Inteligența artificială și orașul modern

by gabi

Se preconizează că tehnologia orașelor inteligente bazată pe AI va atinge 6,5 miliarde de dolari în venituri anuale, până în 2032.

Inteligența artificială (AI) revoluționează orașele moderne îmbunătățind eficiența, sustenabilitatea și calitatea vieții pentru toată lumea. Aceasta se integrează în viața noastră de zi cu zi în diverse moduri interesante, multe dintre ele nebănuite până acum. AI contribuie la dezvoltarea orașelor prin măsuri responsabile, interconectând, de asemenea, orașe întregi de la vehicule la infrastructură și până la oameni.

Se preconizează că tehnologia pentru orașe inteligente bazată pe inteligență artificială va ajunge la 6,5 miliarde de dolari în venituri anuale, până în 2032. DigiKey, în calitate de distribuitor de componente electronice, se află într-o poziție unică pentru susținerea acestei creșteri și pentru parteneriatul cu unele dintre cele mai inovatoare companii din industrie.

Câteva dintre domeniile în care observăm deja progrese includ:

  • Siguranța publică: Cu ajutorul sistemelor de inteligență artificială și de viziune, orașele pot analiza date din imagini digitale, camere de trafic și CCTV captate în oraș. Oficialii din domeniul siguranței publice pot utiliza informațiile pentru detectarea amenințărilor în timp real, ceea ce oferă posibilitatea de a răspunde mai rapid.
  • Serviciile publice și rețeaua inteligentă: AI ajută orașele să gestioneze cererea de energie, să elimine risipa acesteia și să optimizeze producția de energie prin gestionarea răspunsului la cerere, prognozarea producției de energie regenerabilă și monitorizarea distribuției de energie.
  • Gestionarea deșeurilor și reciclarea: AI influențează deja rutarea dinamică a camioanelor, gestionarea resurselor și aplicațiile de analiză predictivă. De asemenea, capabilitățile AI contribuie la îmbunătățirea eforturilor de reciclare, făcând posibilă identificarea și reciclarea mai multor materiale sau oferind capacități de sortare mai precise.

Partenerii DigiKey și orașele moderne

Furnizorii noștri determină creșterea industriei în ceea ce privește AI și utilizarea acesteia în orașe. Am văzut unele dintre cele mai inteligente inovații provenind de la partenerii noștri.

  • Molex, un vechi furnizor al DigiKey, este un important producător de conectori și joacă un rol crucial în lanțul de aprovizionare pentru hardware-ul AI, de la senzori și conectori placă-la-placă la conectori de alimentare și multe altele. Într-un oraș conectat, activitatea Molex este esențială pentru aplicațiile care leagă totul între ele, și asta în timp real.
  • STMicroelectronics, lider în domeniul microcontrolerelor și procesoarelor, se concentrează pe AI de mai bine de zece ani. Compania furnizează cea mai recentă tehnologie pentru sistemele embedded, punând bazele viitoarelor proiecte de orașe inteligente. Ecosistemul de produse STMicroelectronics, care include senzori, conectivitate wireless și multe altele, este esențial pentru a permite realizarea unor orașe mai inteligente, mai eficiente și mai sigure.

Creștere a cererii de produse

Există o creștere continuă a multor categorii de produse pe măsură ce sporește cererea de aplicații AI.

  • Observăm o cerere incredibilă de procesoare proiectate pentru AI și învățare automată (machine learning). Această creștere este determinată de cantitatea mare de informații și date care trebuie prelucrate pentru a face posibilă AI și învățarea automată. Progresele semnificative în ceea ce privește eficiența energetică, instruirea modelelor AI și kiturile de dezvoltare software (SDK) au făcut dezvoltarea AI mai accesibilă. Inteligența artificială poate fi o foarte mare consumatoare de energie și necesită cantități mari de memorie. Revenirea calculului analogic și a dispozitivelor avansate de semnal mixt poate avea un impact major asupra viitorului AI.
  • Nevoia de conectivitate crește în continuare rapid și, odată cu această creștere a cererii, asistăm la dezvoltarea de noi tehnologii wireless pentru a profita mai bine de spectrul limitat disponibil la nivel global. Tehnologii precum cea celulară (5G), Wi-Fi 6E/7 și HaLow și Bluetooth v5.3 și v5.4 au progresat pentru a răspunde cererii tot mai mari de transmitere de date. De asemenea, acestea permit noi cazuri de utilizare wireless în ecosistemul AI.
  • Memoria și stocarea datelor sunt importante în orice aplicație AI, deoarece instruirea modelelor AI necesită o stocare uriașă de date. Memoriile cu lățime de bandă mare sunt esențiale pentru a permite procesarea cu latență redusă a seturilor mari de date, cum ar fi recunoașterea imaginilor sau a vocii. Noile tehnologii, precum PIM (Processing-in-Memory), fac progrese în direcția reducerii cerințelor energetice.

Provocări industriale

Eficiența în antrenarea modelelor AI este un mare obstacol pe măsură ce utilizările AI continuă să crească. Noile tehnologii sunt esențiale pentru viitorul AI și pentru dezvoltarea de instrumente și software care să permită noi cazuri de utilizare și inovații din partea clienților. De asemenea, asistăm la o trecere la micro-modelare pentru sarcini specifice. Micro-modelarea este mai eficientă în comparație cu modelele AI mai ample, care se potrivesc tuturor. Toate acestea vor contribui la crearea următorului val important în domeniul inovării.

Vizibilitate pentru furnizorii inovatori

Pentru viitoarele orașe inteligente, AI poate aduce ordine în domeniul transportului, poate îmbunătăți sustenabilitatea, poate face orașele mai eficiente și mai sigure.

La DigiKey, suntem foarte activi în mobilizarea furnizorilor noștri și în căutarea de noi companii care dezvoltă tehnologii moderne și interesante pentru clienții noștri. Cu atât de multe domenii, tehnologii și produse noi în acest domeniu, ne aflăm într-o poziție unică pentru a permite clienților să inoveze, asigurându-ne că au acces la produsele și asistența potrivite.

Clienții noștri proiectează produse pentru a face față cererii în creștere, ceea ce înseamnă, adesea, că inginerii trebuie să producă mai mult într-un timp mai scurt. Este esențial să avem pe rafturile noastre tot ceea ce au nevoie, astfel încât să poată avea acces rapid la produsul potrivit. Ne angajăm să oferim proiectanților și inginerilor componentele și resursele de care au nevoie pentru a continua să dezvolte următorul val de tehnologie pentru orașe inteligente, de la idee până la lansarea pe piață.

Reducerea decalajelor educaționale

Când un inginer începe să lucreze în domeniul AI, are multe de învățat. Dorim ca toți clienții noștri să își concentreze timpul pe inovare, în loc să rămână blocați în căutarea de răspunsuri. DigiKey a investit mult timp și energie în paginile de resurse și în comunitatea noastră de asistență, TechForum, pentru a reduce lacunele educaționale în AI și în alte tehnologii emergente. Am descoperit că, pentru DigiKey, aceasta este o modalitate foarte eficientă de susținere a oamenilor care contribuie la dezvoltarea orașelor inteligente moderne.

Parteneriat cu universitățile

Pe măsură ce privim spre viitorul orașelor, parteneriatul cu universitățile este vital, deoarece acestea formează viitorii lideri în domeniu. DigiKey colaborează cu universitățile pentru a le oferi studenților, nu doar celor care studiază electronica, dar și celor din multe alte domenii, resursele și platformele necesare pentru a deveni creativi și a inova în domeniul AI și al învățării automate. De asemenea, oferim un loc în care studenții pot publica materialele la care lucrează, pot colabora, pot rezolva provocări și multe altele. Această colaborare stimulează inovarea și suntem încântați să vedem ce va dezvolta următoarea generație!

AI oferă un potențial enorm. Ceea ce mă entuziasmează cel mai mult este abilitatea acesteia de a antrena un produs pentru aplicații noi, fie că simplifică sarcini sau răspunde unor nevoi specifice. Această capabilitate, împreună cu inovațiile tehnologice ale furnizorilor noștri, oferă scalabilitate și flexibilitate nemaiîntâlnite până acum și suntem nerăbdători să vedem încotro se îndreaptă furnizorii și clienții noștri.

Pentru viitoarele orașe inteligente, AI poate aduce ordine în domeniul transportului, poate îmbunătăți sustenabilitatea, poate face orașele mai eficiente și mai sigure. DigiKey se angajează să sprijine următorul val de inovare și să ducă orașele noastre în viitor.

Pentru mai multe informații despre rolul AI în orașele moderne, urmăriți seria noastră de videoclipuri City Digital.

Autor:
Josh Mickolio,
Technology Business Development Manager – IoT,
DigiKey

DigiKey, lider de top și inovator continuu în distribuția de componente electronice și de produse de automatizare de înaltă calitate, recunoscut la nivel mondial, oferă peste 15,3 milioane de componente de la peste 2.900 de producători de marcă de calitate.

DigiKey   |   https://www.digikey.ro

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu