MPA – senzori de poziţionare cu ieşire analogică

by donpedro

Sistemele automatizate din mediile industriale şi nu numai beneficiază de prezenţa cilindrilor pneumatici pentru controlul permanent al diferitelor tipuri de mişcare.
Problema monitorizării poziţiei pistoanelor cilindrilor pneumatici a fost dintotdeauna de actualitate în domeniul automatizărilor, pe piaţă fiind consacraţi senzori magnetici cu montare pe canelura cilindrilor, senzori ce indică una, maxim două poziţii ale pistonului, de obicei poziţia de start şi poziţia de stop a pistonului. Posibilitatea monitorizării permanente a poziţiei pistoanelor din cilindri pneumatici prin intermediul noii serii de senzori magnetici MPA de la SICK oferă oportunitatea dezvoltării unor noi aplicaţii cu un grad de interactivitate mai ridicat în ceea ce priveşte controlul mişcării.

Principiu inovator de detecţie a poziţiei, fără contact

Senzorul de poziţionare MPA foloseşte o serie de senzori Hall pentru a detecta poziţia fără contact a diferitelor tipuri de materiale magnetice.
Foloseşte un algoritm inteligent pentru a ajusta dinamic nivelul de detecţie al magneţilor pe durata operării, astfel încât semnalul de la ieşire să fie liniar şi reproductibil. Beneficiul major este acela că se face o corecţie dinamică asupra influenţei exercitate atât de variaţiile termice ambientale cât şi a celor determinate de fenomenul de îmbătrânire a magneţilor. Informaţia de poziţie este furnizată la o rezoluţie optimă prin intermediul ieşirilor analogice în curent sau tensiune sau IO Link. Senzorul de poziţionare MPA este extrem de pretabil pentru detecţia continuă a mişcărilor pistoanelor din cilindri pneumatici. De asemenea, senzorii din gama MPA sunt ideali pentru realizarea măsurătorilor de poziţionare folosind magneţi.

Game mari de măsurare pentru aplicaţii multiple

Există câte un senzor de poziţionare MPA cu lungimea corectă pentru fiecare aplicaţie, de la 107mm la 1007mm, în paşi incrementali de câte 36mm. Acest lucru îl face ideal pentru sistemele de acţionare şi poziţionare pneumatică folosite la măsurări, alimentări

benzi de transport sau grippere. MPA face posibilă optimizarea proceselor industriale şi facilitează implementarea cu succes a standardelor de calitate a producţiei. De asemenea, MPA este extrem de pretabil pentru detectarea poziţiei componentelor în mişcare ale utilajelor industriale precum monitorizarea preselor pneumatice.

Detecţia poziţiei cu rată mare de eşantionare

Semnalele de ieşire sunt precis definite şi au un grad mare de repetabilitate, aceste caracteristici fiind impetuos necesare proceselor de poziţionare de precizie. În plus, MPA furnizează aceste semnale cu o rată foarte bună de eşantionare, de 1,15ms.

Zonele inactive determină o flexibilitate ridicată în utilizare

Deoarece un senzor de poziţionare MPA este doar puţin mai lung decât zona sa de detecţie, acesta asigură flexibilitate ridicată pentru o gamă largă de aplicaţii. Zonele inactive minime de la capetele senzorilor (zonele cu conexiuni electrice prin cablu) permit instalări chiar şi în cazul aplicaţiilor cu spaţiu restrâns de montare.

Tehnologie IO Link integrată

Senzorul de poziţionare MPA asigură un curent de ieşire între 4 şi 20mA, o tensiune de ieşire între 0 şi 10V şi o interfaţă IO-Link, toate încorporate într-un singur dispozitiv. Acest lucru înseamnă un nivel înalt de flexibilitate în selectarea semnalului de ieşire precum şi un grad mare de integrare la un controller dedicat.
IO-Link reprezintă un standard global şi universal de comunicaţie pentru setarea parametrilor şi realizarea configuraţiei pentru comutarea simplă a senzorilor analogici şi a diferitelor elemente de acţionare. IO-Link asigură oricărui sistem de automatizare acces uşor la stările analogice şi digitale complet integrate.

Instalare şi operare extrem de facilă

Instalarea senzorului magnetic de poziţionare MPA poate fi realizată rapid şi fără timp de integrare îndelungat. Configurarea cu ajutorul unui teach-pad, LED-uri de indicare vizibile precum şi gama extinsă de accesorii de montare, toate acestea facilitează instalarea şi configurarea senzorilor.

Zonă tactilă capacitivă pentru operare facilă

MPA posedă o zonă capacitivă pentru a permite instalarea rapidă precum şi ajustarea flexibilă a sarcinilor prevăzute de aplicaţie. O simplă apăsare cu degetul este tot ceea

ce este nevoie pentru selectarea între o ieşire în curent 4-20mA şi respectiv o tensiune în plaja 0-10V sau o ieşire IO-Link pentru setarea opţională a gamei de măsurare şi pentru revenirea la setările din fabrică. De asemenea, este o interfaţă sigură la schimbări neintenţionate ale setărilor senzorilor.

Diagnostic facil şi rapid cu două LED-uri bicolore

Cu un LED galben pentru indicarea că obiectul detectat este prezent în zona de detecţie,

un LED verde şi un LED albastru pentru indicarea tipului de ieşire analogică selectată (în tensiune sau în curent) şi cu un LED roşu pentru indicarea prezenţei defectelor, senzorul analogic de poziţionare MPA oferă mijloace de indicare optică a stării de funcţionare. De asemenea, LED-urile asigură indicarea dacă puterea câmpului magnetic este insuficientă.

Soluţii de montare pentru orice tip de aplicaţie

În ceea ce priveşte accesoriile de montare, pentru seria MPA de senzori magnetici există o gamă extinsă de astfel de soluţii. Astfel, sunt disponibile adaptoare dedicate pentru montarea pe cilindri cu corp rotund, cilindri cu tijă, cilindri cu caneluri tip T, precum şi alte tipuri de cilindri. Suporturile de montare şi magneţii exteriori sunt de

asemenea disponibile şi pentru alte aplicaţii de măsurare liniară a poziţiei. În toate cazurile, senzorul poate fi montat uşor şi sigur şi dotat cu tehnologii adecvate de conectare.
O combinaţie perfectă de performanţe tehnice: tehnologie laser pentru detecţia şi a celor mai mici şi transparente obiecte încorporată într-o carcasă din oţel inoxidabil în versiuni “wash-down” şi respectiv igienice.
Senzorii W4S-3 Inox şi respectiv W4S-3 Inox Hygiene reprezintă senzori fotoelectrici m.
Carcasa rigidă din aluminiu, rezistentă la acţiunea agenţilor chimici precum şi manşoanele de protecţie ale cablurilor electrice asigură protecţia senzorului de poziţionare MPA asupra stresului mecanic.
Carcasa din aluminiu are o zonă tactilă capacitivă pentru a asigura un nivel ridicat de impermeabilitate şi protecţie generală la acţiunea umidităţii, stând la baza clasei de protecţie oferite, IP67.
Şi nu în cele din urmă, senzorul magnetic analogic de poziţionare MPA oferă detecţie fără contact şi, din acest motiv, nu se uzează prematur, asigurând în consecinţă durată de viaţă extrem de ridicată.

Distribuitor autorizat SICK: AUROCON COMPEC srl
www.compec.ro

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu