Kinetis MCU: Un profil de energie redusă

by donpedro

Atu-ul unui sistem embedded îl reprezintă eficienţa sa energetică de-a lungul tuturor sarcinilor aplicaţiei, care pot fi, în general, împărţite în trei faze: Iniţializare, Control și Calcul.

Pentru a reduce consumul de energie, ecuaţia este simplă, prin reducerea ariei de sub curbă; în esenţă, se face mai mult, cu mai puţină energie și într-un timp mai scurt.
Acest lucru se realizează prin a fi cel mai bun din clasă, nu doar în una dintre aceste faze, ci în toate cele trei.

de Justin Mortimer, Freescale Semiconductor

Continua noastră schimbare în lumea electronicii

Electronica a făcut pași mari de la primul receptor/ transmițător radio, alias “walkie-talkie”, care a fost lansat de Motorola în anul1940. De atunci, progresele rapide și inovațiile revoluționare continuă să afecteze modul în care interacționăm cu lumea noastră. Suntem înconjurați de procesoare integrate și de senzori existenți în dispozitive mobile alimentate de la baterii, precum telefoane, tablete și alte produse electronice “inteligente”. În cele din urmă, lumea noastră este condusă de un software integrat care colectează și interpretează date în mod constant, pentru a lua decizii în timp real.
În calitate de consumatori, așteptăm de la dispozi­tivele noastre o performanță din ce în ce mai mare, ceea ce înseamnă că fiecare produs nou lansat va aduce mai multă funcționalitate, viață mai lungă a bateriei, prețuri mai mici, un software mai bun și un produs mai sigur pentru mediul nostru. Pe măsură ce crește numărul de dispozitive alimentate de la baterii, aşteptarea ca sistemul embedded să înde­plinească aceste cerințe este mult mai mare. Dacă sunteți un inginer proiectant, știți asta foarte bine, motiv pentru care veți fi mulțumit să auziți că microcontrolerele Kinetis MCU sunt construite în jurul acestor cerințe, și, în special, a eficienței energetice.

Microcontrolerele Kinetis au un consum redus de energie, chiar mai mic

În trecut, producătorii de circuite integrate erau forţaţi să livreze produse cu performanță și integrare mai mari. Astăzi, nivelul așteptărilor a fost ridicat. Electrocasnicele eficiente energetic, vehi­culele electrice, iluminatul cu LED-uri și televizoarele au dat startul tendinței, dar dispozitivele devin mult mai inteligente: ele încep să ia decizii autonome, fără intervenție umană. Integrarea inteligentă, eficiența performantă și soluțiile crea­tive pentru a rezolva provocarea consumului redus de energie au devenit o prioritate de top pentru producătorii de circuite integrate.
Microcontrolerele Kinetis au fost construite în jurul cerinței de reducere a consumului de energie și vor continua să se diferențieze de alte microcontrolere de pe piață.

Micşorarea consumului de energie, un dispozitiv la un moment dat

Aici sunt doar câteva tehnici de reducere a puterii, integrate în portofoliul Kinetis, care ajută la minimizarea consumului de energie.

• Iniţializare low power: Optimizat pentru cea mai mică putere în timpul procesului de inițializare (boot process), prin furnizarea de biți de control memorați non-volatil, pentru a seta implicit ceasul cip-ului pe durata pornirii dispozitivului.
• Semnal de ceas inteligent: Performanță scalabilă, așa cum este nevoie pentru a răspunde cerinţelor aplicației, prin diferite surse de semnal de ceas și multiplicatori pentru a seta ceasurile pentru peri­ferice sau CPU, în toate modurile de consum de energie.
• Prelucrare ultra-eficientă: Controlul în timp real și calculul prin utilizarea celor mai eficiente nuclee de procesare din lume, ARM® Cortex®-M, suplimentate de acceleratoare hardware patentate de Freescale.
• Moduri flexibile de mică putere: Numeroase moduri de alimentare a porților de memorie și a perifericelor care să permită optimizarea dinamică și statică a puterii, care se potrivește cu o gamă largă de cazuri de utilizare.
• Periferice independente cu consum redus de energie: economii prețioase de energie prin permisiunea ca perifericele strategice din cadrul sistemului să opereze și să dispună de funcţia de capabilitate de luare a deciziilor în moduri de joasă putere, astfel încât timpul petrecut în adormire să poate fi extins.

Kinetis MCU poate face o diferenţă și va fi acolo pentru a ajuta atunci când miliamperii fac o lume a diferenţelor

Sistemele embedded de astăzi nu seamănă deloc cu sistemele din trecut bazate, în special, pe hardware. Sunt aplicații mai complicate, cu sarcini în timp real, care includ date recoltate de la senzori, algoritmi de calcul și de luare a deciziilor în cunoștință de cauză. Aceste aplicații necesită hardware care echilibrează performanța cu consumul de putere, dar mai mult ca niciodată, ele cer dezvoltare de software avansat. Și, așa cum ne adâncim în această nouă lume, nevoia de dispozitive eficiente la consumul de energie este în creștere.
Înnoirea portofoliului Kinetis este alimentată de dorința de a proiecta microcontrolere care consumă mai puțină energie, oferă moduri flexibile de pute­re, periferice inteligente, software bine integrat și soluții de activare.

Pentru a ține pasul cu realizările echipei Freescale de până acum, accesaţi www.freescale.com/lowpower Noile actualizări în ceea ce priveşte eficientizarea consumului de putere le aflați aici, conectându-vă pe Embedded Beat Blog.

Justin Mortimer este Kinetis MCU Product Manager.

Freescale Semiconductor România S.R.L.

București
Tel: 021 3052 400
officero@freescale.com
www.freescale.ro

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu