Micul cip controler Standard Linear de la STMicroelectronics reduce mărimea încărcătoarelor de baterii şi adaptoarelor de putere

by donpedro

Capsula SOT-23 şi componentele externe mici duc la micşorarea spaţiului ocupat

Geneva, 29 ianuarie 2002 – STMicroelectronics a realizat cipul controler TSM105 folosit pentru încărcarea bateriilor şi adaptoare de putere. TSM105, cu o capsulă mică şi un număr minim de componente externe, este destinat îndeplinirii necesităţilor de alimentare pentru ultimele generaţii de dispozitive mobile mici. În particular, TSM105 este ideal pentru utilizarea în încărcătoarele de baterii pentru telefoanele mobile şi alte dispozitive portabile şi pentru adaptoarele de putere folosite la computerele laptop, PDA şi jocuri electronice.
Circuitul înalt integrat TSM105 foloseşte o tensiune de referinţă, două amplificatoare operaţionale cu ieşiri OR şi colectoare comune şi un circuit de detectare a curentului. Este oferit într-o capsulă SOT23-5L, ceea ce face să fie cel mai mic dispozitiv de acest tip. Printre alte caracteristici cheie şi funcţii incluse putem menţiona controlul tensiunii şi al curentului, funcţionarea la tensiune de alimentare mică, current-sink output stage, compensare uşoară, rejecţia tensiunilor mici de alimentare cu curent alternativ şi detectarea unui curent foarte mic.
TSM105 funcţionează la tensiuni de alimentare de la 2,8 la 12 V. Curentul maxim la ieşire este de 2mA pentru tot domeniul de temperatură, 1,05 mA tipic, iar tensiunea de referinţă la ieşire este de 1,21 V.
Pentru economisirea şi mai mare a spaţiului, TSM105 are nevoie de numai câteva componente externe. Acestea sunt o punte de rezistoare, un rezistor de sens şi un rezistor şi un capacitor pentru compensare. Puntea de rezistoare se conectează la ieşirea încărcătorului de baterii sau a adaptorului de putere pentru reglarea tensiunii.
Acest lucru este realizat prin compararea tensiunii de ieşire cu tensiunea internă de referinţă.
Ca şi alte produse ale familiei de controlere TSM de la STMicroelectronics pentru încărcătoare de baterii, adaptoare de putere şi surse de alimentare în comutaţie, TSM105 combină precizia şi uşurinţa pentru proiectanţii. Familia cuprinde 11 produse standard, fiecare destinat pentru o anumită aplicaţie. Controlerul TSM105 pentru încărcătoarele de baterii şi adaptoare de putere este livrat în capsule SOT23-5L sau SO-8. Produsele sunt disponibile acum.

www.st.com