Începeți să utilizați Matter

by gabi

Peste 20 de ani de eforturi uriașe precum și evoluția numeroaselor tehnologii schimbă radical fața casei inteligente de astăzi. (Sursă imagine: DigiKey)

Norul de confuzie legat de realizarea unei case inteligente a fost redus considerabil odată cu introducerea Matter, un nou standard tehnologic creat de CSA (Connectivity Standards Alliance). Dacă ați cumpărat vreodată dispozitive pentru a vă face casa un pic mai inteligentă, s-ar putea să apreciați impactul pe care Matter îl are asupra industriei caselor inteligente.

Cu toții avem unul sau mai multe ecosisteme preferate în ceea ce privește dispozitivele destinate locuințelor inteligente, care pot fi de la Apple, Amazon, Google, Samsung sau multe alte variante posibile. Să ai atâtea variante accesibile este, desigur, un lucru minunat, cu excepția cazului în care ai o companie care dezvoltă și întreține toate aceste opțiuni. Matter permite acestor companii să proiecteze un singur produs, de exemplu, un bec wireless, care va fi, acum, compatibil cu toate aceste platforme populare pentru case inteligente.

Scopul standardului Matter este să unifice și să simplifice conectivitatea în casele inteligente. (Sursă imagine: DigiKey)

Cu Matter – și probabil că ați remarcat deja acest lucru căutând online cuvintele cheie Matter – este posibil să nu obțineți rezultatele dorite. Căutarea mea pe unele motoare de căutare populare pentru “Matter Starter Kit” a returnat în special rezultate pentru unele jocuri RPG (role-playing games – jocuri de rol). M-am gândit că ar fi util să facem o scurtă prezentare a dispozitivelor și kiturilor de dezvoltare compatibile cu Matter.

Matter este un standard deschis (open-source) gestionat de CSA și, la fel ca în cazul majorității organizațiilor de standardizare, cum ar fi Wi-Fi Alliance, Bluetooth SIG și altele, CSA face o treabă excelentă în ceea ce privește evidențierea dispozitivelor care sunt certificate pentru utilizarea cu Matter. Site-ul web al CSA are o serie de resurse, întrebări frecvente, documentație și multe altele la https://csa-iot.org/all-solutions/matter/. CSA are o funcție de căutare a produselor certificate pe site-ul său web, la adresa https://csa-iot.org/csa-iot_products/. În această pagină veți găsi două zone, una de căutare a produselor finale și cealaltă de căutare a platformelor certificate.

Sursa imaginii: CSA

În plus, filtrul “Program Type” din stânga paginii de căutare a produselor certificate enumeră toate tehnologiile acceptate de CSA, dintre care una este Matter. Câțiva furnizori și produse certificate Matter sunt enumerate mai jos. Vă rugăm să rețineți că aceasta nu este o listă completă, deoarece există și alte variante ale dispozitivelor disponibile, ca să nu mai vorbim de alte companii care au utilizat aceste cipuri în propriile module, dispozitive etc.

Numele companiei Cod de identificare (Link) Descriere
Texas Instruments LP-CC2652R7 Kit de evaluare Matter Thread
Microchip EV36W50A Placă de evaluare Matter Wi-Fi
STMicro NUCLEO-WB55RG Placă de evaluare Matter Thread care utilizează STM32WB5
NXP IOTZTB-DK006 Kit de dezvoltare Matter Thread bazat pe K32W041/061
NXP OM15080-K32W Matter USB Dongle (Poate fi utilizat ca Thread Border Router)
Espressif ESP32-C3-DEVKITM-1 Placă de evaluare Matter Wi-Fi/Thread cu ESP32
Sparkfun DEV-20270 Placă de evaluare, bazată pe MGM240P de la Silicon Labs
Silicon Labs XG24-PK6009A Placă de evaluare Matter Thread pentru EFR32MG24
Nordic Semiconductor THINGY53 Kit de evaluare Matter Thread
Silicon Labs RS9116X-SB-EVK2 Placă de evaluare Matter Wi-Fi/Thread cu RS9116
Infineon CY8CKIT-062S2-43012 Placă de evaluare Matter Wi-Fi pentru PSOC 6 și CYW43012

O altă referință extrem de utilă este github-ul Project CHIP (Matter), https://github.com/project-chip/connectedhomeip. Există o mulțime de exemple aici pentru plăcerea de a programa.

Atunci când dezvoltați un proiect compatibil cu Matter, veți constata că multe lucruri rămân identice, inclusiv nevoia de programare pentru conectivitate și senzori. Utilizând unul dintre numeroasele exemple menționate mai sus, veți putea economisi foarte mult timp. Există o mulțime de exemple de limbaje disponibile, inclusiv C++, Java și Python, fără a ne limita doar la ele, care fac din Matter o opțiune excelentă pentru orice dezvoltator.

Atunci când Matter a fost dezvoltat, au trebuit să fie luate în considerare o serie de aspecte importante, dar au existat trei factori cheie: fiabilitatea, securitatea și integrarea fără cusur. Acești factori se îmbunătățesc continuu pe măsură ce sunt lansate noi versiuni. Unii dintre factorii de securitate esențiali includ, autentificarea conectării unitare a dispozitivelor, actualizări securizate over-the-air, precum și confidențialitate și integritate la nivelul întregii rețele. Prin utilizarea resurselor enumerate mai sus, un dezvoltator se poate asigura că aceste măsuri de securitate și multe altele sunt încorporate în proiectul său. Pentru mai multe informații despre securitatea în Matter, accesați https://csa-iot.org/resources/security/.

Placa de evaluare Sparkfun Thing Plus Matter

Scopul standardului Matter este de a unifica și simplifica dispozitivele inteligente pentru locuință și a fost realizat în cadrul unui efort de colaborare foarte intens, care a durat trei ani, între o alianță de standardizare și giganți din industrie. Cu toate acestea, dacă analizăm mai în profunzime Matter, putem începe să îl apreciem pentru ceea ce este, adică peste 20 de ani de eforturi uriașe și o evoluție a mai multor tehnologii diferite care schimbă radical imaginea casei inteligente de astăzi.

Pentru a afla mai multe și pentru a începe să utilizați Matter, vizitați digikey.com/matter.

DigiKey este deopotrivă lider și inovator continuu în distribuția componentelor electronice și a produselor de automatizare la nivel global, la cele mai înalte standarde, oferind peste 17,2 milioane de componente de la peste 2.800 de producători de marcă de calitate.

Autor:
Josh Mickolio,
Supplier business development manager, Wireless and IoT, DigiKey

DigiKey   |   https://www.digikey.ro

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu