Holografia promite stocări de ordinul terabytes

by donpedro

Această tehnologie poate stoca date la o rată de transfer de 20 Mbytes/

s

O tehnologie de codare optică holografică, denumită Tapestry, promite stocarea de terabytes pe un CD şi pe mediuri de stocare de mărimea unei cărţi de credit. Produsul iniţial va fi un produs ce permite o singură scriere ce va putea stoca 100 Gbytes de date pe un singur mediu de dimensiunile unui CD.

Creat de dezvoltatorul de medii de stocare de date holografic InPhase Technologies (Longmont, CO), Tapestry proiectează hologramele în mediul de stocare prin împărţirea unei raze laser în două fascicole: fascicolul de semnal (ce include datele) şi fascicolul de referinţă. Acolo unde cele două fluxuri se intersectează pe mediul de stocare se formează o hologramă ce conţine aproximativ un milion de biţi de date, ceea ce permite stocarea de cantităţi foarte mari de date pe un mediu de dimensiuni relativ mici.
Sistemul se adresează necesităţilor de stocare de cantităţi de date din ce în ce mai mari pentru realizarea de tehnologii video de înaltă rezoluţie şi sisteme comerciale de stocare. Conform unor previziuni, în anul 2003 va fi folosită o capacitate de stocare mai mare de 1,3 milioane de Tbytes.
Tehnologia de stocare holografică Tapestry permite stocarea de cantităţi de date de ordinul terabytes pe un mediu de stocare de mărimea unui CD.
Alături de stocarea de înaltă densitate, mediul Tapestry nu necesită o viteză mare de rotaţie pentru a obţine rate de transfer de ordinul 20 Mbytes/s. Viteza de citire a datelor depinde de caracteristicile fluxului de referinţă şi de faptul că diferite grupuri de date pot fi înregistrate în acelaşi volum de material.
Mediul Tapestry este un polimer stabil din punct de vedere dimensional şi tehnic, cu sensibilitate la lumină mare şi are o durată de păstrare a datelor de 30 de ani. El este realizat din amestecul a două substanţe chimice polimerizabile independente, unul fiind polimerizat în timpul producerii mediului, iar cel de al doilea este polimerizat în timpul procesului de înregistrare a datelor.
Primele produse vor fi disponibile în cantităţi limitate până la sfârşitul anului 2003. Pentru mai multe informaţii puteţi contacta InPhase Technologies la adresa de e-mail:

webinquiries@inphase-tech.com
www.inphase-technologies.com

S-ar putea să vă placă și