Tastaturi cu membrană de la BOPLA

by donpedro

BOPLA oferă o gamă largă de soluții de taste cu înaltă precizie, fiabile și estetice pentru proiecte individuale ale dispozitivelor de intrare a comenzilor manuale. Acestea constau în membrane frontale, taste cu o cursă scurtă sau tastaturi cu membrană care utilizează diferite tehnologii, dimensiuni, culori și design – o gamă foarte largă. Pentru lucrul în zone cu lumină slabă se oferă diverse tehnologii de iluminare a tastelor. Dispozitivele de intrare trebuie să îndeplinească cerințele specificate și, în același timp, să fie ușor de utilizat și să arate atractiv. Apelați la cunoștințele și abilitățile BOPLA și veți avea o ofertă!

Introducerea dispozitivelor de intrare în carcasele BOPLA este o parte din servicii – și multe dintre carcasele standard sunt deja echipate cu o zonă de membrană care face posibilă asamblarea netedă a tastaturilor atractive.

Tastaturile de la BOPLA sunt realizate prin diverse tehnologii

Tehnologia cu folie de cupru
Tehnologia Profiline
Tehnologia Doming
Design vizibil noaptea
– Profiline cu iluminare din spate
– Tehnologia NFL cu iluminare laterală
– Membrane EL (Electro Luminiscente)
Tastaturi capacitive
Tastaturi cu membrane și dublu contact
Taste cu deplasare mecanică scurtă
Tastaturi standard cu membrană
Tastaturi integrate în PCB (FR4) rigid

Tehnologia bazată pe folie de cupru

Pe lângă tastaturi bazate pe argint conductor, BOPLA fabrică – la cerere – și tastaturi de înaltă calitate, cu membrane de bază laminate din cupru, placate cu argint sau cu aur. Materialul laminat din cupru este extrem de flexibil, astfel încât aproape că nu există posibilitatea de rupere la conectările membranei, iar probleme precum migrarea argintului sunt practic imposibile.

În loc de folosirea unui adeziv ca în cazul tehnologiei cu argint conductiv, se lipesc cu aliaj, direct pe cupru, în mod sigur și permanent LED-uri, fotodiode sau alte componente, iar acestea sunt caracteristici care oferă clienților fiabilitatea necesară pentru utilizarea de zi cu zi.

Tastaturile cu membrană sunt potrivite pentru mai multe domenii de aplicare cu cerințe deosebite, inclusiv tehnologia medicală, industria auto și industria de reciclare și gestionare a deșeurilor. Când igiena este o cerință majoră sau sistemele sunt expuse la influențe externe extreme, BOLPA furnizează dispozitivul de intrare ideal pentru fiecare situație!

Tehnologiile utilizate în produse sunt foarte diferite, de exemplu Profiline, Nightdesign sau Doming. Se asigură astfel că tastatura cu membrană este atât sofisticată din punct de vedere tehnic, cât și atractivă. Puteți specifica dimensiunea, designul și culoarea tuturor tastaturilor cu membrană, iar echipa de la BOPLA este întotdeauna gata să vă ajute.

WEB info:  https://www.bopla.de/fileadmin/user_upload/Eingabeeinheiten/Copper_technology_EN.pdf

Tehnologia Profiline

Cele mai importante aspecte sunt senzația de suprafață în relief și ușurința în utilizare! Diferitele drepturi de marcă înregistrată din spatele tehnologiei superlative numită Profiline sunt o confirmare a evoluțiilor continue, care au condus la tastaturi care oferă cele mai bune caracteristici haptice (reacție tactilă la apăsare) și ergonomice.

Așa numita senzație de „cursă scurtă” îmbunătățește considerabil lucrul ca interfața de intrare, inclusiv pentru tastele cu suprafețe extrem de mici sau extrem de mari. Acest lucru este garantat de un element cheie robust și tactil, care este montat între cupola fixă și membrana frontală. Oferind un feedback mai bun, tastele cu profil sunt, de asemenea, extrem de solide. Materialul acrilic încrustat oferă protecție împotriva prafului și a umidității și protejează, de asemenea, cupola flexibilă împotriva posibilei deformări. Nici măcar presiunile mari într-un punct nu pot deteriora zonele cheie. Cerințele speciale ale clienților pot fi, de asemenea, implementate prin aranjarea simbolurilor, după cum este necesar.

Profiline oferă avantaje importante:

  • feedback tactil foarte bun
  • senzație tactilă pe elementul cheie
  • distribuția optimă a forței asupra cupolei
  • ghidare ideală a degetelor
  • pot fi fabricate tastaturi cu suprafață mare
  • libertatea de proiectare pentru forma tastei

WEB info:  https://www.bopla.de/fileadmin/user_upload/Eingabeeinheiten/Profiline_EN_02.pdf

Tehnologia Doming

BOPLA poate oferi o tastatură cu exteriorul bazat pe un compus din plastic și un aspect cunoscut ca „dom”. Acest lucru permite să se îndeplinească cerințe speciale pentru un design sofisticat și o manevrabilitate confortabilă. Compusul plastic este „auto-restaurabil” – adică materialul reacționează la deformări mecanice revenind la forma inițială într-o perioadă scurtă de timp.

WEB info: https://www.bopla.de/fileadmin/user_upload/Eingabeeinheiten/Gloss_technology__doming_technology_EN.pdf

Design vizibil noaptea

Pentru lucrul în zone slab iluminate sau noaptea, tastatura trebuie să aibă iluminare.

Profiline cu iluminare din spate

Pentru condiții ambientale întunecate, tastele sunt construite cu retro iluminare.

Tastatura Profiline iluminată din spate este construită în mod similar cu tastatura Profiline standard.

Diferența principală în construcția tastaturii Profiline retro-iluminate e membrana de bază proiectată pe baza tehnologiei PCB FR4. Un LED este montat în mijlocul tastei de pe suprafața acestui PCB.

WEB info: https://www.bopla.de/en/membrane–keypads–hmi/membrane–keypads–hmi/night–design/profiline–back–lit.html

Tehnologia NFL cu iluminare laterală

Sistemul inovator de iluminare din spate pentru tastaturi cu membrană. Folosind tehnologia NLF, aproape toate cerințele iluminării de fundal pot fi implementate într-un mod robust, compact și eficient din punct de vedere al costurilor, de la o singură tastă până la o arie mare de taste.

Caracteristici:

• Distribuția luminii prin LED-uri laterale
• LED-urile sunt alimentate cu tensiune DC redusă, fără circuite suplimentare
• LED-urile au o durată lungă de viață
• 500,000 de acționări conform la DIN 42115
• Utilizare în aplicații cu iluminare permanentă a tastaturii
• Taste individuale, cât și zonele mari pot fi retro-iluminate

WEB info: https://www.bopla.de/fileadmin/user_upload/Eingabeeinheiten/BOPLA_NLF_Backlight_Profiline_Data_Sheet_EN.pdf

Membrane electro-luminiscente (EL)

Utilizarea membranelor EL în domeniul tastaturilor oferă proiectanților numeroase avantaje: consum redus de energie, o înălțime mecanică mică și o flexibilitate mecanică.

Distribuția omogenă a luminii de fundal este un avantaj suplimentar. Particulele electro-luminescente cu fosfor sunt distribuite uniform pe suprafețele membranelor. Prin contrast, surse de lumină, cum ar fi LED–uri sau becuri sunt puncte de lumină.

Membranele EL emit lumină omogenă pe întreaga suprafață. Datorită gradului ridicat de eficiență, membranele EL se caracterizează printr-un consum de energie foarte scăzut, cu mai mult de 50%.

Puțină energie se pierde sub formă de căldură. În mod normal, membranele EL au o grosime mai mică de 0.3 mm. Acest lucru oferă un avantaj în comparație cu sursele punctuale de lumină, care necesită un ghid de lumină de 2 până la 3 mm grosime pentru a atinge un nivel de distribuție a luminii la fel de omogen.

Întrucât membrana EL este fabricată folosind procesul de imprimare prin serigrafie, este posibil să se producă aproape orice desen sau grafic ca membrană EL. Singura restricție din punct de vedere al proiectării este forma plană a membranei.

Suprafața poate fi, de asemenea, iluminată selectiv. Dacă este necesar, orice secțiune a membranei poate fi cu iluminare separată. Luminozitatea sau nivelul de iluminare al unei membrane este factorul principal care determină condițiile de funcționare. Membranele EL necesită un semnal AC pentru funcționare. Luminozitatea crescută a membranei se realizează cu ajutorul tensiunilor sau frecvențelor mai mari. Pentru a determina luminozitatea inițială, este necesar mai întâi să stabiliți nivelul inferior necesar atât al luminozității, cât și al duratei de funcționare.

NOTĂ
Durata de funcționare a membranelor EL depinde extrem de nivelul de luminozitate. În utilizare, membranele pierd treptat luminozitate. Standardul industrial pentru durata de funcționare a membranelor EL este definit ca perioada de timp care expiră înainte de a pierde jumătate din luminozitatea inițială. Membranele care au un nivel inițial scăzut de luminozitate pot atinge o durată de funcționare mai mare. Tipul de semnal AC utilizat poate afecta, de asemenea, durata de funcționare.

Puterea de lumină a membranelor EL este foarte fiabilă, cu o pierdere de 10% de obicei după 10.000 de ore de funcționare și o durată de viață de peste 100.000 de ore.

WEB info: http://materiability.com/portfolio/electroluminescent-displays/

Creșterea tensiunii mărește luminozitatea. Cea mai bună metodă de creștere a luminozității membranei EL este creșterea tensiunii în loc de frecvență. Alegerea culorilor utilizate pentru membrană este, de asemenea, importantă. Cele mai frecvente culori sunt verde, albastru-verde și alb. Verde și albastru-verde sunt culorile naturale emise de fosfor, ceea ce înseamnă că sunt cele mai eficiente. Albul nu este o culoare în bandă largă și este cu aproximativ 20% mai închis decât o membrană verde comparabilă. Schimbarea frecvenței poate schimba culoarea: o frecvență mai mare mută culoarea spre albastru, iar o frecvență joasă o mută spre verde.

WEB info: https://www.bopla.de/fileadmin/user_upload/Eingabeeinheiten/Night_design_EN.pdf

Tastaturi capacitive

BOPLA oferă tastaturi cu membrană capacitivă, ce sunt recomandate pentru sarcini mecanice mari. Aceste tastaturi sunt rezistente la acizi, murdărie și alte impurități. Suprafața lor este ușor de curățat, asigurând standarde optime de igienă.

Descrierea produsului

Nu există nicio conexiune mecanică la operator, deci tastele nu au deplasare mecanică. Elementul de activare este separat de operator cu ajutorul unei suprafețe netede, de exemplu sticlă, plastic sau un alt tip de suprafață neconductoare. Acest lucru asigură curățarea ușoară a suprafeței, astfel încât dispozitivul să poată fi utilizat în locuri cu risc de vandalism, precum și în medii curate igienic, de exemplu sectoarele medicale și produsele alimentare. În plus, suprafața netedă garantează că este posibilă acționarea dispozitivului fără presiune – o atingere ușoară este suficientă. Semnalele vizuale și/sau acustice pot compensa lipsa feedback-ului tactil. Tastele și comutatoarele care funcționează pe principiul capacitiv pot fi configurate ca taste individuale sau arii de taste, astfel încât orice formă de tastă este posibilă, inclusiv modele individuale de dispunere.

Implementare tehnică

Suprafața senzorului tastei este formată din două secțiuni izolate între ele (electrodul de transmisie și cel de recepție). Pe partea de transmitere, sunt generate vibrații care sunt transferate electrodului receptor cu ajutorul unui cuplaj capacitiv. Când degetul intră în contact cu suprafața tastei, capacitatea corpului uman duce la o schimbare la receptor. Semnalele de transmitere sunt atenuate, iar impulsurile de comutare sunt detectate și evaluate. Filtrele digitale și algoritmi special adaptați asigură că atât variații de semnale scurte (false), cât și schimbări lente (ploaie, ceață etc.) nu pot duce la funcționare defectuoasă.

Diferite versiuni de design

Unitatea completă de operare capacitivă este formată din 3 elemente: senzori capacitivi, electronica de evaluare și suprafața de operare propriu-zisă (în mod normal sticlă sau plexiglas). În multe cazuri, senzorii și electronica de evaluare sunt plasate pe același PCB. Cu toate acestea, atunci când suprafețele tastelor trebuie să fie retro-iluminate sau dacă suprafața este curbată sau deformată, un PCB nu poate fi montat direct în spatele afișajului. Pentru această situație, recomandăm utilizarea unui film senzor separat în care suprafețele senzorului sunt imprimate pe ecran pe o peliculă de poliester și conectate la electronice prin intermediul cablului tip panglică. LED-urile sunt, de asemenea, montate pe PCB, fiind la o distanță definită, pentru a lumina toate suprafețele tastelor.

WEB info: https://www.bopla.de/fileadmin/user_upload/Eingabeeinheiten/Capacitive_membrane_keypads_EN.pdf

Tastaturi cu membrane și dublu contact

Standardele de siguranță ridicată impun un nivel ridicat de fiabilitate, mai ales când vine vorba de dispozitive și mașini operate de om. Acest lucru se poate realiza prin utilizarea tastaturilor cu funcția de comutare în două etape, motiv pentru care BOPLA oferă tastatura care acționează prin contact dublu.

Utilizatorul poate distinge cu ușurință între două funcții ale tastei și încadrarea în cerințele TÜV pentru două niveluri separate de comutare.

Taste cu deplasare mecanică scurtă

Tastele cu o cursă scurtă au o deplasare de contact de 0.3 mm și oferă un răspuns clar și tactil la operare. Acestea sunt montate pe un PCB și formează un dispozitiv de intrare a comenzilor manuale. Se realizează un pachet format dintr–o placă de sprijin și o membrană frontală cu tastatura specifică cerințelor clienților.

Tastele cu deplasare scurtă pot avea capace de forme diferite. Sunt variante fără iluminare și cu 1 sau 2 LED-uri. Forța de acționare e variabilă 1.3 N – 2.6 N. Material de contact: Ag. Tip lavabil și tip de contact cu Aur, disponibile la cerere.

WEB info: https://www.bopla.de/fileadmin/user_upload/Eingabeeinheiten/Short-stroke_keys_EN.pdf

Tastaturi standard cu membrană

Tastaturi integrate în PCB (FR4) rigid

Folosind o dispunere a tastaturii pe un PCB rigid, acesta devine placă suport ce poate fi folosită cu ușurință. În acest caz, grosimea materialului PCB (FR4 etc.) este selectată astfel încât să se asigure că stabilitatea este comparabilă cu cea a unei plăci de sprijin din metal. Se pot monta șuruburi filetate și este posibilă deschiderea sau frezarea în relief. Stratul de decor este apoi montat pe față în același mod ca o tastatură convențională. Utilizarea acestei metode duce la economii considerabile.

Suprafețe și design diferite

AUTOTEX® Steel™ – folie din plastic PET tare – folosită ca suprapunere pentru tastele cu membrană și membrane frontale – oferă un aspect similar cu cel al oțelului inoxidabil periat. Spre deosebire de oțelul inoxidabil, folia Autotex nu reține amprentele. Folia oferă o rezistență excelentă la uzură, la șocuri, la diverse substanțe chimice și solvenți.
Dacă clienții doresc să aibă modele foarte sofisticate, culorile clasice pe care le folosește tehnologia Autotex în combinație cu suprafețe netede creează un aspect extrem de atractiv, oferind unității de operare un aspect de înaltă calitate.

AUTOTEX® Softouch™
este o membrană PET special structurată, cu o suprafață foarte fină și mată. Suprafața este plăcut moale la atingere
și este adesea folosită pentru aparate de îngrijirea sănătății și în domeniul medicinii.

Autotex AM – decor anti-microbian
Material decorativ anti-microbian pentru tastaturi cu membrană și folii decorative.
Autotex AM protejează împotriva numeroaselor tulpini de bacterii, de exemplu MRSA, salmonella etc. Folia de poliester tare încorporează un aditiv produs de firma Microban International, pentru protecția anti-microbiană. Dacă bacteriile vin în contact cu aditivul Microban, pereții celulari ai bacteriilor sunt divizați, împiedicând astfel creșterea acestora și reproducerea.
Tastele cu membrană anti-microbiană și foliile decorative sunt utilizate în principal în zonele în care există un pericol de infecție, precum spitale, cabinete medicale, supermarketuri, cantine, clădiri care sunt deschise publicului și transportului public.

 

 

 

 

 

Constantin Savu
Director General
Ecas Electro

Dl. Constantin Savu − Director general al firmei ECAS Electro − este inginer electronist cu o experiență de peste 30 ani în domeniul componentelor electronice și al selectării acestora pentru aplicații. Fiind bun cunoscător al componentelor și al tehnologiei de fabricație a modulelor electronice cu aplicații în domeniile industrial și co­mercial, coordonează direct producția la firma de profil Felix Electronic Services.

ECAS Electro (  http://www.ecas.ro/en/p/Home/2.aspx ) este distribuitor autorizat al produselor BOPLA https://www.bopla.de/en)

Detalii comerciale: birou.vanzari@ecas.ro
Detalii tehnice: Ing. Cristian-Romeo Zafiu | cristian.zafiu@ecas.ro

 

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu