Amplificator audio stereo de 50mW, cu tensiune de alimentare deosebit de scăzută

by donpedro

Familia de amplificatoare audio stereo “de putere” TPA610xA2 lucrează la tensiuni de alimentare cuprinse în gama 1.6 … 3.6V. Am folosit ghilimelele pentru puterea de 50mW RMS în regim continuu pe fiecare canal, dar această valoare este perfect suficientă pentru căştile miniatură cu impedanţa de 16 ohmi.

Noile modele TPA6101A2 şi TPA6102A2 reduc spaţiul ocupat pe circuitul imprimat stabilind intern câştigul amplificatorului, ceea ce elimină şase rezistori externi. În schimb amplificatorul TPA6100A2 are câştigul programabil extern, pentru aplicaţiile ce necesită o versatilitate maximă.
Familia TPA610xA2 este optimizată pentru aplicaţii alimentate de la baterie, deoarece are un consum redus, o valoare foarte mică a curentului de închidere, şi în plus asigură distorsiuni şi zgomot scăzute chiar în condiţiile alimentării cu o tensiune foarte joasă. Pentru a obţine gama joasă de tensiuni de alimentare, circuitele integrate TPA610xA2 polarizează terminalul BYPASS la 1 din VDD.
Atunci când comandă o sarcină de 16 ohmi cu o putere de ieşire de 40mW de la o tensiune de alimentare de 3.3V, distorsiunile armonice totale şi zgomotul (THD+N) nu depăşesc 0,08% la frecvenţa de 1kHz, şi reprezintă mai puţin de 0,3% pe întreaga bandă audio, de la 20Hz la 20kHz.
Amplificatorul TPA610xA2 reprezintă o soluţie compactă, cu preţ redus, pentru a ataca o pereche de căşti stereo de la tensiuni de alimentare de numai 1,6 … 3,6V. Dispozitivele sunt disponibile fie în capsulă SOIC cu 8 pini, fie în MSOP cu 8 terminale.
O schemă de aplicaţie tipică necesită doar şase componente externe (condensatoare) ceea ce reduce costurile şi spaţiul ocupat pe cablajul imprimat. (vezi figura de mai jos)
Amplificatorul este foarte economic, curentul de alimentare are o valoare foarte redusă, de 0,75mA, iar curentul de închidere (starea “shutdown”) este de numai 50nA. Cele două amplificatoare în contratimp necesită o singură tensiune de alimentare de 3,3V asimetrică, deoarece tensiunea mediană este obţinută intern.
Circuitele integrate din familia TPA610xA2 sunt potrivite pentru telefoane celulare gata de conectare la Internet, asistenţi personali (PDA) şi alte aparate portabile cuplate la Internet.
www.ti.com/sc/techinnovations6
Traducere de Cristian Malide

Adaugă un comentariu