Module pentru programatoare ELNEC

by donpedro

Programatoarele ELNEC prezentate în numerele anterioare ale ziarului pot necesita o serie de accesorii opţionale pe care le prezentăm în acest articol

1 Module adaptoare de capsulă
Aceste module servesc pentru programarea unor circuite ce se prezintă în alte capsule decât DIL (Dual In Line Package, Through Hole). Toate programatoarele ELNEC sunt dotate cu un soclu ZIF (Zero Insertion Force Socket) în care se introduce circuitul de programat / de citit. Programatoarele universale LabProg+ şi JetProg sunt dotate cu soclu ZIF de 48 de pini, programatorul de memorii PreProm-02aLV cu ZIF-32, programatoarele de microcontrolere 51&AVRProg şi PIKProg cu ZIF-40, iar programatorul de memorii seriale cu ZIF-20. În acestea se pot introduce circuite ţintă DIL ce au un număr de pini mai mic sau egal cu numărul de pini ai soclului ZIF de pe programator. Soclurile ZIF au fante late, astfel încât acceptă atât circuite “late” de 6 module, cât şi circuite “înguste”, de 3 module. Dacă totuşi circuitul ţintă este într-o capsulă SMD atunci este necesar un adaptor de capsulă.
Adaptorul de capsulă este în esenţă alcătuit dintr-o plăcuţă de cablaj imprimat, care pe partea superioară are montat un soclu pentru circuitul SMD ţintă, iar pe partea inferioară are 2 rânduri de pini, distanţaţi la 6 module, pentru a se introduce în soclul ZIF din programator. Soclurile de pe partea superioară sunt de regulă socluri sofisticate ce acceptă circuite ţintă SMD şi au o anduranţă de 10.000 – 25.000 acţionări. Din această cauză adaptoarele de capsulă de acest tip sunt relativ scumpe. De exemplu, un adaptor DIL44-PLCC44 ZIF costă $88,00 (preţ fără TVA). Preţul este dictat de soclul SMD, care este foarte scump. Figura 1 arată exemple de astfel de socluri.

Figura 1 Module adaptoare pentru capsule SMD (ZIF):DIL44-PLCC44 ZIF şi DIL48-TSOIP48 ZIF

Pentru a veni în întâmpinrea amatorilor, ELNEC oferă seria ECO de module adaptoare de capsulă, mult mai ieftine. Acestea au soclul pentru circuitul SMD introdus într-un conector de tip “header” pe plăcuţa adaptorului. Soclul în sine este însă un soclu ieftin, de tipul celor ce se plantează pe plăci, în producţie. Acest tip de soclu are o anduranţă mică, tipic 10 – 50 de acţionări, dar modulul ECO este sensibil mai ieftin. De exemplu un adaptor DIL40-PLCC44 ECO W-EPROM/MCS51 costă $26,00 (fără TVA). Când soclul nu mai face contacte ferme, acesta se poate înlocui uşor prin scoatere din conectorul header. Subliniem totuşi că adaptoarele din seria ECO nu sunt pentru uz profesional.
Alegerea adaptorului necesar poate induce confuzii, dacă nu este făcută cu atenţie. Fiecare producător de circuite integrate poate avea denumiri diferite pentru acelaşi tip de capsulă. Mai mult, capsule cu aceeaşi denumire la diverşi producători pot avea dimeniuni fizice diferite. De aceea, cel mai bine este să aveţi desenul capsulei ţintă la îndemână atunci când consultaţi un dealer pentru adaptorul necesar aplicaţiei dvs..

FIigura 2 Module adaptoare pentru capsule SMT (ECO):DIL40-PLCC44 ECO şi DIL28-LCC28 ECO

2 Module funcţionale pentru programatoare
O altă serie de accesorii sunt destinate programatoarelor dedicate. Acestea conţin în interior circuite logice ce completează funcţionalitatea programatorului de bază. Seria de module funcţionale ELNEC pentru programatorul de memorii PreProm-02aLV îi permite acestuia să programeze circuite precum microcontrolere din diverse familii, memorii mai deosebite, etc.. De exemplu, modulul 240-LV permite programarea de memorii cu organizare pe 16 biţi, modulul AVR permite programarea de microcontrolere ATMEL AVR, modulul GAL-LV permite programarea de circuite logice precum 16V8, 22V10, 6001, 6002, etc.. Sunt disponibile o multitudine de module.
Adaptoarele funcţionale sunt, de regulă, accesorii pentru programatorul de memorii PreProm-02aLV, deoarece programatoarele universale LaProg+ şi JetProg au driveri de pini electronici, programabili, şi nu necesită alte adaptoare externe.
Trebuie totuşi avut în vedere că, un programator de memorii PreProm-02aLV cu 3 ÷ 4 module funcţionale suplimentare ajunge să coste la fel sau mai mult ca un programatorul universal LabProg+, fără a programa un număr la fel de mare de circuite ca acesta din urmă.
La aceeaşi categorie de opţionale s-ar putea încadra şi module adaptoare pentru circuite ieşite din fabricaţie. De exemplu vechile memorii 2708, 2716 necesită tensiuni mari de programare, tensiuni ce nu sunt disponibile la majoritatea programatoarelor (deoarece memoriile moderne lucrează cu tensiuni de programare de 12V, 5V, 3,3V, etc.). ELNEC dispune de adaptorul 008 care rezolvă această problemă. Modulul 008 poate fi utilizat atât pe programatoarele universale JetProg şi LabProg+ cât şi pe PreProm-02aLV.

Informaţii suplimentare: www.elnec.com
Reprezentanţă ELNEC în RO:
ALEXE ELECTRONICE AE S.R.L.
Tel. / Fax : (01) 323.9145
e-mail: calexe@canad.ro

S-ar putea să vă placă și