INSTALAŢIE COMUNITARĂ DE RECEPŢIE TV SATELIT ŞI TERESTRU

by donpedro

În acest articol vom prezenta o instalaţie de recepţie TV satelit şi terestru care permite distribuirea semnalului la 8 utilizatori.
Aşa cum am mai prezentat şi în numerele trecute al revistei, banda de frecvenţă folosită pentru frecvenţa intermediară la recepţia din satelit este 950-2150Mhz. Receptorul de satelit procesează semnalul din această bandă. De asemenea, reamintim faptul că în transmisiile actuale se utilizează aproape preponderent benzile 10,700-11,750Ghz şi 11,700-12,750Ghz folosind polarităţile liniare H (orizontal) şi V (vertical). În acest fel se definesc 4 subbenzi pe care LNB-ul le converteşte în banda 950-2150Mhz cunoscută sub numele de banda FI de satelit. Pentru a putea selecta una din aceste subbenzi, receptorul de satelit transmite semnale de comandă către LNB astfel:

pentru tensiunea 14Vcc este selectată polaritatea V, respectiv 18Vcc pentru polaritatea H;
prezenţa unui semnal de 22Khz comută recepţia în subbanda 11,700-12,750Ghz, în cazul lipsei acestui semnal se recepţionează subbanda 10,700-11,750Mhz.

Se remarcă faptul că staţia de semnal transmite atât semnal TV din benzile FIF, UIF şi FM precum şi banda FI satelit. În acest caz fiecare utilizator poate conecta la prizele din apartamente televizorul, receptor radio şi receptor satelit.

MULTISWITCHES
Acest tip de instalaţie comunitară se bazează pe amplificatoare care permit şi schimbarea subbenzii, de aici vine denumirea de multiswitches (multi comutatoare). Acest tip de instalaţie permite ca fiecare utilizator să poată recepţiona oricare din cele patru subbenzi deci toate programele care sunt emise de un satelit.

Trebuie menţionat că un astfel de sistem este folosit în instalaţii comunitare de mici dimensiuni, de până la 48 utilizatori din cauza unor limitări de ordin tehnic. De asemenea, precizăm că acest fel de distribuţie este de două feluri: arborescentă, adică de la staţie pentru fiecare abonat pleacă câte un cablu, sau cascadabilă, caz în care din staţie pot pleca 4 sau 8 cabluri coaxiale (4 pentru cazul în care se recepţionează 1 satelit, 8 pentru recepţia a 2 sateliţi) existând câte un amplificator intermediar pe fiecare nivel de la care pleacă semnalul spre câte 4 utilizatori. Acest tip de distribuţie cascadabilă se pretează foarte bine pentru blocuri de locuinţe de până la 6 nivele deci un total de 48 utilizatori.

SISTEMUL DiSEqC
Sistemul DiSEqC a fost conceput de către compania EUTELSAT (care deţine sateliţii geostaţionari din seria EUTELSAT şi HOTBIRD) pentru a controla o gamă largă de accesorii conectate la receptoarele de satelit. Abrevierea DiSEqC înseamnă Digital Satellite Equipment Control. Un semnal având frecvenţa de 22Khz modulat în amplitudine este folosit pentru a forma biţi de date şi mesaje. În principiu, valoarea logică “1” este reprezentată de un burst de 0,5ms a unui semnal de 22Khz (având amplitudinea aproximativă de 0,6V) urmat de o pauză de 1ms, iar valoarea logică “0” este reprezentată de un burst de 1ms urmată de o pauză de 0,5ms. Biţii sunt grupaţi în bytes, fiecare byte fiind format din 8 biţi şi un bit de paritate. O comandă DiSEqC este formată din 3 sau 4 bytes. Primul byte este aşa numitul „Framing byte”, următorul este byte de adresă urmat de byte de comandă şi dacă este necesar byte de date. Sfârşitul fiecărei comenzi este detectată de pauza în purtătoarea de 22Khz. Comenzile DiSEqC pot coexista pe acelaşi cablu cu comenzile de tensiune 13/17V sau 22Khz sau cu comenzile „Tone Burst”. Aceasta înseamnă că receptorul de satelit poate controla atât

vechile LNB-uri şi comutatoare cât şi noile accesorii DiSEqC în acelaşi timp. Comenzile de tip “Tone Burst” au fost proiectate pentru a fi detectate de circuite analogice simple ca o extensie la setul de comenzi DiSEqC. Există mai multe nivele de implementare pentru sistemul DiSEqC. Pentru accesorii la receptoarele de satelit a fost propus nivelul 2.0 care permite comunicarea bidirecţională între receptorul de satelit şi accesoriile conectate la acesta.

APLICAŢIE PRACTICĂ

Figura 1

Conform specificaţiei cerute de beneficiar sistemul realizat permite recepţionarea a 5 canale terestre (TVR 1, TVR 2, Antena 1, Pro TV, Prima TV) şi a canalelor TV şi radio emise de pe satelitul HOTBIRD 13 grade est. Schema de aplicaţie este reprezentată în figura 1. Pentru recepţia terestră sunt folosite 4 antene şi staţia 905 ZP echipată cu 5 module de amplificare pentru canalele menţionate. Pentru recepţie satelit se utilizează o antenă simetrică de 1,5metri echipată cu LNB de zgomot redus. Staţia de semnal este MU-810 care permite distribuţia semnalului la un număr de 8 prize. Prizele sunt echipate cu borne de conectare pentru SAT/TV şi radio FM. Partea de radio nu este însă utilizată. În fiecare camera în care este montată priza se instalează un televizor şi un receptor de satelit. Pentru partea de terestru sunt utilizate 4 antene UIF după cum urmează:
– antena GA-569 pentru canalul Pro TV canal 31;
– antena MX-045 pentru Antena 1 canal 57;
– antena GA-454 pentru Prima TV canal 38;
– antena GA-454 pentru TVR 1 şi TVR 2 canale 34 şi 51.

Figura 2

În figura 2 se poate observa modul de instalare a antenelor. Pentru recepţia de la satelit s-a folosit o antenă simetrică de 1,5 metri echipată cu un LNB quatro de zgomot foarte redus (0,3dB). De la antenele terestre sunt coborâte 4 cabluri coaxiale de tipul RG-6 cu lungimi de aproximativ 30 metri spre staţia de semnal.
De la LNB pornesc tot un număr de 4 cabluri coaxiale de tipul PRG-11. Lungimile mari de cablu coaxial din punct de vedere al atenuării pentru terestru sunt compensate prin utilizarea unor preamplificatoare BR-103 montate direct în dipolul antenelor.
Nivele de semnal măsurate direct la antene au fost următoarele:
– PRO TV 65dBuV;
– Antena 1 60dBuV;
– Prima TV 50 dBuV;
– TVR1 78dBuV şi TVR2 72dBuV.
În această situaţie s-au montat preamplificatoare pentru antenele care au nivelele mai scăzute de semnal.

Figura 4

Telealimentarea preamplificatoarelor se face direct din staţia de semnal prin intermediul injectoarelor IM-024.
În figura 4 este prezentată staţia 905 ZP în momentul când se făceau măsurătorile de semnal.
Nivelul maxim pe care staţia 905 ZP îl poate debita în această aplicaţie este 108dBuV, nivelul fiind limitat de canalul cel mai slab recepţionat (Prima TV 50dBuV din antenă).

Tabel 1

În Tabelul 1 sunt prezentate caracteristicile tehnice ale comutatorului MU-810.
Modelul MU-810 nu utilizează comenzi DiSEqC deoarece are doar 4 intrări selecţia căilor de intrare făcându-se cu comenzile 14/18V şi 0/22Khz.

Figura 5

În figura 5 sunt prezentate montarea staţiei 905 ZP şi a comutatorului.

CONCLUZII
Acest tip de distribuţie este utilizată pentru un număr redus de utilizatori (maxim 8), având lungimi de cablu coaxial relativ scurte.
Avantajul principal îl constituie faptul că fiecare utilizator poate urmări independent pe lângă programele recepţionate terestru un număr foarte mare de programe de la satelit (aproximativ 400).

Pentru informaţii suplimentare:

Ing. Adrian Andrei Magazin de prezentare:
Antech 98 s.r.l. VECTOR ELECTRONIC s.r.l.
Tel/fax : 01-331.34.04 Str. Maica Domnului nr. 64
e-mail : aandrei@mailbox.ro Tel : 021-242.31.90
www.alcad .net Fax : 021-688.12.64

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu