Compilatorul C şi versiunea Free Student Edition

by donpedro

S-a lansat Compilatorul C şi versiunea Free Student Edition, pentru cele 70 de controlere ale familiei pe 16 biţi

Microchip anunţă lansarea versiunii 2.0 a compilatorului C MPLAB® C30 (codul de produs # SW006012), care include un compilator şi un asamblor care generează programe ce pot rula pe platforme cu arhitecturi diferite (cross-compiler şi cross-assembler), mai conţine un link-editor şi librării. Noul compilator este compatibil cu toate variantele de microcontrolere cu performanţe ridicate PIC24 pe 16 biţi de la Microchip şi cu familiile de controlere de semnal digital dsPIC®. Noul compilator compatibil cu standardul ANSI conţine şi extensii unice de limbaj, care permit exploatarea funcţiilor DSP-urilor.
Varianta gratuită MPLAB C30 Student Edition oferă aceleaşi facilităţi dar numai pentru 60 de zile de funcţionare, după care programul îşi menţine compatibilitatea totală a codului sursă cu echipamentul pe care este instalat, fără limitări de memorie, dar fără a asigura optimizările suplimentare ale codului. Aplicaţia este o unealtă extraordinară pentru studenţi, colegii şi universităţi, dar şi pentru inginerii proiectanţi care doresc să afle mai multe lucruri despre dispozitivele Microchip pe 16 biţi şi limbajul utilizat de acestea. Microchip a dezvoltat noul compilator în paralel cu familiile de controlere PIC24 şi dsPIC33, pentru a optimiza codul C, care poate fi cu până la 85% mai redus ca dimensiune decât în cazul arhitecturilor competitive similare pe 16 biţi. Versiunea gratuită a Mediului de Dezvoltare Integrat (IDE) integrează la limită facilităţile oferite de MPLAB C30 şi permite scrierea de coduri, realizarea de proiecte şi testarea prin intermediul simulatorului software de la Microchip sau prin debuggerul in-circuit MPLAB ICD 2. Codul optimizat obţinut în final poate fi încărcat pe dispozitive, fie cu programatorul cu preţ avantajos MPLAB ICD 2 fie cu programatorul profesional MPLAB PM3, utilizând aceeaşi interfaţă MPLAB cu utilizatorul. MPLAB IDE este unică prin faptul că oferă un mediu freeware, complet integrat pentru microcontrolerele pe 8 şi 16 biţi şi controlerele de semnal digital pe 16 biţi, pentru capsule diferite cu număr de pini variind între 6 şi 100 de pini. Compilatorul este distribuit împreună cu librăria completă ANSI C, care include funcţii pentru manipularea string-urilor, alocarea dinamică a memoriei, conversia datelor, contorizarea timpului şi funcţii matematice trigonometrice, exponenţiale şi hiperbolice. Seria MPLAB C30 include şi funcţii I/O pentru lucrul cu fişiere, care sunt livrate împreună cu codurile sursă complete corespunzătoare, scrise în limbaj de nivel inferior, apropiat de codul maşină. Compilatorul MPLAB C30 suportă atât codul asamblat linie cu linie din fişierele sursă din C, precum şi modulele asamblate separat din limbajul MPLAB C30. Această facilitate permite un grad mare de optimizare a rutinelor de întrerupere, precizie în controlul perifericelor, eficienţă şi viteză ridicată a procesului de asamblare a codului. Ansamblul MPLAB C30 mai include link-editorul MPLAB LINK30, o librărie şi câteva module de utilitare pentru asamblorul MPLAB ASM30.
Controlerele digitale de semnal dsPIC utilizează un set de librării C precum: librării matematice, librării ale perifericelor şi ale algoritmului DSP precum şi librării soft modem, care pot fi upgradate, librăria de anulare a ecoului, librăria de atenuare a zgomotului, librăria de recunoaştere a vorbirii, librăria de codare/decodare a vorbirii şi librăria de criptare embedded cu cheie simetrică/asimetrică. Majoritatea acestor librării sunt disponibile gratuit pentru download, sau pentru o taxă de evaluare de $5.00, la www.microchip.com/dspic.

Versiunea 2.0 a MPLAB C30 este disponibilă pentru $895. Deţinătorii versiunilor anterioare de MPLAB C30 pot descărca un upgrade şi manualul de utilizare de pe pagina web a Microchip. Ediţia studenţească (MPLAB C30 SE) poate fi descărcată gratuit. Pentru informaţii suplimentare vă invităm să vizitaţi pagina Microchip, la
www.microchip.com/c30.

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu