GENERATOR DE FUNCŢII

by donpedro

Introducere

Acest generator compact de funcţii furnizează semnale sinusoidale, dreptunghiulare şi triunghiulare până la 20MHz acoperind trei game de frecvenţă şi având reglaje “brut” şi “fin” în cadrul fiecărei game.
Nivelul la ieşire este reglabil între 0-2Vvv. Este prevăzută şi o ieşire TTL pentru conectarea unui frecvenţmetru. Sunt folosite mufe BNC.
Această schemă foloseşte o placă de circuit imprimat cu o singură faţă.

Instrucţiuni de asamblare

Începeţi cu montarea rezistoarelor. Păstraţi terminalele tăiate şi folosiţi-le pentru relizarea ştrapurilor. Apoi montaţi diodele şi toate condensatoarele (în afară de electrolitice). Urmează soclurile pentru circuitele integrate.
Montaţi cele două stabilizatoare de tensiune având grijă să fie aşezate în poziţiile corecte. Montaţi radiatoarele pentru stabilizatoarele de tensiune înainte de efectuarea lipiturilor cu cositor. Radiatoarele nu trebuie să se atingă. Urmeză mufele BNC şi mufa de alimentare. Asiguraţi-vă că sunt presate de placa de circuit imprimat înainte de a le lipi cu cositor.
Urmeză cele două comutatoare având din nou grijă ca să fie presate pe placa de circuit imprimat înainte de a le lipi. Tot ce a mai rămas de montat sunt condensatoarele electrolitice şi potenţiometrele. Condensatoarele electrolitice au polaritate, atenţie!
Înainte de conecta alimentarea verificaţi încă o dată dacă toate componentele sunt montate în poziţiile corecte şi că toate terminalele sunt lipite. Asiguraţi-vă că nu există “lipituri reci”, aceasta fiind cea mai des întâlnită cauză pentru care montajul nu funcţionează corect.

N.R. Aşteptăm propuneri de montaje
electronice din partea cititorilor; cele mai bune aplicaţii vor fi publicate în această
pagină, iar autorii lor vor fi premiaţi
!