În toate aplicaţiile, suportul fizic pentru alimentare cu energie electrică, pentru preluarea informaţiilor electrice de la senzori, pentru transmisii de date, transmisii semnale audio/video etc. este asigurat de cabluri de legătură. Datorită acestei plaje largi de aplicabilitate, au fost dezvoltate foarte multe tipuri de cabluri electrice. Alături de acestea un rol deosebit îl joacă conectorii utilizaţi. Firma Aurocon COMPEC oferă o gamă foarte bogată de cabluri şi conectori.
În unele din articolele anterioare au fost prezentate câteva exemple de cabluri cu fibră optică, conectori specifici şi scule necesare puse la dispoziţie de firma Aurocon COMPEC. De asemenea, au fost evidenţiate cabluri pentru transmitere de semnale electrice de putere sau de date. În cele ce urmează vor fi trecute în revistă exemple din cadrul bogatei oferte de conectori, adaptoare, accesorii, scule şi truse de scule specifice. Scopul acestei prezentări este cunoaşterea principalelor tipuri de conectori electrici, fără a intra în amănunte privind caracteristicile tehnice pentru un produs sau altul.
Cleme de diferite forme
Clemele pentru conectare de forme diferite, precum furcă, inel, pin, papuc etc. oferă un bun contact electric. Manşoanele pentru prinderea cablului electric asigură o inserţie fermă a acestuia, având ca efect o bună rezistenţă mecanică.
Izolaţia este asigurată de o manta din PVC.
Kit pentru conectare cu cleme
Acest kit conţine scula necesară pentru prinderea clemelor şi 20 de tipuri cu 500 de bucăţi de cleme. Toate acestea se găsesc într-o cutie specială.
Conectori cu şurub (3.81mm între pini)
Este vorba despre blocuri terminale pentru prinderea cu şurub a cablurilor electrice. Blocurile dispun de pini pentru prindere pe circuit PCB.
Tipul acesta de bloc de prindere este foarte util mai ales în circuite de test, în aplicaţii de cercetare, sisteme de achiziţie de date uşor configurabile etc. Caracteristicile ce diferenţiază diferite modele sunt curentul şi tensiunea suportate, diametrul maxim al miezului conductiv al cablului, materialul plastic din care sunt realizate.
Conectori electrici de putere
Sunt produse ce permit realizarea conectării între echipamentul de alimentat şi sursa de putere. Plaja este foarte vastă, pornind de la conectori standard la conectori de tip industrial, de la cerinţe mai puţin pretenţioase la cerinţe riguroase precum produsele de tip hazard.
Prize şi ştecăre pentru zone cu pericol de explozie
Aceste tipuri de prize şi ştecăre oferă un înalt grad de protecţie la lucru în zone cu pericol de explozie.
Construcţia lor permite un bun contact electric, o conectare uşoară, dar fermă. O calitate de loc de neglijat este compatibilitatea ştecărelor cu prize de tip normal non-Ex.
Conectori circulari multipol
În numeroase aplicaţii de transmitere de date, semnale audio, semnale video etc. sunt utilizaţi conectori de formă circulară cu un număr variabil de poli. Unii dintre aceştia sunt gândiţi pentru fixare pe cablu (montare pe panou dacă este cazul), alţii sunt realizaţi pentru prindere pe circuit PCB.
Priză Mini-DIN cu montare pe PCB
Pentru aplicaţii de comunicaţii de date şi periferie calculator sunt foarte des întâlnite configuraţii de tip mini-DIN. Aprecierea de care se bucură în transmiterea de date se datorează dimensiunii fizice reduse în condiţiile unui contact electric foarte bun.
Conectorul de tip priză poate fi montat pe circuit, putând fi utilizat cu un cablu cu conectori montaţi la lungimi de cablu standard.
În catalogul on-line poate fi identificat un tabel de selecţie pentru cabluri cu conectori montaţi pentru conectori de PC.
Conectori dreptunghiulari multipol
Un alt tip de geometrie a conectorului în cazul transmiterii de date, periferie PC este şi cel de tip dreptunghiular. Sunt foarte mulţi conectori de acest tip, diferenţele făcându-le numărul de poli, posibilitatea sau nu de montare pe PCB, materialul din care este realizat contactul, ecranarea etc.
Conectori de tip D
Acest tip de conectori sunt recomandaţi în aplicaţii militare, industriale, comerciale şi nu în ultimul rând de interfaţare cu calculatorul.
Alături de conectorii propriu-zişi pot fi identificate şi cabluri cu conectori montaţi.
Kit pentru conectori de tip D
Kit-ul conţine sculele şi echipamentele necesare pentru realizarea conexiunilor cu conectori tată sau mamă cu 25 de pini.
Connectori dreptunghiulari cu montare pe PCB
De exemplu conectori de tip Q, cu pârghii de extragere a conectorului. Sunt oferite variante cu 12, 26 şi 50 de pini.
Conectori pentru cablu coaxial
Conectorii de tip BNC pentru cablu coaxial sunt utilizaţi în aplicaţii numeroase de transmitere de date, de semnal audio-video etc.
Alături de aceştia, utile în numeroase cazuri sunt adaptoarele BNC. De asemenea, sunt puşi la dispoziţie şi conectori BNC cu montare pe PCB.
Blocuri terminale pentru montare pe şină
(Universal DIN Rail Mount Terminals)
În aplicaţii de automatizare alimentarea se poate face prin blocuri de terminale montate pe şină cu profil G sau alte tipuri de profile. Prinderea cablurilor se face cu şurub.
Conectori pentru sonde şi cabluri de testare
În cadrul multor aplicaţii de măsurare şi testare pentru sisteme electrice sau neelectrice, pentru transportarea semnalului de măsurare sunt utilizate sonde de măsurare. Unul dintre tipurile de conectori în acest caz este conectorul de tip crocodil.
Diferenţele dintre tipurile de crocodili sunt date de diametrul cablului cu care poate lucra, de materialul din care sunt realizate fălcile de prindere şi de curentul maxim suportat.
Conectori pentru reţele / comunicaţii
Interconectarea dintre calculatoare în cadrul reţelelor locale, dintre echipamentele de transmisie de date, dezvoltarea de echipamente înzestrate cu posibilitate de conectare în reţele, au dus la o cerere crescândă de cabluri şi conectori standard, cu performanţe din ce în ce mai mari.
Exemplele cele mai des întâlnite sunt cablurile de tip telefonic şi UTP cu conectorul şi priza de tip RJ11/RJ45, ecranate sau neecranate.
De multe ori este nevoie de un prelungitor al cablului telefonic sau UTP, acest lucru fiind acum rezolvat datorită RJ11/45 Extender, un prelungitor de lungime standard 2m. Alături de acestea pentru înserierea de mai multe cabluri se poate utiliza un dispozitiv de cuplare directă, în cazul conectării RJ45 existând şi varianta crossed over.
Montarea de conectori se face utilizând scule speciale pentru decablare şi sertizare. Acestea pot fi selectate din catalogul on-line www.rsromania.com. Posibilităţile de alegere sunt foarte largi, putându-se opta atât pentru o sculă sau alta, cât şi pentru truse de scule, sau kit-uri.
Un exemplu poate fi DataReady™ PRO Kit.
Acest kit conţine o combinaţie completă de scule, testere şi conectori de date.
Astfel kit-ul include:
• scule Paladin (seria 8000 scule de sertizare, scule de decablare, un SurePunch™ punchdown tool);
• echipament de testare pentru cablu de date LAN ProNavigator™ test set, ce asigură detectarea defectelor pe cablu şi în conector. Este asigurată şi verificarea conexiunilor pe BNC.
Un loc mai mult sau mai puţin separat în cadrul prezentei enumerări şi-l pot găsi echipamente de extensie pentru cabluri standard, convertoare (ex. USB către 2xPS/2) şi echipamente de protecţie in-line. Acestea din urmă sunt foarte utile în cazul alimentării unor echipamente precum PC-ul, fax-ul, laptop-ul, proiectoare etc.
Firma Aurocon COMPEC dispune de o ofertă foarte bogată de cabluri, de conectori, kituri cu conectori, cabluri cu conectori deja montaţi la lungimi de cablu standard. Avantajul cablurilor cu conectori montaţi nu este numai acela de economisire a timpului de montaj, ci şi acela al garantării caracteristicilor. Aici se pot da foarte multe exemple de cabluri standard, în special (dar nu numai) în aplicaţii audio-video şi reţele: RCA-RCA, SCART-SCART, cablu audio, cablu pentru monitor SVGA, cablu serial, paralel, cablu UTP şi multe altele.
De asemenea, sunt oferite şi accesorii diverse, cum ar fi clipsuri de prindere cablu, elemente de ghidare, protecţii, tuburi, coliere pentru cabluri.
Pentru montarea conectorilor sunt oferite scule speciale şi truse de scule. Pentru etichetarea cablurilor pot fi achiziţionate etichete speciale şi imprimante portabile pentru acestea.
www.compec.ro