UN COMUTATOR DE c.a. DE PUTERE PROTEJAT LA SUPRATENSIUNE

by donpedro

Direcţia aparatelor de răcire cum sunt frigiderele şi congelatoarele, este să se îndrepte către controlul electronic care permite reducerea consumului lor de energie, să-şi îmbunătăţească exactitatea temperaturii şi să sporească interfaţa cu utilizatorul lor. Pentru a comanda compresorul acestor aplicaţii, ST îşi extinde deja sporita sa familie de comutatoare de c.a. introducând ACST6-7S care este un comutator de putere de 6A. Atât în domeniul curentului mediu, de la 6 la 20A, cât şi în domeniul tensiunii înalte, aproximativ 700V, ASCT6 este primul comutator de putere de c.a. ce are o robusteţe intrinsecă la supratensiune rezistând la creşterile de tensiune ale liniei sau vârfurile inductive înalte la oprire.

ACST6-7S
Curentul în funcţionare:
IRMS = 1.5A fără radiator
IRMS = 6A @ TCASE = 105°C
Tensiune de blocare:
VOFF > 700V
Tensiune avalanşă:
VCL ~ 1100V
dV/dt static high off-state:
> 200V/ms
Curent de reglaj poartă:
IGT < 10mA Comutaţie oprire: (dI/dt)c > 3.5A/ms
Domeniul de temperatură al joncţiunii:
-30°C < Tj < 125°C Capsulă TO-220AB, D2PAK, TO-220FPAB
APLICAŢII ACST6-7S

Comutare statică de c.a. a unui termostat electronic.
Comanda de c.a. a motorului inductiv al:
compresorului răcitorului unui frigider;
pompei de pulverizare a unei maşini de spălat vase;
uscătorului unei maşini de spălat.
Fiabilitate înaltă în stare oprită: 100.000 ore durată de viaţă permite echipamentului să satisfacă standardul IEC61000-4-5.
Nu este necesară protecţia externă la supratensiune.
Imunitate îmbunătăţită la zgomot de 4 ori mai bună ca triacul.
Nivel logic de comandă: necesită un ST6 la ieşire.
Oprire fiabilă când rotorul este blocat.
Pierderi conductive scăzute: 0.55W cu 1.2A (RMS) şi 50% ciclu de sarcină.

Comanda motor inductiv dedicată
Construit cu tehnologie ASD™, ACST6-7S este proiectat cu o structură cu triac şi un circuit de protecţie de înaltă tensiune care este introdus în secţiunea sa rezistentă la tensiune.
Această construcţie unică permite ca ACST6 să reziste la vârfurile de tensiune, cum ar fi cele descrise în standardul IEC61000-4-5. În acele condiţii, comutatorul va întrerupe în siguranţă în mod “pârghie” la vârfurile de înaltă tensiune. Caracteristicile sale electrice au fost definite să realizeze comanda la 230Vac 50-60Hz a unui motor inductiv monofazat al compresorului până la 300VA. El funcţionează împreună cu un ajutor la pornire sau un condensator schimbător de fază datorită tensiunii sale de 700V.
Curentul său de 6A furnizează destulă energie pentru a opri motorul inductiv fără un circuit suplimentar de frânare când rotorul este blocat, şi curentul creşte de 4 ori în comparaţie cu cel nominal. Având curentul său de ajustare poartă de 10mA max., el este comandat direct printr-un microcontroler având un port de ieşire de 20mA cum ar fi ST62 sau ST72. Imunitatea sa la zgomot este crescută până la 200V/ms la Tj = 125°C. Comparată cu un triac convenţional, această îmbunătăţire permite reducerea dimensiunilor reducătorului său de zgomot sau chiar implementarea sa, bazându-se numai pe protecţia intrării aplicaţiei. Domeniul temperaturii sale de legătură este extins de la -30°C până la 125°C. Deci, el poate funcţiona într-un mediu rece şi permite reducerea dimensiunilor radiatorului sau eliminarea lui.

REMARCABILĂ FIABILITATE FUNCŢIONALĂ
Deoarece ele sunt conectate la tensiune de-a lungul duratei de viaţă, aparatele de răcire necesită o fiabilitate extinsă. Durata lor de viaţă se aşteaptă să fie de cel puţin 10 ani sau 90.000 ore. De aceea, comutatorul de comandă al compresorului va conecta şi deconecta de circa 300.000 ori, şi va sta deconectat de la alimentare circa 60.000 ore. Triacurile, când sunt proiectate în mod corespunzător, au o fiabilitate “infinită” în mod comutare. Dar ele necesită un circuit extern de protecţie la supratensiune pentru a satisface cerinţele globale de fiabilitate în stare oprită. Acest lucru este diferit cu ACST, deoarece tehnologia planară ASD™ permite adăugarea unei protecţii integrate triacului şi îmbunatăţirea robusteţii în stare oprită a comutatorului de c.a. Bazându-se pe pe experienţa lor în Transil™ de înaltă tensiune şi dispozitive de protecţie Trisil™, proiectanţii ST au creat ACST-ul inovator, capabil să reziste în siguranţă la tensiunile tranzitorii. Deoarece este compact, fiabil şi a fost dezvoltat să comande motoare inductive de 50-60Hz, ACST6-7S este candidatul ideal pentru orice nou proiect de comandă electronică a aplicaţiilor de răcire.

Mai multe informaţii:
www.st.com
www.vitacom.ro
st@vitacom.ro