INSTALAŢII COMUNITARE DE RECEPŢIE TV PRIN SATELIT – MULTISWITCHES – SISTEME ÎN CASCADĂ

by donpedro

În acest articol vom prezenta câteva tipuri de instalaţii comunitare de dimensiuni medii sau relativ mari folosite pentru recepţia prin satelit şi terestru.
După cum discutam şi în numărul precedent avantajul principal al unui astfel de sistem este existenţa receptorului de satelit chiar la utilizator, putând astfel să recepţioneze un număr foarte mare de programe TV şi radio. De asemenea staţia de recepţie nu este complexă şi implicit scumpă.

SISTEMELE CASCADABILE

Figura 1

Figura 2

Figura 3

Figura 4

Figura 5

Aceste sisteme de distribuţie a semnalului FI satelit se deosebesc de cele arborescente (stea) prin faptul că se utilizează în distribuţii de medii sau relativ mari de până la 48 utilizatori. Având în vedere numărul mare de utilizatori aceste aparate pe lângă sistemul de comutare a subbenzilor de satelit au şi circuite de amplificare necesare compensării pierderilor din reţeaua de distribuţie.
În sistemele cascadabile semnalul este distribuit din staţie către utilizatori prin intermediul unor amplificatoare de semnal intermediare. Aceste tipuri de sisteme sunt pretabile pentru blocuri de locuinţe având mai multe nivele, pentru fiecare etaj existând un număr de utilizatori.
Principial aparatele multiswitch cascadabile sunt de două tipuri:
1. Staţia de recepţie la care se conectează antenele pentru recepţie satelit şi terestră, linia de distribuţie a semnalului FI-SAT plus semnalul TV pe un număr de 8 cabluri coaxiale (câte 4 subbenzi pentru 2 sateliţi) şi legături spre utilizatori (pot fi 4 sau 8 ieşiri de abonat).
2. Amplificatoare de distribuţie intermediare care au linii de intrare reţea (8 cabluri), linii de ieşire reţea (8 cabluri) şi legături spre abonaţi (pot fi 4 sau 8 ieşiri de abonat).
În tabelul de mai jos sunt prezentate caracteristicile tehnice ale principalelor modele produse de firma ALCAD din Spania.
Modelele MU-440 şi MU-840 sunt staţii de recepţie având 9 intrări/9 ieşiri de linie/4 sau 8 ieşiri de abonat
Modele MU-441 şi AU-340 sunt amplificatoare intermediare având 9 intrări de linie/9 ieşiri de linie/4 sau 8 ieşiri de abonat.

APLICAŢII ÎN SISTEME CASCADABILE

TABEL !

În continuare vă prezentăm câteva scheme de aplicaţii. În figura 1 este prezentată aplicaţia pentru un număr de 12 utilizatori.
Nivelele de semnal sunt calculate pentru distribuţie având lungimile de cablu coaxial indicate. Ieşirile de linie din modulul MU-840 sunt închise cu rezistenţe de 75 ohmi.
Pentru aplicaţia având 16 utilizatori vă propunem două tipuri de reţele de distribuţie. Prima schemă se pretează pentru imobile cu 3 etaje aşa cum este prezentată în figura 2.
În figura 3 este prezentată aceiaşi aplicaţie pretabilă pentru alt tip de clădire.
Pentru o reţea de până la 24 de utilizatori se utilizează configuraţia din figura 4.
În final vă prezentăm un sistem pentru un număr de 48 de abonaţi.

CONCLUZII
Acest tip de distribuţie este utilizată pentru un număr mare de utilizatori, având lungimi de cablu coaxial foarte lungi.
Avantajul principal î-l constituie numărul foarte mare de programe care poate fi recepţionat independent de fiecare utilizator folosind una sau mai multe antene de satelit lucru absolut imposibil de realizat pentru o reţea de cablu.
Dezavantajul unei astfel de instalaţii este complexitatea ridicată, necesitatea utilizării aparaturii de măsură specifice şi numărul foarte mare al cablurilor coaxiale care trebuiesc instalate.

Pentru informaţii suplimentare:
Ing. Adrian Andrei
Antech 98 s.r.l.
Tel/fax : 01-331.34.04
e-mail : aandrei@mailbox.ro

S-ar putea să vă placă și