Una din cerinţele cele mai des întâlnite de către directorii de producţie, în multe domenii industriale, este monitorizarea “on line” a parametrilor şi controlul automat în timp real al proceselor.
Această cerinţă este chiar mai importantă acolo unde succesul produsului final pe piaţă depinde exclusiv de calitatea superioară şi preţul redus, aşa cum este şi cazul producerii berii.
Pornind de la experienţa de 40 de ani în domeniul analizoarelor “on line” pentru lichide, Maselli Misure s-a specializat în ultimii 20 de ani în domeniul băuturilor dulci şi al sucurilor, având capacitatea de a deveni partener pentru orice proiect de automatizare analitică.
Pentru industria berii, Maselli oferă soluţii tehnice pentru toate etapele de producţie.
În faza de tratare a apei se poate realiza un control automat al procesului de tratare utilizând titratorul AT 02 care înlocuieşte analiza de laborator.
În faza de aerare se controlează automat reziduurile de oxigen în deaerisitor.
În faza de extracţie a zaharului din malţ se monitorizează automat menţinerea valorii zahărului din must la valorile cerute, cu ajutorul refractometrului UR 20.
În faza de coacere şi concentrare se controlează procesul de concentrare cu ajutorul refractometrului UR 20.
În faza de filtrare se monitorizează şi controlează gradul de prezenţă a suspensiilor cu ajutorul turbidimetrului UT 02.
Faza de fermentare se controlează prin urmărirea scăderii zahărului cu ajutorul refractometrului UR 20.
În faza de amestec se monitorizează parametrii de bază ai berii: gravitatea originală, alcoolul, extractul şi cantitatea de CO2 cu ajutorul unităţii de analiză IB 04 şi se controlează cu ajutorul sistemului BAS 02.
Refractometru UR 20

UR 20 este un analizor on line care utilizează tehnologia CCD pentru a determina concentraţia de zahăr dizolvată în lichid, în fazele de extracţie a zahărului din malţ şi în faza de coacere. Refractometrul măsoară continuu valoarea zahărului în grade Plato. Domeniul de măsură este 5-20 Plato, cu o precizie de 0,05 Plato.
În faza de fermentare, utilizând un program specializat, refractometrul poate afişa direct valoarea gravităţii aparente. UR 20 împreună cu un regulator pot controla procesele de extracţie şi coacere. Depunerile de precipitaţi şi alte substanţe pe prismă sunt îndepărtate cu ajutorul unui sistem de curăţire.
Turbidimetru UT 02

UT 02 este un analizor continuu care determină gradul de limpezime al berii prin măsurarea luminii difuzate prin suspensiile de particule în lichid. Instrumentul este insensibil la variaţiile de culoare ale berii sau mustului şi la variaţiile sursei de lumină.
UT 02 se foloseşte în faza de filtrare măsurând gradul de turbiditate şi semnalizând realizarea valorii propuse de către operator. Analizorul generează şi un semnal 4-20mA proporţional cu valoarea măsurată care poate fi utilizat pentru înregistrare sau reglare.
Carbometru UC 05

Modelul UC 05 este destinat a fi utilizat on line pentru determinarea valorii CO2 dizolvat în lichid. Pe baza măsurării presiunii de saturaţie a produsului, carbometrul determină, în cadrul unor cicluri automate, temperatura şi presiunea de saturaţie a unor eşantioane prelevate automat şi calculează cantitatea de CO2 dizolvat utilizând legea lui Henry. Domeniul de măsură este 0-5 V/V CO2, cu o precizie de 0,05 V/V CO2.
Monitor bere BM

Sistemul este constituit dintr-un refractometru şi un traductor de viteză sonic. BM se montează pe linie, pe conducta principală şi pe baza informaţiilor măsurate de refractometru şi traductorul sonic determină valorile pentru alcool, extract şi gravitate originală.

Alcoolul se măsoară în gama 0-10% w/w (0-12 %v/v) cu precizie de 0,02% w/w. Extractul se determină în domeniul 0- 10 grade Plato cu o precizie de 0,02 grade Plato. Gravitatea originală se măsoară în gama 0-30 Plato cu o precizie de 0,05 Plato.
Monitoarele / analizoarele pentru domeniul berii se montează între instalaţia de umplere şi tancul de stocare realizând analiza tuturor parametrilor necesari operatorului prin combinarea măsurătorilor provenite de la refractometru, carbometru, traductorul sonic şi senzorul de oxigen. Instalarea aparatelor se poate face în line folosind fitinguri corespunzătoare care satisfac normele sanitare cerute în industria berii.
Analizoarele pentru alcool, extract, gravitate originală, concentraţie, turbiditate, cantitatea de gaz dizolvată în lichid sunt proiectate şi produse în urma testelor în procesele industriale şi ca urmare a unei strânse cooperări cu beneficiarii produselor.
Pentru informaţii tehnice şi de preţ, vă rugăm contactaţi:
COMAT ELTH Bucureşti
Tel/Fax: 444 12 41
Tel/Fax: 410.52.81
Mobil: 0722 373 625
E-mail: comat-elth@go.ro