Vario-X – zilele dulapului de comandă sunt numărate

by donpedro

Creșterea nivelului de digitalizare, cicluri mai scurte de dezvoltare, cerințe mai exigente din partea clienților și lipsa de personal calificat – lumea automatizărilor se schimbă cu o viteză amețitoare. Murrelektronik are răspunsul la toate aceste cerințe și prezintă, prin Vario-X, o platformă de automatizare modulară și extrem de flexibilă care permite pentru prima dată ca toate funcțiile de automatizare să fie implementate complet descentralizat (adică fără un dulap de control).

Vario-X este o platformă de automatizare modulară și extrem de flexibilă care permite pentru prima dată ca toate funcțiile de automatizare să fie implementate complet descentralizat (adică fără un dulap de control). – Imagine: Murrelektronik GmbH 

Vario-X aduce senzorii și actuatorii în mediul de control al utilajelor asigurând integrarea fără probleme a servomotoarelor descentralizate și un management fiabil al tensiunii, semnalului și datelor. Elementele esențiale ale Vario-X sunt carcasele robuste, rezistente la apă și praf, clasificate IP67, care includ surse de alimentare, unitatea de control, switch-uri, tehnologia de siguranță și conexiuni IO. Acestea pot fi asamblate cu ușurință una lângă alta pe un backplane robust, cu profile de montare mecanică integrate. Astfel, întreaga stație poate fi conectată la toate sistemele de montare obișnuite și, în cazuri extreme, este suficient de robustă chiar și atunci când este călcată în picioare. Echipată cu o unitate centrală de procesare multinucleu, platforma Vario-X poate satisface toate cerințele de control și poate fi ușor de integrat în toate rețelele Ethernet industriale de nivel superior ca o platformă de control deschisă.

100% automatizare fără dulap – instalare cu 40% mai rapidă

Instalarea și cablarea senzorilor și actuatorilor este de tip ‘Plug-and-Play’ cu ajutorul conectorilor standard M12 și MQ15 în cel mai scurt timp posibil. Conectorii scumpi, de tip M23 au devenit inutili. Astfel sunt eliminate și lucrările de instalare costisitoare și consumatoare de timp din dulapul de control, cum ar fi dezizolarea, instalarea manșoanelor finale pentru fire și fixarea cu cleme. Pentru a extinde conceptul modular pentru controlul mașinii, pot fi distribuite cu ușurință stații suplimentare în jurul utilajului și conectate între ele, cum ar fi adăugarea unei surse de alimentare suplimentare pentru a susține servomotoare specializate. De asemenea, modulele IO îndepărtate pot fi conectate direct la Vario-X pentru a procesa și controla senzorii și actuatorii fără un backplane sau cabinet I/O. Acest lucru simplifică structurile utilajelor și reduce semnificativ arhitectura cablurilor.

“Vario-X oferă o automatizare descentralizată 100%, fără dulapuri”, spune Olaf Prein, Head of Global Business Unit Automation la Murrelektronik. “Platforma noastră de automatizare asigură procese modulare și transparente, o valoare adăugată mai mare în toate domeniile companiei și, în consecință, mai multă competitivitate și profitabilitate în domeniul construcției de utilaje și instalații. Doar datorită conceptului de instalare integrat, Vario-X reduce cu aproximativ 40% durata de instalare a unui utilaj.”

Renunțarea la aerul comprimat din producție

Vario-X duce mai departe electrificarea proceselor de producție și oferă o alternativă mult mai eficientă decât sistemele pneumatice. Cu o eficiență de numai 10 până la 20 de procente, risipa de energie este mult prea mare prin utilizarea aerului comprimat ca sursă de energie, datorită numeroaselor scurgeri din sistem și a actuatorilor ineficienți. Înlocuirea sistemelor pneumatice cu sisteme electrice (de exemplu, înlocuirea unui cilindru de aer cu un servomotor) aduce avantaje tuturor celor implicați: inginerului care poate elimina sistemele pneumatice ineficiente, greu de soluționat și relativ costisitoare din echipamentele sale, planificatorului de producție care se poate concentra pe o singură sursă fizică de energie (electricitatea) angajaților care, în sfârșit, pot lucra într-un mediu de lucru vizibil mai silențios și, nu în ultimul rând, mediului înconjurător.

Geamănul digital pentru planificare, instalare, operare și service

Vario-X nu este doar o colecție de backplane-uri, module, cabluri și I/O. Un sistem automatizat cu Vario-X are un geamăn digital încă de la început: o imagine portabilă 1:1 a sistemului virtual care conține toate funcțiile și parametrii sistemului fizic – chiar din faza de proiectare, înainte ca măcar prima componentă mecanică să fi fost comandată sau asamblată. În acest scop, Murrelektronik creează o kinematică a utilajelor și instalațiilor într-un software unic, în care pot fi simulate mișcările și procesele. Cu ajutorul geamănului digital, aceeași kinematică virtuală este apoi rulată pentru a controla utilajul real. Sistemul digital poate fi, de asemenea, “plasat” direct în procesul de fabricație cu ajutorul realității augmentate (AR) pe telefonul mobil sau pe tabletă, astfel încât toate secvențele de mișcare și funcțiile să poată fi examinate virtual în timpul asamblării utilajului sau în producție.

“Toate acestea reduc timpul de asamblare și de punere în funcțiune de mai multe ori, deoarece multe dintre problemele care sunt descoperite în timpul asamblării nici măcar nu apar”, rezumă Prein avantajele geamănului digital. În plus, personalul responsabil cu asamblarea poate utiliza geamănul digital ca “schiță 3D”, de exemplu prin intermediul unei aplicații de realitate augmentată sau al unor ochelari de realitate virtuală. Acest lucru funcționează adesea mult mai rapid decât înțelegerea unui plan desenat în 2D.

“Cu Vario-X, oferim răspunsul la întrebările și provocările urgente legate de planificarea producției, a instalațiilor și a montajului în tehnologia de automatizare”, conchide Prein. “Vario-X ajută la evitarea planificării “silozate” și la “ruperea” proceselor de planificare statice. Pe lângă procesele de dezvoltare agile, această concentrare consistentă asupra nevoilor clienților a contribuit în mod decisiv la dezvoltarea Vario-X.”

Murrelektronik GmbH
Tel.: +43 1 7064525-0 | Fax: +43 1 7064525-300
info@murrelektronik.at
www.murrelektronik.ro

Aurocon_EA0714_Murr_Logo

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu