Lupta împotriva COVID-19 a fost dusă în spitale, case de bătrâni, laboratoare farmaceutice, dar și, în liniște și cu multă forță, într-un centru de date din Bologna, Italia. Acolo, un consorțiu non-profit numit Cineca, format din zeci de universități italiene, centre de cercetare și ministere, găzduiește cel mai mare centru de calcul al Italiei și unul dintre cele mai puternice supercomputere din lume – Marconi100.
Cercetătorii Cineca folosesc Marconi100 pentru a simula comportamentul proteinelor care permit replicarea coronavirusului. Folosind aceste date, ei execută teste virtuale pentru a găsi moleculele farmacologice cele mai eficiente în inhibarea virusului și colaborează cu cercetătorii din industria farmaceutică pentru a scurta termenele pentru dezvoltarea medicamentelor terapeutice.
Acesta este un proiect de procesare uriaș. Fiecare proteină necesită cel puțin o săptămână de simulare continuă pe 16 noduri ale Marconi100 – un proces care ar dura cel puțin patru luni pe un computer standard. Supercomputerul Cineca a executat milioane de miliarde de operațiuni pe secundă într-un efort non-stop de a ajuta oamenii de știință să înțeleagă coronavirusul și să combată pandemia globală.
Nu este surprinzător faptul că procesarea de înaltă performanță (HPC) necesară pentru acest proiect reprezintă o provocare unică din punct de vedere al alimentării electrice și climatizării de precizie. Marconi100 este un nou cluster accelerat ce se bazează pe arhitectura IBM Power9 și unități de procesare grafică Volta NVIDIA GPU, oferind o capacitate de procesare de aproximativ 32 PFlops și deschizând calea spre supercalculatoarele pre-exascalare.
Responsabilitatea de a asigura că această procesare pentru decodare COVID-19 continuă fără întrerupere revine Vertiv, partenerul de infrastructură al Cineca de peste 30 de ani.
Sistemele de alimentare și climatizarea de precizie Vertiv™ care protejează Marconi100 și celelalte supercomputere din campusul Cineca sunt printre cele mai robuste, sofisticate și fiabile soluții de infrastructură din lume. Sistemele de management termic Liebert® XD, Liebert® CRV și Liebert® PDX, împreună cu chillerele freecooling Liebert® HPC-M, mențin cu precizie condițiile de mediu necesare în centrele de date Cineca. Sursa de alimentare neîntreruptibilă modulară Liebert® Trinergy™ Cube alimentează cu energie consumatorii și protejează împotriva creșterilor de tensiune sau a oricăror întreruperi neplanificate care ar putea compromite cercetările care pot salva vieți.
De fapt, după o căutare amplă pentru UPS-ul potrivit pentru facilitățile sale de supercomputer, Cineca a stabilit că Liebert® Trinergy™ Cube este singurul sistem capabil să îndeplinească toate cerințele de performanță ale organizației, inclusiv fiabilitatea și serviciile de monitorizare de la distanță. În timp ce disponibilitatea a fost cerința centrală a Liebert® Trinergy™ Cube, modul Dynamic Online al sistemului permite o eficiență de operare ridicată de până la 99%, aducând Cineca economii de mii de euro pe an în costuri pentru energie și reducând considerabil emisiile corespunzătoare de CO2, comparativ cu alte tehnologii tradiționale UPS.
Este foarte important de menționat că Vertiv oferă si un alt nivel de protecție al echipamentelor cu monitorizare preventivă și diagnosticare la distanță prin serviciile sale Vertiv™ LIFE™ Services.
“Am ales Vertiv™ LIFE™ Services deoarece am considerat că este un serviciu de ultimă generație, care a arătat o serie de caracteristici benefice în comparație cu concurența,” a declarat Massimo Alessio Mauri, Head of General and Technical Services la Cineca. “Mai mult, după instalarea Liebert® Trinergy™ Cube, Vertiv™ LIFE™ Services s-au dovedit a fi un instrument esențial, de înaltă calitate, care monitorizează constant UPS-ul și asigură disponibilitate și eficiență maxime.”
Colaborarea dintre Vertiv și Cineca a început cu mult timp înaintea pandemiei, de peste 30 de ani, iar eforturile Cineca de sprijinire a sănătății publice datează de cel puțin la fel de mulți ani. Cineca a lucrat cu Dompè Farmaceutici de mai bine de 15 ani pentru a folosi superprocesarea în scopul accelerării dezvoltării medicamentelor, dar coronavirusul a devenit punctul central de la debutul pandemiei. Cineca și Dompè sunt colaboratori în proiectul Exscalate4CoV, un consorțiu public-privat format din 18 instituții din șapte țări europene, concentrate exclusiv pe tratamente și îngrijire COVID-19. Pentru a valorifica expertiza dobândită prin Exscalate4cov, UE a finanțat recent un nou proiect numit LIGATE, care are scopul de a crea o soluție de aplicație de vârf pentru descoperirea și proiectarea medicamentelor folosind sisteme HPC până la nivelul exascale.
Cineca este implicată într-o serie de proiecte de cercetare care se ocupă de tehnologii noi și emergente, cum ar fi AI, big data, machine și deep learning, digital twins și quantum computing. Supercalculatoarele precum Marconi100 sunt din ce în ce mai utilizate pentru a aborda unele dintre cele mai provocatoare probleme ale lumii, inclusiv schimbările climatice și agricultura sustenabilă.