Am asistat, în ultimele două decenii, la o creștere exponențială a tehnologiilor pentru automatizarea industrială. Declanșarea Industriei 4.0 a permis creșterea nivelului de comunicare între mașini, a procesului de învățare automată, a analizei datelor în timp real, a întreținerii predictive și multe altele. Am fost martorii introducerii tehnologiei geamănului digital (digital twin) și a puterii impresionante pe care o exercită în ceea ce privește eficiența instalațiilor.
O altă inovație interesantă este încorporarea realității augmentate și a realității virtuale. Acestea nu mai sunt doar experiențe de jocuri la modă. Acum, vedem că aceste tehnologii sunt utilizate de-a lungul întregului domeniu al automatizărilor industriale. De la instruire la întreținere, aceste instrumente puternice sunt utilizate pentru a oferi o abordare practică eficientă și eficace pentru întreținerea echipamentelor și instruirea noilor angajați.
De la pandemie încoace, angajatorii s-au confruntat cu o lipsă de forță de muncă fără precedent, la nivel mondial. Este din ce în ce mai greu să angajezi muncitori foarte bine pregătiți în fabrici. Această situație a condus la implementarea unor soluții automatizate pentru a satisface cerințele de producție. În multe privințe, automatizarea a devenit cheia succesului producătorilor în acest climat. Împreună cu preocupările legate de mediu, cerințele de calitate și de consum în general, producătorii trebuie să meargă pe o linie foarte subțire pentru a rămâne profitabili.
În timp ce toate acestea sunt esențiale pentru progres, într-o anumită măsură, ele amplifică deficitul de forță de muncă. Pe măsură ce unele locuri de muncă devin învechite, crește nevoia altora noi, specializate. Abilitatea de a interacționa cu roboții, de a depana panouri electrice și de a efectua lucrări de întreținere pe liniile de producție, toate acestea devin aptitudini foarte valoroase. În orice proces de producție va fi mereu nevoie de componenta umană; cu toate acestea, speranța de a găsi lucrători cu competențele necesare pentru a îndeplini sarcinile menționate mai sus și multe altele, nu mai este rezonabilă. Așadar, în acest nou climat al forței de muncă, cum poate un producător să elimine acest decalaj? Răspunsul ar putea foarte bine să vină prin adoptarea realității augmentate și a realității virtuale.
Am participat, recent, la o expoziție unde un producător folosea realitatea augmentată pentru a ajuta un muncitor să depaneze și să repare un dulap de control. În cadrul demonstrației, un angajat înarmat cu o pereche de ochelari inteligenți deschidea, diagnostica și repara dulapul. Conectați la un server, ochelarii folosesc un set de întrebări pentru a diagnostica problemele și afișează un procedeu etapizat de reparare a panoului. Astfel, muncitorii sunt îndrumați de-a lungul întregului proces. Programul a evidențiat, în plus, cele mai înalte preocupări de siguranță atât pentru lucrător, cât și pentru sistem, pentru a evita daunele. Acest program îi arăta operatorului cum să diagnosticheze în siguranță problema, să scoată componentele de sub tensiune, să efectueze blocarea și deconectarea, să îndepărteze componentele defecte, să instaleze componente noi și să repornească sistemul. Deși este încă o tehnologie destul de nouă, implicațiile utilizării acesteia în situații reale sunt imense.
Angajatorii încep, la rândul lor, să introducă realitatea augmentată și realitatea virtuală în aplicațiile de formare. Cu ajutorul acestor instrumente și platforme, angajații au acces la instrumente de formare valoroase, puternice și scalabile, capabile să îndeplinească obiectivele de formare ale companiei cu repetiție în întreaga organizație, indiferent de locul în care se află în lume. Angajații pot interacționa cu echipamente și procese virtuale pe care le vor vedea pe teren, având o mai bună înțelegere a modului de operare sigur și eficient în activitatea lor. De la noii angajați la cei cu experiență, producătorii se pot asigura că liniile de instruire corespunzătoare sunt îndeplinite cu exactitate.
Valoarea realității augmentate și a realității virtuale în domeniul automatizării industriale este incalculabilă atunci când ne gândim la aplicațiile din lumea reală în care pot fi utilizate. Îmbunătățirile aduse programelor de instruire pot contribui la reducerea numărului de accidente de siguranță, la mai multe procese de întreținere, la eficientizarea producției, la o mai bună gestionare a stocurilor, la o garantare a calității și multe altele. Producătorii care utilizează această tehnologie pot constata o mai bună optimizare a forței de muncă și o creștere a speranței de viață a echipamentelor lor.
DigiKey, recunoscut ca lider de top și inovator continuu în distribuția de componente electronice și de produse de automatizare de ultimă generație la nivel mondial, oferă peste 15,3 milioane de componente de la peste 2.900 de producători de marcă de calitate.
Autor
Eric J. Halvorson,
Marketing Technology Manager – Automation & Control,
DigiKey
DigiKey | https://www.digikey.ro