FT311 – Comunicare USB cu dispozitivele Android fără drivere

by donpedro

Noul cip USB de la FTDI suportă modul accesoriu deschis Android, ceea ce permite o conectivitate directă la dispozitivele USB şi salvează bateria dispozitivului Android.

Pentru a conecta un dispozitiv la un smartphone (tabletă, …) sau alt dispozitiv cu sistem de operare Android printr-un USB este în prezent posibil în două moduri – printr-un USB OTG (On The Go) sau prin așa-numitul mod „Accesoriu deschis Android”. USB OTG v-a fost prezentat în articolul – USB OTG – mai bine Master decât Slave. USB OTG funcționează foarte bine cu multe dispozitive externe, dar această metodă are o cerință substanțială – smartphone-ul dumneavoastră trebuie să recunoască un anumit dispozitiv extern – trebuie să aibă un driver potrivit instalat (la fel la şi calculatorul). Problema este că pentru multe dispozitive USB trebuie să instalați un driver în dispozitivul Android, ceea ce poate fi problematic din mai multe motive – absenţa unui dispozitiv potrivit, sistem „blocat” (drepturi de acces limitat), pierderea garanției dispozitivului Android etc.
Ca o soluție la aceste probleme, a apărut Modul Accesoriu deschis Android în care rolurile se inversează şi dispozitivul Android comunică în dispozitivul secundar (slave) USB. Aceasta înseamnă că Gazda suportă un dispozitiv extern, eliminând necesitatea de a dezvolta drivere şi garantează o comunicație fără probleme. Prin urmare, acest mod este potrivit pentru dezvoltarea de noi dispozitive menite a fi operate cu dispozitivele Android. În același timp, un bus USB este alimentat de la un dispozitiv Gazdă în acest mod, ceea ce salvează bateria dispozitivului Android. De regulă, o aplicație într-un anumit sistem de operare utilizează drivere pentru a

comunica cu un dispozitiv USB. Însă în acest caz nu sunt necesare drivere – un dispozitiv Android citește un set de legături ce descriu un anumit dispozitiv (producător, model, adresă URL…) ceea ce îi permite să pornească automat o aplicație după conectarea unui dispozitiv. Comunicarea USB utilizează 2 puncte terminale de intrare şi ieșire (Bulk IN şi Bulk OUT). De aceea, acest mod este potrivit pentru toate tipurile de dispozitive – generarea de date (senzori, sonde…) dar şi pentru primirea de date (imprimante, roboti…).
FT311D oferă această soluție ca o punte între dispozitivul Android şi mai multe interfețe în serie. Puteți alege din până la 6 interfețe care se potrivesc aproape pentru toate dispozitivele de pe piață – UART, PWM, SPI Master, SPI Slave, GPIOS, I2C Master. Un mare avantaj al FT311D este că producătorul – compania FTDI furnizează o largă asistenţă de dezvoltare, inclusiv panoul de dezvoltare UMFT311EV, exemple de coduri şi aplicații demo.

Informații detaliate puteți găsi în fişa de date FT311, FT311 WP_001 şi ghidul programatorului Android FT311D. Mai multe fișiere pot fi accesate de pe site-ul de internet http://www.ftdichip.com/Android.htm

Avantaje / Caracteristici:


1. Soluție completă de conectivitate USB la dispozitivele Android în „Modul Accesoriu deschis Android”
2. Nu este nevoie de dezvoltarea driverelor USB şi nici de instalarea acestora pe dispozitivul Android
3. 6 interfețe selectabile ale utilizatorului – UART, GPIO, 4 PWM, SPI Master, SPI Slave
4. Nu necesită programare specifică SUB
5. Suportă USB 2.0 la viteză completă (12 M-biți/s)
6. Domeniu de temperatură îmbunătățit: de la -40 la +85°C
7. Circuit integrat pornire-la-resetare
8. Alimentare simplă 3,3V (intrări ce tolerează 5V)
9. Port USB alimentat de un accesoriu (Gazda) ce salvează bateria dispozitivului Android.

Dacă sunteți interesați, vă rugăm să ne contactați la info@soselectronic.com

SOS electronic
www.soselectronic.com

S-ar putea să vă placă și