să nu mai vorbim de faptul că, uneori, pot exista două sau trei sisteme paralele diferite în uz, iar lipsa interoperabilității împiedică integrarea.

Din fericire, există soluții disponibile, cum ar fi Home Assistant, o platformă de automatizare a locuinței cu sursă deschisă extrem de ușor de configurat  și Zigbee2MQTT, un gateway Zigbee open source, independent de furnizor. În aceste rânduri, se face referire la Tasmota, un firmware open-source care poate fi încărcat pe dispozitive IoT compatibile cu WiFi, înlocuind în întregime firmware-ul furnizorului și simplificând integrarea cu Home Assistant, precum și cu alte platforme.

Tasmota este acceptat pe dispozitivele bazate pe ESP8266, ESP32, ESP32-S sau ESP32-C3 și și-a sărbătorit recent cea de-a 7-a aniversare. În ianuarie 2016 a fost utilizat în proiectul Sonoff-MQTT-OTA, care asigura controlul MQTT de bază, pentru un anumit comutator marca Sonoff. Între timp însă, firmware-ul se tot dezvoltă, asigurând suport pentru peste 2000 de dispozitive, iar acestea variază de la plăci de dezvoltare și întrerupătoare bazate pe ESP, până la corpuri de iluminat, motoare pentru perdele și aparate de uz casnic, precum ar fi dezumidificatoare și încălzitoare.

Lista extinsă de caracteristici Tasmota include suport pentru intrare ADC, butoane și comutatoare, afișaje, numeroși senzori și alte periferice, protocol OpenTherm, reguli, scripturi și multe altele. Cel mai simplu, oferă o interfață web care permite citirea stării și comutarea ieșirilor, cu o interfață MQTT care permite, de asemenea, integrarea cu aplicații personalizate. Este oferit suport ca standard pentru Alexa, AWS IoT, Domoticz, Home Assistant și alte platforme.

Documentația Tasmota avertizează că dispozitivele alimentate de la rețea nu trebuie conectate în timpul scrierii pe dispozitiv, deoarece acest lucru ar prezenta un risc semnificativ de electrocutare. În schimb, puterea microcontrolerului ESP este furnizată în timpul programării de un USB UART adecvat, care trebuie să aibă un stabilizator de tensiune discret capabil să furnizeze 3,3V cu un curent suficient.

Un exemplu de dispozitiv potrivit pentru programare este USB UART Click de la MikroElektronika (Nr. stoc RS 882-8913). Acesta se bazează pe FTDI FT232RL plus un AP7331 300mA LDO, cu un jumper de zero ohmi (J1) care poate fi utilizat pentru selectarea nivelului I/O de 5V sau 3,3V. Acesta din urmă este implicit.

Tasmota oferă o alternativă de firmware de tip open source, puternică, flexibilă și extensibilă pentru dispozitivele acceptate, ceea ce face posibilă integrarea cu platforme avansate, personalizate și de control local, care nu depind de cloud. Se pare că unii vânzători mici încep să ofere Tasmota preinstalat ca firmware standard pentru dispozitive, iar acest lucru ar elimina necesitatea de a demonta dispozitivele pentru a le rescrie firmware-ul, ceea ce înseamnă, în plus, că garanțiile. și certificarea produsului nu sunt invalidate.

IMPORTANT: acesta nu este un ghid de utilizare, motiv pentru care, va recomandăm pentru informații detaliate să consultați proiectul Tasmota și/sau documentația furnizorului.

Autor: Bogdan Grămescu
Aurocon Compec – https://www.compec.ro

S-ar putea să vă placă și