Ventilatoarele au acum control termic intelligent

by donpedro

Pentru echipamentele electronice care necesită o ventilaţie forţată, cum ar fi calculatoarele, serverele şi dispozitivele set top box, controlerul ZXBM2004 cu motor bi-fazic de viteză variabilă de la Zetex oferă o flexibilitate sporită în controlul temperaturii.
Controlând ventilatoarele şi suflantele cu motoare de curent continuu fără perii de până la 100W ca răspuns la semnalele de intrare pentru tensiune, modulaţia în durată a impulsurilor sau cele provenind de la termistorii cu coeficient de temperatură negativ, ZXBM2004 controlează viteza, consumul de putere şi zgomotul motorului în raport direct proporţional cu condiţiile temperaturii mediului. Înlocuind controlerul de viteză fixă al motorului cu un controler ZXBM2004 de viteză variabilă, se elimină nevoia de a avea un circuit integrat de comandă PWM şi de asemenea etajul de putere MOSFET, reducând astfel numărul de componente şi costul general al sistemului.

Funcţia de setare a vitezei minime a controlerului ZXBM2004 este utilă în special atunci când ventilatorul este pornit la temperaturi joase. O setare a vitezei minime definite de utilizator împiedică ventilatorul să funcţioneze la viteze mici necorespunzătoare sau să nu poată fi pornit deloc. Adăugarea unei rezistenţe externe oferă protecţie împotriva fluctuaţiilor tensiunii de alimentare făcând posibilă menţinerea vitezei ventilatorului şi astfel a curentului de aer la nivelul cerut.
Pentru a detecta rotaţia şi viteza ventilatorului, un amplificator Hall încorporat permite senzorului Hall să se conecteze direct la controler. Fiind compatibil cu aproape orice tip de senzor de efect Hall, controlerul ZXBM2004 elimină nevoia unei scheme de circuite de condiţionare a semnalului extern.
Controlerul motorului furnizează două ieşiri separate de diagnosticare; o ieşire puls pentru viteza rotorului şi o ieşire de alarmă în caz de rotor blocat. Atunci când o blocare a paletei ventilatorului sau a lagărului determină o stare de blocare a rotorului, controlerul asigură că ieşirile acţionării de fază declanşează modul de operare sigură pentru protecţia tranzistorului şi a înfăşurării motorului. Repunerea în funcţiune automată a dispozitivului depinde de setarea unui condensator

www.comet.srl.ro

Adaugă un comentariu