Țineți pasul cu evoluția conectivității wireless

by donpedro

Terminal de plată

Niciodată nu a existat o cerere atât de mare de produse conectate din partea consumatorilor și a întreprinderilor și există multe evoluții noi și promițătoare care vor fi posibile în curând datorită noilor protocoale wireless (cum ar fi rețeaua 5G), designului mai complex și mai inteligent al produselor și multe altele.

Iluminat inteligent

Cititor de bilete

Trei dintre cele mai populare protocoale fără fir din acest moment sunt celularele, Bluetooth și rețelele LoRaWAN (Long Range Wide Area Networks). Fiecare dintre aceste protocoale are beneficii și cazuri de utilizare distincte:

  • Celulare: Cei mai mulți dintre noi sunt familiarizați cu conexiunile celulare, care funcționează în prezent pe rețele 3G, 4G LTE sau, potențial, pe noile rețele 5G. Operatorii de telefonie mobilă sunt în curs de “retragere” a rețelelor 3G mai vechi din SUA, rămânând rețelele 4G LTE și urmând să fie puse în funcțiune rețelele 5G, care se preconizează că vor fi implementate complet în următorii câțiva ani.
  • Bluetooth: Conexiunile Bluetooth sunt utilizate pe scară largă de ceva timp și au evoluat pentru a deveni o tehnologie versatilă cu rază scurtă de acțiune pentru orice, de la audio până la localizarea în interior.
  • LoRaWAN: Acest protocol câștigă rapid popularitate, în mare parte datorită consumului redus de energie și a razei mari de acțiune. LoRaWAN utilizează viteze reduse pentru a trimite pachete mici de date pe distanțe extrem de lungi și, adesea, în rețele aglomerate.

Coș de gunoi inteligent

Un exemplu de utilizare a protocolului LoRaWAN este sistemul de urmărire a contactelor dezvoltat în cadrul companiei Digi-Key, care utilizează ecusoane LoRaWAN pentru a proteja sănătatea și siguranța echipei sale. Fiecărui angajat i se atribuie o legitimație LoRaWAN care înregistrează evenimentele petrecute în imediata vecinătate. În cazul în care un angajat este testat pozitiv cu COVID, datele de pe legitimația acestuia pot fi recuperate rapid pentru a identifica alți membri ai personalului care s-au aflat în apropierea membrului infectat. În acest fel, identificarea persoanelor care au fost expuse la virus este simplificată, iar numărul persoanelor care trebuie să fie puse în carantină poate fi redus.

Distribuitorii de componente electronice se află în prima linie a acestor tehnologii fără fir, furnizând componentele necesare pentru a stimula inovația. Partenerii de distribuție cu servicii de înaltă calitate, cum ar fi Digi-Key, oferă nu numai componente, ci și servicii de proiectare wireless și software, precum și orice resurse de care un inginer ar putea avea nevoie pentru a genera idei sau pentru a rezolva întrebări legate de proiectare.

Tehnologiile wireless au evoluat semnificativ de-a lungul anilor și, având în vedere că ritmul cererii atinge noi recorduri în fiecare an, acestea vor continua să evolueze. IoT continuă să stimuleze inovarea în domeniul tehnologiei wireless și al conectivității. Acest lucru nu va fi doar un test de rezistență pentru sistemele existente, ci va afecta și soarta întreprinderilor mici și mari din multe sectoare diferite, deoarece se estimează că peste 100 de miliarde de dispozitive IoT vor fi conectate până în 2025.

În plus, tehnologiile wireless sunt acum mai accesibile decât oricând și este posibil ca în viitor să devină mai răspândite și mai accesibile. Este captivant să vezi toate inovațiile care au loc în acest spațiu. Aici, la Digi-Key, așteptăm cu nerăbdare să continuăm să sprijinim pasionații, producătorii și inginerii profesioniști în acest domeniu.

Josh Mickolio este Supplier Business Development Manager – Wireless la Digi-Key Electronics. Digi-Key este un lider constant și inovator în industria serviciilor de înaltă calitate pentru distribuția de componente electronice și produse de automatizare la nivel mondial, cu peste 9,8 milioane de componente de la peste 1.300 de producători de marcă de calitate.

 

Autor:
Josh Mickolio,  Supplier Business Development Manager – Wireless

 

Digi-Key Electronics   |   https://www.digikey.ro

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu