Am extins oferta de surse de alimentare pentru aparate medicale

by donpedro

Unele dintre reglementările cele mai restrictive pe care trebuie să le respecte proiectanţii şi producătorii de echipamente electronice sunt cele din medicină. Acest lucru decurge dintr-un fapt evident: de funcţionarea corectă a acestor aparate poate depinde nu doar sănătatea, ci şi viaţa pacienţilor. De aceea, de-a lungul anilor au fost elaborate o serie de standarde care urmăresc să asigure cea mai înaltă calitate a componentelor utilizate pentru dotarea spitalelor, cabinetelor medicale etc.

În oferta TME putem găsi multe produse certificate pentru utilizare în aparatele medicale din unităţile sanitare. O asemenea grupă o reprezintă, printre altele, sursele de alimentare Mean Well MPM. În funcţie de putere, există serii de la 5W la 90W. Sunt soluţii care respectă cerinţele multor standarde şi care, totodată, vin în întâmpinarea clienţilor care caută surse mici de alimentare, cu caracteristici distinctive. De curând, în oferta TME au intrat cele mai noi surse de alimentare MPM. Cu putere crescută şi mulţi parametri esenţiali pentru domeniul medical. Însă înainte de a examina aceste produse, să acordăm atenţie regulilor pe care trebuie să le respecte producătorii de echipamente electrice medicale în Europa şi America de Nord.

Care sunt cerinţele pe care trebuie să le îndeplinească sursele de alimentare pentru aparate medicale?

Principalul standard în vigoare pentru echipamentele medicale este IEC 60601-1. În prezent, este în vigoare cea de-a treia versiune a acestuia, care, în funcţie de regiunea de pe glob, poate fi găsită sub denumirile: ANSI/AAMI ES 60601-1:2005 (USA), CSA-C22.2 No. 60601-1:08 (Canada), EN60601-1:2005 (Uniunea Europeană). Cea de-a treia versiune a documentului a introdus diferenţierea între mijloacele de protecţie a pacienţilor, MOPP (Means of Patient Protection) şi a operatorilor, MOOP (Means of Operator Protection). Dacă este posibil ca pacientul să intre în contact cu un anumit echipament, acesta trebuie să respecte cerinţele MOPP, referitoare la nivelul de izolaţie intrare/ieşire, distanţa fizică între circuitul de intrare şi cel de ieşire şi nivelul de izolaţie a suprafețelor active ale echipamentului. Se deosebesc două circuite: de intrare (înfășurarea primară a transformatorului) şi de ieşire (înfășurarea secundară).

Pentru acestea s-a stabilit că:

  • 1xMOPP – Izolaţia individuală dintre circuitul de intrare şi cel de ieşire trebuie să fie de cel puţin 1500VAC, distanţa dintre circuite nu poate fi mai mică de 4mm în cazul circuitelor separate printr-un izolator şi de 2,5mm pentru circuitele izolate între ele cu aer.
  • 2xMOPP – Izolaţia dublă dintre circuitul de intrare şi cel de ieşire trebuie să fie de cel puţin 4000VAC, distanţa dintre circuite nu poate fi mai mică de 8mm în cazul circuitelor separate printr-un izolator şi de 5mm pentru circuitele izolate între ele cu aer.

În standardul IEC 60601-1 este introdusă şi o diferenţiere între 3 tipuri de elemente ale echipamentelor medicale. Tipul CF include suprafeţe conductoare care intră în contact cu inima pacientului (de exemplu, sondele EKG). Tipul BF include elemente conductoare de curent care ating corpul pacientului momentan sau pentru un timp mai îndelungat. Tipul B include elemente neconductoare şi împământate.

Noi surse de alimentare MPM

Exemplu de sursă de alimentare MPM-45 cu dimensiunile 109×52×33,5mm

Noile surse de alimentare MPM din oferta TME au puteri de 45W, 65W şi 90W, dar ating un randament chiar şi de 93%. În lipsa unei sarcini, puterea consumată nu depăşeşte 0,1W. Aceste componente, în funcţie de model, furnizează o tensiune stabilizată de 5V, 12V, 15V, 24V sau 48V DC. Sunt prevăzute cu protecţie internă la suprasarcini, scurtcircuit şi creşterea tensiunii de ieşire. Specifică acestora este rezistenţa termică ridicată – pot fi utilizate într-un mediu cu temperaturi cuprinse între -30°C şi +80°C. S-a stabilit, de asemenea, că funcţionează în mod stabil la înălţimi de până la 4000m deasupra nivelului mării, fapt important, de exemplu, în cazul aparatelor medicale utilizate de salvatorii montani.

Aceste produse respectă cerinţele menţionate mai sus, de exemplu nivelul de izolaţie 2xMOPP şi standardele prevăzute pentru echipamentele care vin în contact cu corpul pacientului (tip BF). Deţin şi numeroase certificări pentru utilizare în aparatele medicale conform standardelor UL, CUL, TUV, CB, EAC şi CE.

Analizând oferta de surse de alimentare MPM, merită să amintim de regulile simple de marcare a acestor componente de către producător. Simbolul unui produs are forma: MPM-[AA]-[BB][CC]. Unde: [AA] este puterea nominală a sursei de alimentare; [BB] tensiunea de ieşire a acesteia în V DC; [CC] ia valoarea „ST” (versiune prevăzută cu terminale cu şurub) sau este absentă (se referă la un model destinat montării pe placă PCB).

Îi invităm cu căldură pe toţi cei interesaţi să viziteze catalogul nostru şi să descopere oferta completă de surse de alimentare MPM de la Mean Well – acestea sunt disponibile direct din depozitele noastre.

Transfer Multisort Elektronik   |   https://www.tme.eu

 

 

 

Articol creat de TME

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu