Cea mai bună soluţie din lume pentru ceas de timp real

by donpedro

Cea mai bună soluţie din lume pentru ceas în timp real

DS32kHz este un oscilator cu cuarţ, compensat cu temperatura, (TCXO) care are o frecvenţă de ieşire de 32,768 kHz. Acest dispozitiv este folosit în aplicaţii care necesită o precizie bună în timp; poate fi folosit pentru comanda intrării X1 pentru majoritatea ceasurilor în timp real (RTC) de la Dallas Semiconductor şi pentru alte circuite integrate care conţin RTC.
Ieşirea DS32kHz are o precizie de 4 minute pe an pentru un domeniu de temperatură industrial, şi o precizie de 1 minut pe an pentru un domeniu de temperatuă comercial, atunci când circuitul este folosit ca bază de timp pentru un ceas în timp real. De asemenea, DS32kHz îndeplineşte recomandările serverelor de reţea europene din 1998 pentru precizia RTC.

Cel mai mic ceas de timp real din lume

Chip-Scale Packaging (CSP) crează o nouă dimensiune în economia de spaţiu prin adăugarea unui ceas de timp real sistemului d-voastră. Cu o suprafaţă mai mică de 5 mm2, CSP este cel mai mic ceas din lume. Acestea oferă o varietate de interfeţe, caracteristici, formate de ceas şi tensiuni de funcţionare.

Primul RTC cu încărcător pentru acumulator

Un încărcător rezidual poate simplifica acumularea de energie de rezervă pentru un ceas în timp real. Folosirea unui condensator de 0.47F poate asigura o rezervă de energie pentru 30 de zile, într-un sistem cu tensiunea de alimentare de 5V. Parametrii încărcătorului rezidual pot fi selectaţi şi pot fi dezactivaţi dacă nu este aleasă varianta cu acumulator pentru sursa de rezervă.
Selectarea unei singure diode sau a două diode şi selectarea dintre trei valori de rezistenţă aflate pe calea de încărcare poate controla curentul maxim de încărcare, IMAX. Un curent selectabil oferă posibilitatea de a nu se depăşi curentul maxim de încărcare al acumulatorului.

Cel mai mic contor de evenimente în timp real din lume, compatibil I2C

DS1678 combină compatibilitatea I2C a ceasului/calendarului în timp real, contorul de evenimente 1025, 32 byte de memorie SRAM şi circuite de alimentare în comutaţie. DS1678 înregistrează timpul iniţial al primului eveniment şi timpul scurs între evenimentele succesive. Rezoluţia timpului pentru evenimente este programabilă de la secunde la ore. Rezoluţia de ordinul secundelor permite un ecart între evenimente de 18.2 ore; rezoluţia de ordinul minutelor permite un ecart între evenimente de 45.5 zile; rezoluţia de ordinul orelor permite un ecart între evenimente de până la 7.5 ani.

RTC pe trei fire oferă o interfaţă simplă pentru un set larg de caracteristici

Convertoare A/D, numere seriale, alarme şi temperatură, toate accesibile printr-o interfaţă pe trei fire. Ceasurile de timp real sunt ideale pentru folosirea în sisteme bazate pe microcontrolere, unde pinii de I/O sunt puţini. Sunt necesari numai trei pini de I/O pentru accesul la ceas şi la memorie. Ceasul în timp real oferă secunde, minute, ore, zile, dată, lună şi an, cu compensare pentru anii bisecţi.

Primul RTC compatibil SPI, cu alarmă duală

DS1305 şi DS1306 sunt compatibili SPI şi oferă o alarmă duală pentru oră şi 96 byte de SRAM pentru utilizator. Aceste ceasuri în timp real oferă secunde, minute, ore, zi, dată şi an, cu compensare pentru anii bisecţi. DS1305 şi DS1306 conţin un încărcător rezidual pentru încărcarea unui acumulator sau a unui condensator.

Contor pentru timpul consumat, cu tensiune de alimentare mică

DS1672 conţine un contor binar de 32 de biţi cu incrementare la secundă. Contorul poate fi folosit pentru calcularea orei din zi, a săptămânii, a lunii şi a anului, folosind un algoritm software. DS1672 monitorizează tensiunea de alimentare Vcc, iar când aceasta scade el scrie în regiştrii de date timpul, resetează procesorul şi comută pe sursa de alimentare de rezervă pentru a preveni alterarea datelor. În modul de avarie, oscilatorul menţine timpul până la 1.3V, la un consum de curent mai mic de 350 nA. Când valoarea tensiunii de alimentare are valori normale, DS1672 menţine procesorul în starea de reset pentru 250ms, până se stabilizează condiţiile de funcţionare. Este disponibil şi un circuit opţional pentru încărcare reziduală cu acumulator sau condensator.

Controlerele portabile de sistem economisesc spaţiu

RTC, controlere CPU, convertor A/D, controler NV – toate într-un TSSOP de 20 de pini. Controlerele pentru sisteme portabile de la Dallas oferă, într-o singură capsulă, un RTC, un controler NV RAM, un monitor pentru microprocesor şi un convertor analog-digital.
Comunicarea cu aceste dispozitive se realizează cu o interfaţă simplă pe trei fire. Acestea sunt produse ideale pentru aplicaţii portabile, unde este nevoie de un spaţiu minim.

Capsula PowerCap permite un upgrade pentru densitate

Densităţi de memorie de la 8K x 8 până la 512K x 8 la aceeaşi suprafaţă. Capsula PowerCap oferă un upgrade uşor pentru densitatea de memorie, fără schimbarea plăcii de bază. Atunci când se pr oiectează o astfel de capsulă pentru un sistem, semnalele de adresă de cel mai înalt ordin trebuie să fie conectate la capsulă astfel încât NV RAM de densitate mare să poată fi adăugat la sistem fără modificări de hardware. Toate cele trei tipuri de familii au alimentarea, masa, adresa, datele şi semnalele de control pe aceiaşi pini. În funcţie de tipul familiei, pinii 1, 4, 33 şi 34 au asociate funcţii specifice.

Primele înregistratoare de date şi de evenimente integrate

Dallas Semiconductor oferă o nouă metodă pentru adunarea, stocarea şi punerea la dispoziţie de date. DS1615 înregistreză şi stochează informaţii despre temperatură fără intervenţie din exterior şi poate pune la dispoziţiea sistemului dumneavoastră un ceas în timp real. DS1616 este îmbunătăţit prin adăugarea unui convertor analog-digital cu 3 intrări care permite înregistrarea informaţiilor despre temperatură şi acceptă intrări de la maxim trei alte traductoare cu ieşire în tensiune, cum ar fi traductoarele de umiditate sau de presiune. Aceste două dispozitive oferă atât o memorie pentru înregistrarea tradiţională de date, cât şi o memorie separată de tip histogramă care poate manipula mult mai multe date într-o perioadă mai lungă de timp. Termometrul măsoară temperaturi în domeniul -40°C…+85°C în trepte de 0.5°C cu o precizie de ±2°C. Convertorul analog-digital din componenţa circuitului este monotonic şi are o precizie de 0.5LSB.
Dallas oferă de asemenea o nouă linie de dispozitive pentru înregistrarea evenimentelor folosite pentru colectarea şi stocarea informaţiilor despre timp. Înregistratorul de evenimente în timp real DS1678 înregistrează evenimente asincrone şi poate fi programat să înregistreze evenimente de tipul on/off sau open /closed în memoria internă fără intervenţie exterioară. DS1678 preia din activitatea procesorului dumneavoastră, reduce numărul de întreruperi, adaugă un ceas în timp real sistemului dvs. şi funcţionează fără alimentare de la sistem. În noul mileniu se poate pune bază pe timpul de folosire cu noul înregistrator DS1682. DS1682 conţine un oscilator intern şi o memorie EEPROM pentru a elimina aproape toate cerinţele din partea sistemului.

Economie de timp de proiectare, spaţiu pe placă şi costuri cu DS155x – înlocuieşte 7 componente discrete

.
Modulul DS155x conţine un RTC, SRAM, contor programabil, reset pentru microprocesor, baterie, cristal şi circuite pentru comutarea alimentării. RTC contorizează secunde, minute, ore, zi, data, luna, anul şi secolul şi oferă o alarmă programabilă pentru timpul din zi. Memoria SRAM este adresată cu o schemă de adresare standard şi este făcută nevolatilă prin includerea unei baterii şi circuite pentru comutarea alimentării. Cu versiuni care funcţionează la 3.3 V sau la 5V, DS155x simplifică proiectarea, asigură compatibilitatea componentelor şi reduce costurile sistemului.

Ceasul în timp real Phantom nu are nevoie de memorie

Registrele ceasului apar în SRAM numai la nevoie.
Ceasurile în timp real Phantom monitorizează linia DQ0 şi sesizează apariţia unui număr unic de 64 de biţi. Când acest număr este detectat, ceasul dezactivează accesul la memorie şi comunică cu microprocesorul pentru următoarele 64 de cicluri, înainte de a permite din nou accesul la memorie. Poate fi folosită o subrutină simplă pentru accesarea ceasului, indiferent de mărimea memoriei SRAM sau ROM a sistemului. Ceasurile în timp real Phantom sunt disponibile ca circuite integrate de sine stătătoare într-o varietate de capsule pentru montare pe suprafaţă, sau ca module ce conţin până la 2M x 8 NV SRAM, care oferă un domeniu larg de opţiuni pentru încapsulare pentru a face faţă oricărei aplicaţii. Ca circuit integrat de sine stătător, DS1315 contorizează timpul cu un consum mai mic de 500nA şi poate fi folosit pentru a oferi control nevolatil pentru memorii SRAM cu baterie. Modulul are mai multe versiuni cu diferite dimensiuni şi conţine un cristal, SRAM şi o baterie care menţine sistemul în funcţionare pentru o durată de 10 ani, simplificând astfel proiectarea sistemului.

Primele ceasuri în timp real cu tipul de capsulă SOT23
Ceasurile de timp real sunt uşor de folosit şi sunt optimizate pentru echipamente portabile şi sisteme alimentate la baterii.

Ing. Aurelian Blejan
e-mail: Blejan.Aurelian@draexlmaier.de
www.maxim-ic.com

S-ar putea să vă placă și