STMicroelectronics oferă o soluţie integrată pentru DVD Front-End SoC

by donpedro

Cipul front-end lucrează cu dispozitive SoC back-end pentru a oferi cele
mai integrate soluţii pentru playere DVD

Geneva, 17 ianuarie 2002STMicroelectronics, lider mondial al tehnologiei System-on-Chip (SoC) pentru oferta de soluţii pentru piaţa consumatorilor digitali, a realizat L6315, ce foloseşte tehnologia revoluţionară de producere CMOS de 0,18 microni, şi care integrează toate funcţiile front-end necesare pentru playere DVD (Digital Versatile Disk), inclusiv preprocesare analogică, control servo, decodarea canalelor şi corecţia erorilor. Noul cip, optimizat pentru utilizarea împreună cu decodoarele DVD back-end OMEGA (STi55xx), permite ST să ofere cea mai integrată soluţie din lume pentru playere DVD. Conform unui raport recent al analistului Gartner Dataquest, este de aşteptat ca piaţa playerelor DVD să aibă o creştere foarte puternică în următorii ani. Piaţa playerelor DVD a înregistrat deja creşteri spectaculoase: în primii patru ani pe piaţă playerele DVD au depăşit vânzările de playere CD de trei ori, iar pe cele de VCR de şapte ori. Un factor cheie al succesului pe piaţă al playerelor DVD este posibilitatea furnizorilor de SoC să integreze circuite electronice foarte complexe într-un mic număr de cipuri de siliciu ce pot fi produse în producţie de masă, la un cost mic.
L6315, dezvoltat în parteneriat cu Thomson multimedia ca parte a largului parteneriat strategic dintre cele două companii, duce această tendinţă la un nivel nou. Cipul suportă playback pentru toate formatele populare pentru discuri DVD şi CD, de la CD-audio la DVD-RW şi DVD+RW, şi integrează un microcontroler pentru DSP (Digital Signal Processing – procesarea digitală a semnalului), o interfaţă analogică ce conectează fotodetectorul şi toate circuitele digitale necesare pentru realizarea de funcţii cum ar fi decodarea canalelor şi corecţia erorilor.
Ca toate echipamentele care folosesc MPEG, tehnologia folosită aproape universal pentru comprimarea conţinutului audio-video înainte de emisie sau înregistrare, player-ele DVD conţin două subsisteme de bază cunoscute ca front-end şi back-end. Front-end cuprinde toate funcţiile necesare pentru extragerea fluxului de date MPEG comprimat din semnalul recepţionat, iar back-end decodează datele MPEG pentru a reface semnalul original.
L6315 oferă o soluţie SoC optimă pentru toate playerele DVD prezente şi viitoare datorită alegerii programabile a modurilor de funcţionare. În modul compatibil cu produsele mai vechi, L6315, folosind o memorie externă, realizează funcţia de corecţie a erorilor şi se conectează cu dispozitive back-end actuale cum ar fi STi5508/STi5519, în timp ce modul Unified Memory este destinat eliminării necesităţii de memorie externă front-end atunci când dispozitivul este folosit alături de familia de dispozitive back-end OMEGA ce urmează a fi introduse de ST în viitorul apropiat.
L6315 este acum disponibil într-o carcasă TQFP144. Este complet funcţional şi în versiunea TQFP176, o placă de test şi software-ul asociat pentru dezvoltarea de aplicaţii.

www.st.com