CASA INTELIGENTĂ – Introducere

by donpedro

Inteligenţa unei case derivă din instalarea şi configurarea unor sisteme capabile să comande anumite acţiuni. O acţiune simplă poate fi aceea de a aprinde lumina folosind un controler îndepărtat (în cazul de faţă, întrerupătorul). Aceasta înseamnă că vom aprinde lumina apăsând butonul corespunzător al controlerului. De asemenea, se poate schimba canalul de la televizor folosind un controler îndepărtat (în cazul de faţă, telecomanda). În casa inteligentă un număr de sisteme electrice (la fel ca toate aparatele electrice din casă) pot fi controlate şi automatizate cu ajutorul unei unităţi de comandă (controler îndepărtat) sau automat. Tehnologia casei inteligente mai pote fi folosită pentru a monitoriza activitatea celor din casă şi să alerteze, dacă este cazul, anumite agenţii de securitate.

Aparatele şi funcţiile lor
Vom prezenta în continuare o listă de aparate standard ale casei inteligente de care trebuie să ne folosim în proiectarea oricărei case. Multe dintre acestea sunt folosite în sectorul de securitate a casei. Diferenţa dintre acest sector şi conceptul casei inteligente este că ultimul are capacitatea de a comunica cu toate celelalte sisteme nu prin cabluri ci prin intermediul undelor radio sau IR.

Actuator – o altă denumire pentru motor. Activităţile mecanice cum ar fi deschiderea sau închiderea uşilor sau a ferestrelor necesită un actuator care să întreprindă această acţiune.

Magistrală de sistem – un set de fire instalate special pentru a transmite date la şi de la sistemele electronice din casă.

Protocoale de comunicaţie – sistemele folosesc aceste protocoale pentru a-şi defini cât de “tare” şi la ce interval de timp trebuie să trimită mesajele şi în acelaşi timp ce trebuie să primească pentru a-şi da seama că mesajul a fost primit.

Periferice pentru calculatoar – imprimantele, scannere, dispozitive externe de stocare, etc.

Dispozitiv de control al mediului – permite utilizatorului să poată controla lucruri simple dintr-o cameră, cum ar fi o uşă sau o fereastră. El poate fi conectat la un dispozitiv de control principal alături de alte dispozitive de control.

Încălzirea şi aerul condiţionat

Tehnologia informaţiei şi a comunicării – totalitatea tehnologiilor care se referă la stocarea, transmiterea şi primirea de informaţii electrice. Manipularea informaţiei se face la fel ca la calculatoare, în timp ce comunicarea se poate face prin intermediul telefoniei (atât mobile cât şi fixe) pe internet sau între mai multe calculatoare legate în reţea.

IR – în conceptul casei inteligente, IR înseamnă Infraroşu Receptor. Acest receptor de infraroşu se poate găsi într-un receptor de semnale amplasat pe perete sau într-un controler care trimite semnale IR către receptor.

Kbytes – unitatea de măsură a volumului de date. În acest articol, înseamnă volumul de date care poat fi transmise dintr-un loc în altul.

Fibra optică – la fel ca şi cablul electric, fibra optică poate fi folosită la transmiterea datelor, dar în loc să folosescă un curent electric, ea foloseşte lumina.

PIR – senzor de infraroşu pasiv. Un senzor folosit pentru a detecta mişcarea dintr-o cameră. Aceşti senzori sunt folosiţi la declanşarea dispozitivelor de detecţie a prezenţei.
Personal Data Assistants (PDA) – un minicalculator cu funcţii limitate. Ele s-au dezvoltat ca un fel de filofaxuri electronice, dotate cu agendă, carte de telefon şi ceas cu alarmă. Pot fi conectate la un PC şi trimite/recepţiona e-mail-uri.

Plug and Play – echipamentele care sunt destinate să fie compatibile şi recunoscute de către o reţea sau un program, trebuie să fie de tip Plug and Play ca să poată să fie configurate de către sistemul la care este conectat fără intervenţia utilizatorului.

Cablul de comunicare – cablul electric existent pe care se transmit date la şi de la aparatele electronice dintr-o locuinţă. Prin acest cablu se transmite un semnal la o frecvenţă diferită faţă de cea cu care se propagă curentul electric fiind detectat de către aparatele conectate la circuit.

Spaţiu sub presiune – dacă o persoană calcă pe acest spaţiu se crează o presiune şi se transmite un semnal către dispozitivul la care este conectat şi astfel se declanşează o acţiune.

Carduri inteligente – sunt carduri similare, ca formă şi dimensiune, cu cardurile de credit, dar care au încorporate un microprocesor. Cardul poate fi citit prin introducerea într-un dispozitiv special.

Telemedicină – asistenţă medicală trimisă de la distanţă cu ajutorul internetului sau alte mijloace de comunicare de la distanţă. Prin telemedicină poţi primi un diagnostic de la un doctor pe baza unor simptome transmise verbal sau a unei radiografii trimise doctorului.

Telemunca – practicarea unei munci atunci când eşti departe de biroul de la serviciu prin intermediul internetului sau a altor sisteme de comunicaţie. Poţi avea telefonul de la locul de muncă configurat astfel încât să poţi accesa datele de pe calculatorul de la serviciu.

Interfaţa cu utilizatorul – metoda sau metodele prin care utilizatorul unui sistem electronic îi spune acestuia dorinţele lui şi primeşte de la el răspunsul. La un calculator, de exemplu, utilizatorul introduce de la tastatură sau cu ajutorul mouse-ului o comandă şi primeşte răspunsul pe ecranul monitorului.

Tipuri de tehnologii de casă inteligentă
Blue tooth – reprezintă un set de protocoale care permit controlarea sistemelor cu ajutorul frecvenţelor radio. Blue Tooth permite conectarea sistemelor, care se află la mică distanţă între ele, să comunice fără a fi nevoie de cabluri (ideal pentru o casă automatizată).

Tehnologia bazată pe magistrale – folosirea unui singur cablu care este şi de date şi de interconectare. Data este transferată prin acest cablu la sisteme dându-le posibilitatea să comunice între ele. Multe companii sunt interesate să dezvolte cablurile de comunicare deoarece ele nu sunt foarte utile în casele cu oameni care au un handicap.
Sistemele cu magistrală sunt considerate în general ideale pentru casă de către ingineri şi proiectanţi. Există multe companii care au adoptat şi contribuie la dezvoltarea sistemelor cu magistrală şi astfel au apărut mai multe protocoale, dintre care amintim: BatiBus, CEBus, EIB, LonWorks.

X10 – cea mai utilizată şi accesibilă tehnologie de casă inteligentă ce se bazează pe un calculator de bază şi sisteme care nu sunt capabile să comunice între ele. Acestea primesc comenzi de la calculator pentru a rula una din multele aplicaţii care se pot face într-o casă inteligentă.

S-ar putea să vă placă și