Viitorul tehnologiei auto

by gabi

Tehnologia schimbă atât de multe lucruri în viața noastră de zi cu zi – inclusiv modul în care ne deplasăm. Electrificarea vehiculelor, vehiculele autonome și sistemele conectate în cadrul orașelor nu mai sunt vise îndepărtate, aceste tehnologii împreună cu un ecosistem auto mai conectat sunt o realitate fără precedent.

La începutul anilor 2000, electronica reprezenta mai puțin de 20% din costul total al unui vehicul, în 2020 a ajuns la 40% și ne așteptăm ca, până în 2030, electronica să reprezinte aproximativ jumătate din prețul unei mașini noi. De asemenea, ne așteptăm să vedem 300 de milioane de vehicule electrice (EV) pe șosele până în 2030. Tehnologia împinge industria transporturilor înainte mai repede decât se așteptau mulți. Chiar dacă nu vom vedea mașini zburătoare ca în Jetsons, modul în care ne deplasăm prin oraș, felul în care suntem conectați la lumea din jurul nostru și maniera în care facem naveta trece printr-o transformare care va continua în anii următori.

Așadar, cum ne asigurăm că suntem pregătiți? Cum se unesc companiile private, orașele și oamenii care construiesc infrastructura pentru a susține această transformare pentru a face din acest lucru o realitate? Ce tehnologie se întrevede la orizont? Asta este ceea ce echipa noastră de la DigiKey, împreună cu partenerii noștri, lucrează pentru a înțelege.

Construirea infrastructurii orașului viitorului

Nu este niciun secret că există un decalaj între cererea de vehicule electrice și infrastructură, în special stațiile de încărcare disponibile, care vor face din vehiculele electrice o alternativă credibilă la vehiculele pe benzină pentru mulți dintre noi. În Statele Unite există aproximativ 130.000 de stații publice de încărcare, dar vânzările de vehicule electrice continuă să crească, iar în 2022 au crescut cu 65%. Pentru a permite acestor vehicule să circule pe șosele, infrastructura trebuie să recupereze decalajul, dar este o provocare să investim în ceea ce ne așteptăm să existe, dar încă nu există.

În plus, tot mai multe orașe se orientează către energia solară și eoliană pentru energie, dar aceste surse de energie nu sunt la fel de fiabile sau consistente ca alte tipuri de generare a energiei electrice.

Vehiculele viitorului

Există multe feluri în care tehnologia a îmbunătățit modul în care ne deplasăm, eficiența cu care o facem și siguranța mașinilor noastre. Aceste progrese și modul în care ele schimbă și îmbunătățesc transportul pentru noi toți mă încântă.

  • Eliminarea necesității unui șofer uman – Ca să mențină un avantaj competitiv, multe companii se orientează către vehicule fără șofer pentru a reduce costurile și a crește eficiența. Datorită capabilităților în domeniul autonomiei, vom vedea servicii de transport de materiale și servicii de partajare a călătoriei (rideshare) care vor funcționa fără ca nimeni să se afle pe scaunul șoferului.
  • Optimizarea bateriei – Similar cu modul în care AI învață utilizarea, tiparul și comportamentul telefonului vostru și vă încarcă telefonul astfel încât să utilizeze cât mai bine bateria și să îi crească longevitatea, mă aștept ca acest lucru să fie posibil în viitor cu bateriile auto. Bateriile sunt costisitoare și reprezintă un factor important care dictează durata de viață a unei mașini, iar aceste progrese vor contribui la menținerea EV-urilor pe șosea pentru mai mult timp.
  • Întreținerea predictivă – Aceasta este abilitatea de a estima, sau de a prezice, când trebuie efectuată întreținerea unui vehicul. Există deja senzori în interiorul mașinilor și camioanelor și mă aștept să vedem din ce în ce mai mulți, monitorizând diferitele părți ale unui vehicul – cum ar fi motorul, frânele și orice altă componentă în mișcare. În cazul în care problemele pot fi detectate din timp și se pot face reparații, se evită astfel defecțiuni grave, mai costisitoare și adesea consumatoare de timp.
  • Asistență în interiorul habitaclului – Tehnologiile utilizate la exteriorul vehiculelor pentru percepția mediului, cum ar fi viziunea artificială și senzorii radar mmWave, pot fi, la rândul lor, introduse în interiorul habitaclului pentru a monitoriza ritmul cardiac al șoferului, ritmul respirației, mișcările capului, mișcările ochilor etc. pentru a determina dacă acesta este obosit sau incapabil să conducă în siguranță un vehicul.
  • IoT și mașinile – Când aduceți mașina la un mecanic, acesta va putea să se conecteze la ea prin intermediul telefonului său, obținând un rezumat complet a ceea ce se întâmplă înainte de a deschide vreodată capota mașinii. El poate începe să diagnosticheze problemele mai rapid și mai eficient.

Vehicule conectate

Posibilitatea ca vehiculele să comunice între ele pe șosea deschide ușa către noi niveluri de cooperare. De exemplu, prin utilizarea tehnologiei conectate, companiile vor putea crea convoaie de autovehicule mult mai eficiente. Camioanele aflate la mică distanță unele de altele pe un traseu și un program prestabilit care ține cont de trafic, vor economisi combustibil, vor reduce rezistența aerului și vor îmbunătăți timpii de livrare.

În plus, vehiculele pot face schimb de informații în timp real despre trafic și condițiile rutiere cu alte vehicule din apropiere. Dacă o mașină care circulă pe șosea întâlnește trafic intens sau vehicule de urgență, aceste informații pot fi comunicate vehiculelor din spatele său sau din zonă, oferindu-le posibilitatea de a găsi o nouă rută. Acest lucru se aplică, de asemenea, și în cazul pericolelor frecvente care apar la volan, cum ar fi prezența animalelor pe șosea, a porțiunilor de gheață și altele, îmbunătățind nu numai eficiența, ci și siguranța.

Un ecosistem auto complet conectat

Abilitatea vehiculelor de a se conecta nu doar între ele, ci și cu dispozitivele mobile și cu ecosistemele inteligente (orașe inteligente, infrastructură inteligentă etc.) reprezintă o perspectivă interesantă. În loc să se bazeze exclusiv pe sistemele de viziune artificială pentru a percepe ceea ce se află în jurul lor, obiectele cheie aflate în raza de comunicare pot oferi informații pentru a reduce gradul de încărcare a computerului de bord și pentru a crește încrederea în ceea ce “vede” vehiculul. Aceste obiecte includ, de exemplu, telefoane inteligente pentru a identifica pietonii, semafoare pentru a gestiona fluxul de trafic în intersecții și indicatoare rutiere pentru respectarea regulilor de circulație.

Mai mult, infrastructura inteligentă are potențialul de a simplifica modul în care vehiculele autonome navighează din punctul A în punctul B. Balizele amplasate de-a lungul drumurilor și străzilor pot transmite date de localizare pentru ca vehiculele să le utilizeze atunci când semnalele GPS sunt slabe sau se pierd complet (de exemplu, atunci când se circulă prin tuneluri sau printre clădiri înalte). Aparatele de parcare inteligente pot taxa direct proprietarii de vehicule, în funcție exact de timpul în care spațiul a fost ocupat. Luminile de pe străzi își pot crește luminozitatea atunci când vehiculele se apropie de ele pentru a crește vizibilitatea și își pot reduce luminozitatea în restul timpului, pentru a economisi energie. Posibilitățile sunt, pur și simplu, nelimitate.

Să luăm în considerare securitatea

Deși este un moment interesant pentru a explora vehiculele conectate și viitorul modului în care ne deplasăm, există încă obstacole de depășit și considerații de care trebuie să ținem cont. În timp ce conectivitatea vehiculelor poate simplifica o mare parte din funcționalitatea autonomă a transportului viitorului, este nevoie de o cantitate masivă de date pentru ca totul să funcționeze împreună. Acest lucru introduce problema complexă de a gestiona și de a da sens acestor date pentru a utiliza eficient informațiile.

În plus, este mai important ca oricând să se pună în aplicare măsuri de siguranță pentru a evita ca aceste date să ajungă în mâinile cui nu trebuie. Trebuie să ne asigurăm că hackerii nu pot prelua controlul mașinilor sau al altor dispozitive inteligente, cum ar fi iluminatul public. Din fericire, microcontrolerele și microprocesoarele oferă din ce în ce mai multe caracteristici de securitate hardware, care înlesnesc mai ușor comunicațiile securizate, asigură integritatea firmware-ului și împiedică expunerea datelor sensibile.

Cum sprijină Digikey tehnologia auto

La DigiKey, înțelegem importanța de a avea la dispoziție produsele potrivite pentru a permite dezvoltarea tehnologiei și a inovației. Dispunem de o selecție uriașă de produse pentru automobile, împreună cu detalii despre aplicații, articole și resurse tehnice, care asigură că cele mai inteligente minți din industrie ne ajută să progresăm.

Având în față oportunități aparent nelimitate, considerăm că este un moment captivant să activăm în acest domeniu, să contribuim la crearea unui ecosistem conectat și să facem parte din viitorul industriei auto.

Pentru mai multe informații despre viitorul mobilității, consultați seria noastră de videoclipuri City Digital (sezonul 3).

Autor:
Matt Mielke
Applications engineer

DigiKey este recunoscut ca lider global și inovator continuu în distribuția de componente electronice și produse de automatizare de ultimă generație la nivel mondial, oferind peste 17,2 milioane de componente de la peste 2.800 de producători de marcă de calitate.

DigiKey   |   https://www.digikey.ro

S-ar putea să vă placă și