Arduino® UNO R4: O completare revoluționară a familiei UNO

Gata pentru viitorul creativității: un procesor pe 32-biți cu performanțe de 3 ori mai mari

by gabi

Arduino prezintă cel mai recent membru al familiei sale UNO: UNO R4. Fără planuri de a renunța la popularul UNO R3, UNO R4 va fi disponibil în două versiuni – UNO R4 WiFi și UNO R4 Minima – oferind performanțe și posibilități fără precedent pentru comunitatea producătorilor.

UNO R4 este echipat cu microcontrolerul RA4M1 pe 32-biți de la Renesas, bazat pe nucleul Arm® Cortex®-M4, care oferă o creștere semnificativă a puterii de procesare, a memoriei și a funcționalității. Versiunea WiFi vine cu un modul WiFi Espressif S3, extinzând oportunitățile creative pentru producători, educatori și pasionați deopotrivă.

Proiectat pentru o compatibilitate maximă, UNO R4 păstrează același factor de formă, compatibilitate cu shield-uri și tensiune de operare de 5V ca și predecesorul său. Compatibilitatea software este, de asemenea, o prioritate, majoritatea bibliotecilor și exemplelor existente funcționând fără probleme pe noua placă.

UNO R4 WiFi dispune de conectivitate Wi-Fi și Bluetooth Low Energy®, în timp ce UNO R4 Minima oferă o opțiune rentabilă pentru cei care caută noul microcontroler fără caracteristici suplimentare.  Suportul pentru alte microcontrolere Renesas, cum ar fi RL78/G22 și G23, a fost, de asemenea, adăugat la Arduino IDE.

Arduino UNO R4, echipat cu Renesas RA4M1 (Arm Cortex®-M4) care rulează la 48MHz, se mândrește cu o creștere de 3 ori a performanței față de UNO R3. În plus, memoria SRAM a fost îmbunătățită de la 2kB la 32kB, iar memoria flash de la 32kB la 256kB pentru a susține proiecte mai complexe. Ca răspuns la feedback-ul comunității, portul USB este acum USB-C, iar tensiunea maximă de alimentare a fost ridicată la 24V, cu un design termic îmbunătățit. Placa include un bus CAN și un port SPI, permițând utilizatorilor să simplifice cablarea și să efectueze sarcini paralele prin conectarea mai multor shield-uri. Pe noua placă este prevăzut, de asemenea, un DAC analogic pe 12-biți.

Pentru a asigura o compatibilitate maximă cu exemplele de cod și tutorialele existente, s-au depus eforturi semnificative pe partea de software a UNO R4. Bibliotecile populare Arduino sunt optimizate și, în majoritatea cazurilor, vor funcționa imediat după instalare. Cu toate acestea, este posibil ca unele biblioteci care au fost optimizate anterior pentru arhitectura AVR din R3 să necesite portarea la noua arhitectură Renesas. Pentru a ajuta la tranziție, Arduino va furniza o listă publică a acestor biblioteci, împreună cu link-uri către opțiuni alternative. Pentru a încuraja dezvoltatorii de biblioteci să își porteze codul de nivel scăzut pe arhitectura Renesas, a fost lansat un program de adoptare timpurie. Dezvoltatorii interesați pot vizita site-ul web dedicat la www.arduino.cc/UNOR4 pentru a afla mai multe informații.

Arduino UNO R4 urmează să fie lansat la sfârșitul lunii mai, urmând să se ofere mai multe detalii despre caracteristicile sale. Vă puteți înregistra pentru actualizări aici: https://store.arduino.cc/pages/unor4

Arduino

S-ar putea să vă placă și