Evitaţi capcanele uzurii morale

by donpedro

Piaţa componentelor electronice s-a schimbat radical în ultimii 30 de ani. Forţa conducătoare în termeni de volum de componente este acum piaţa de larg consum şi nu aplicaţii precum computere mainframe sau sisteme industriale. Aproape două treimi din vânzări sunt acum către piaţa de PC şi telefonie mobilă, care sunt din greu conduse de largul consum.

de Dave Doherty
VP furnizor global şi operaţii de produs
Digi-Key

Concentrarea pieţelor de produse de larg consum este de a menţine un ritm rapid de dezvoltare în care producătorii să încerce să beneficieze de avantajele progreselor tehnologice ce apar în mod tipic la o perioadă de 2 ani. Componentele reali­zate pe baza aceea ce erau cele mai avansate tehnologii în urmă cu 2 sau 3 ani sunt rapid declarate ca devenite depăşite prin înlocuirea lor. Deoarece majoritatea produselor în care erau utilizate aceste componente au o viaţă la raft chiar şi mai mică, această înnoire constantă nu este o problemă.
Pentru utilizatorii de pe pieţele industriale, ciclul de înlocuire al multor circuite integrate moderne a devenit o problemă. Deşi componentele dedicate de tip industrial pentru industria auto, precum de exemplu cele calificate pentru domenii extinse de temperatură, vor avea asigurat suportul producătorilor de circuite integrate pentru mai mult de 10 ani, alte sisteme din cadrul vehiculului care nu necesită suport de mediu al componentelor industriale vor folosi componente din piaţa de larg consum, de vreme ce ele oferă un raport ridicat performanţă/preţ sau pur şi simplu sunt singurele componente disponibile cu performanţele de procesare, calcul şi bandă de frecvenţă necesare.

Producătorii de sisteme medicale au adesea de-a face cu probleme de tipul: în perioada de timp necesară pentru a obţine aprobările de funcţionare pentru sistemele dezvoltate de ei, furnizorii renunţă la a mai produce componentele de care depind în realizarea acelor sisteme.
Circuitele de memorie au tendinţa de a fi foarte vulnerabile la schimbări pe termen scurt din punct de vedere al lanţului de achiziţie. Componentele destinate pentru magistrale de date de ultimă oră acum 5 ani, sunt considerate astăzi învechite, iar producătorii specializaţi aleg să se concentreze pe interfeţe de magistrală mai recente, precum DDR4 sau LPDDR3.
În numeroase cazuri, producătorii vor anunţa înce­tarea producţiei cu un anunţ de ultimă ofertă, ce poate fi lansat cu şase luni înainte de încetarea producţiei acelei componente. Decizia pe care utilizatorul trebuie să o ia în acest moment este de a vedea dacă există vreo alternativă viabilă şi, dacă nu, să facă o achiziţie de ultim moment. Utilizatorul trebuie în aceste condiţii să analizeze de câte componente are nevoie pentru a continua să asigure produsele conform angajamentelor de asigurare a suportului pentru produsele sale. Dacă întârzie şi ratează termenul limită, trebuie să găsească alte căi pentru a asigura componente de rezervă, căi ce conduc către piaţa gri. Producătorii vor plasa adesea stocul de componente de care nu mai au nevoie pe piaţa gri, cu scopul de a recupera cheltuielile. Din păcate, piaţa gri este calea prin care în lanţul de producţie apar numeroase produse contrafăcute.

Distribuitorii pot ajuta prin monitorizarea livrărilor şi prin lansarea de avertismente în avans cu privire la achiziţiile de ultim moment şi la semnele ce prevestesc că producătorul va dori să suspende pro­ducţia. Digi-Key, de exemplu, trimite clienţilor notificări cu privire la scoaterea din circulaţie a componentelor achiziţionate anterior pentru a se asigura că ei au cunoştinţă despre apariţia acestei situaţii.
O achiziţie de ultim moment poate introduce alte probleme, deoarece unele politici de achiziţie sunt concepute pentru a respinge produsele cu coduri învechite. De vreme ce produsul ţintă se învecheşte, componentele achiziţionate printr-o achiziţie de ultim moment vor avea adesea coduri de dată ce vor fi prea vechi pentru a corespunde politicii de achiziţie.
Dacă o componentă ajunge în faza sa de sfârşit-de-viaţă, pot fi disponibile alte opţiuni. Dispozitivele ce ajung la volume de vânzări mai mici sunt foarte probabil în apropierea sfârşitului producţiei. În multe cazuri există posibilitatea de a înlocui componenta depăşită cu una apropiată, în condiţiile unui minim de reproiectare. De exemplu, un microcontroler înlocuitor poate avea mai multe periferice pe cip decât componenta originală, dar va avea acelaşi comportament în funcţionare atunci când va rula acelaşi software. Departamentul tehnic al unui distribuitor precum Digi-Key poate oferi sfaturi valo­roase cu privire la compatibilitate de formă şi funcţionalitate pentru numeroase componente.
Răspunsul pe termen lung la problemele legate de ieşirea din producţie a unor componente este planificarea pentru această eventualitate şi elaborarea unei strategii de procurare a componentelor şi familiilor acestora care să garanteze achiziţio­narea. Pentru a încerca să vină în întâmpinarea clienţilor cu cerinţe de termen lung, unii dintre producători îşi iau angajamente pe furnizare pe termen lung pentru un grup selectat din componentele lor. De exemplu, Intel, vinde o gamă de procesoare compatibile PC care sunt componente standard, dar care pot fi utilizate în aplicaţii industriale pe termen lung, a alocat unele produse ca având suport asigurat pentru zece ani sau mai mult de la lansarea în producţie. Această informaţie oferă utilizatorilor încredere în ceea ce priveşte lanţul de achiziţie atunci când hotărăsc utilizarea unor componente în sistemele lor.
Distribuitorii cu franciză sunt o sursă vitală de informaţii în faza de proiectare, ei indicând utilizatorilor ce componente au asigurat suport pentru planificare pe termen lung. Digi-Key, de exemplu, au o experienţă extinsă în a asigura sfaturi cu privire la disponibilitatea pe termen mediu sau lung a componentelor pe care le furnizează. Clienţii pot furniza o listă de materiale necesare, iar experţii vor verifica documentele pentru a vedea care componente prezintă risc de a ajunge la finalul producţiei.
În unele cazuri, este imposibil de a evita utilizarea unei componente cu mare risc de încetare a producţiei, deoarece ea oferă caracteristici cheie ce nu sunt disponibile la alte componente. În aceste cazuri, distribuitorii precum Digi-Key pot pregăti contracte prin care, în schimbul unui angajament pentru un număr de componente necesare pe durata de viaţă a produsului, ei vor asigura ca acel număr de componente să fie disponibile şi stocate în depozite, iar apoi distribuite pentru fabricaţie precum orice alt dispozitiv.

O altă abordare pe care utilizatorii o pot aplica este schimbarea strategiei de proiectare a produsului pentru ca el să se poată adapta situaţiei de încetare a fabricaţiei unei componente. Această strategie porneşte de la asumarea că un număr de componente din schema originală va fi scos din fabricaţie pe ciclul de viaţă al produsului. Ea implică planificarea achiziţiei componentelor astfel încât să poată fi înlocuite mai uşor cu componente similare, chiar dacă aceasta înseamnă schimbări în tipul de capsulă şi viteza dispozitivului. Prin proiectarea unor astfel de produse, se pot găsi înlocuitori de formă şi funcţie, reducând riscul unor pro­bleme în lanţul de achiziţie prin dispariţia unei componente.
De exemplu, utilizarea de soluţii programabile oferă o cale cheie de a face faţă problemelor legate de viitorul produsului. Soluţiile progra­mabile sunt adesea proiectate într-o asemenea manieră încât ele pot oferi un înalt grad de asigurare a formei şi funcţiilor pentru produsele înlocuitoare. Chiar dacă producătorii retrag componentele vechi în favoarea celor construite pe noi procese şi tehnologii, acelaşi proiect va putea fi cu uşurinţă realizat cu componente înlocuitoare, ce pot fi adesea obţinute în capsule compatibile la nivel de pini cu originalul. Uneltele de proiectare sunt construite în asemenea mod, astfel încât un proiect portat către o componentă mai recentă şi performantă se va comporta în majoritatea cazurilor precum în cazul produsului mai vechi.
În mod similar, alegerea de microcontrolere şi microprocesoare ce utilizează arhitecturi standard industrial disponibile de la multiplii vânzători, poate beneficia de un înalt grad de protecţie împotriva dispariţiei de pe piaţă a unor componente, faţă de utilizarea unei linii de produse disponibile numai de la un singur producător. Cu toate că identificarea unei potriviri directe pentru un microcontroler în gama de produse a altui producător poate să nu fie mereu posibilă, schimbările la nivel de schemă şi software pot fi minime, deoarece asemenea componente oferă adesea caracteristici şi periferice similare. Singura schimbare poate fi la nivel de driver al dispozitivului pentru a asigura că perifericele sunt alocate zonelor corecte de memorie pentru aplicaţie. Microcontrolerele cu logică programabile pe cip şi periferice analogice au dovedit că sunt răspunsul într-un număr de cazuri în care componentele cu funcţii fixe au dispărut de pe piaţă.
Înlocuirea unei componente dedicate cu o soluţie programabilă, implică un efort mai mare de proiectare şi integrare dar, într-o industrie supusă posibilităţii de dispariţie bruscă de pe piaţă a unor componente, ea oferă o cale eficientă de a gestiona problemele legate de componentele cheie ale sistemului.
Chiar şi cu strategii de proiectare eficiente, dispariţia din producţie a unor componente rămâne o problemă căreia trebuie să-i facă faţă mulţi utilizatori de componente electronice. Dar cu ajutorul partenerilor din lanţul de distribuţie, care pot sfătui asupra alternativelor potenţiale şi pot informa clienţii asupra tendinţelor din producţie, este posibilă păstrarea problemei sub control ■

Digi-Key Corporation
www.digikey.com

Adaugă un comentariu