Arhitectura Procesorului Paralel Reconfigurabil PACT accelerează producerea de noi medicamente

by donpedro

Munich, Germany – 22 Mai 2001
Compania PACT Corporation şi firma 4SC AG au făcut cunoscută lansarea unui proiect pilot ce utilizează tehnologia XPU a corporaţiei PACT. Arhitectura compactă a microprocesorului reconfigurabil paralel permite o viteză de peste 51 miliarde de instrucţiuni pe secundă. Combinarea tehnologiei microprocesorului XPU de la PACT cu tehnologia virtual-high-throughput de la 4SC a dus la mărirea vitezei computerului folosit pentru proiectarea asistată a structurii de noi medicamente cu un factor de 50. Acest rezultat poate conduce la o creştere semnificativă a vitezei de dezvoltare a noi tipuri de medicamente. Alte aplicaţii pentru astfel de procesoare de înaltă performanţă sunt telecomunicaţiile şi comunicaţiile de date, simulatoarele pentru situaţii de accidente.
Plasarea algoritmilor de lucru direct în hardware înlesneşte procesarea la viteză maximă. Într-un mod diferit faţă de procesoarele convenţionale şi DSP-uri, toate nodurile din structura paralelă de procesare efectuează calcule simultane. Cum arhitectura XPU nu necesită nici lucrul cu cozi de instrucţiuni şi nici cu structuri de tip cache, se poate utiliza o mai mare parte a chip-ului de siliciu pentru procesarea directă a datelor. Arhitectura se pretează pentru coprocesoare folosite în rezolvarea aplicaţiilor ce presupun putere de calcul extremă.
“Excelentele performanţe ale microprocesorului nostru în acest spaţiu specific al ştiinţelor vieţii poate conduce la un salt rapid în dezvoltările din sfera biotehnologiei” a afirmat dr. Eckardt Bihler, CEO din cadrul PACT. “Arhitectura XPU urmăreşte de asemenea şi alte ramuri cu creştere rapidă pe piaţă. În momentul de faţă ne aflăm într-un proces de negocieri cu fabricanţii de chip-uri în vederea integrării tehnologiei XPU în soluţii de înaltă performanţă pentru generaţia viitoare de produse de telecomunicaţii, spre exemplu staţiile de bază UMTS”.
Tehnologia brevetată – 4SC virtual-high-throughput – utilizează algoritmi pentru predicţia activităţii biologice ceea ce înlesneşte o identificare rapidă a substanţelor promiţătoare pentru realizarea de noi medicamente într-o bază de date de molecule extinsă. În comparaţie cu tehnologia tradiţională, tehnicile de vizualizare virtuală ale elementelor (Virtual Sceening Techniques – VHTS) de la 4SC combinate cu super-capacităţile procesorului PACT pot accelera cu un ordin de mărime procesarea algoritmilor.
“Dezvoltarea rapidă a tehnologiilor de vârf în ştiinţele vieţii şi utilizarea supercomputerelor fac posibil succesul acestui studiu pilot”, a declarat Dr. Daniel Vitt, CSO de la 4SC.

Despre PACT
PACT este o companie de fabricare a semiconductorilor ce dezvoltă proiecte ştiinţifice în domeniul procesoarelor de înaltă performanţă. Compania a patentat tehnologii noi în producerea de procesoare care pot ajunge la performanţe extreme şi pot fi utilizate pentru o paletă largă de aplicaţii. Procesoarele PACT vin în sprijinul comunicaţiilor portabile, a generaţiilor viitoare de staţii de bază şi super computere, dar şi pentru alte utilizări.
Compania a fost fondată de Martin Vorbach în Germania în anul 1996. Peste 20 de licenţe internaţionale atât în arhitectura procesorului cât şi în reconfigurarea acestuia sunt incluse în Platforma EXtremă de Procesare a companiei PACT (eXtreme Processor Platform – XPP). PACT are birouri în Munich – Germania şi Atlanta – USA.

Despre 4SC AG
4SC AG este o companie de biotehnologie ce se adresează nevoilor medicale critice facilitând descoperirea de noi agenţi terapeutici prin proiectare asistată de calculator. Combinând chimia combinatorie, testele activităţii biologice şi ecranizarea computerizată, 4SC este capabil să facă legătura rapidă între agenţii bolilor şi tipurile de medicamente potenţial folosibile în tratarea acestora. Tehnicile de ecranizare virtuală – high-throughput – ale companiei 4SC, care utilizează algoritmi de calcul, permit predicţia activităţilor biologice bazate pe structura proteică sau activitatea compuşilor existenţi, atingând o rată considerabilă de succes faţă de metodele tradiţionale de vizualizare. Tehnologia are abilitatea unică de a vizualiza peste 2 000 000 de componente prin creşterea continuă a bazei de date într-o perioadă de 24 de ore. Această combinaţie a tehnologiilor permit companiei 4SC evitarea blocajelor în procesele de sintetizare şi testare, conducând la o selectare accelerată a celor mai promiţătoare substanţe pentru fabricarea medicamentelor la un preţ considerabil scăzut. 4SC a identificat şi sintetizat noi substanţe ce conduc la tratamentul bolilor provocate de paraziţi, inclusiv malaria, şi are mai mult de 20 de proteine identificate ce pot fi folosite în medicamentele pentru o gamă de afecţiuni cum sunt atacurile de tromboză şi epilepsie, astmul. Compania este fondată în Martinsried – Germania şi are 40 de angajaţi.

Anja Maria Hastenrath
e-mail: anja@positiopr.com

S-ar putea să vă placă și