Soluţii de detecţie şi de acţionare pentru conveioare şi benzi transportoare

by donpedro

Sistemele de stocare şi de transport al mărfurilor joacă un rol central în sistemele intralogistice automatizate. Această industrie are nevoie de funcţionare neîntreruptă a componentelor sale de transport mărfuri cât şi de folosirea optimă a spaţiului de stocare. Pieţele foarte dinamice, procesele logistice din ce în ce mai inovatoare şi gama foarte largă de bunuri ce trebuie transportate solicită un înalt nivel de flexibilitate. Senzorii reprezintă una dintre tehnologiile cheie pentru industria logistică, fiind componente critice pentru buna funcţionare a sistemelor automatizate de transport şi stocare mărfuri. COMPEC vă oferă nu doar un larg portofoliu de soluţii de detecţie în calitate de distribuitor autorizat SICK, dar şi sisteme de acţionare electrică cu convertizoare de frecvenţă Hitachi, foarte importante pentru controlul optimizat al transportului automatizat.

Detecţia prezenţei obiectelor de pe o bandă transportoare
Senzorii fotoelectrici retroreflexivi din seria G6 sau W100 detectează prezenţa cutiilor pe o bandă transportoare. Semnalul activat de senzori la detecţie este folosit pentru numeroase sarcini de acţionare şi control, de exemplu, ca trigger pentru alţi senzori de pe linia automată (camere Vision de identificare, senzori de activare electrovalve pneuma­tice şamd.) sau pentru funcţii de pornire sau de oprire a unor procese asimilate producţiei. Chiar şi în cazurile în care sunt implicate obiecte de detectat ce au suprafeţe lucioase sau culori mate, senzorii fotoelectrici retroreflexivi oferă performanţe maxime la detecţie.

Controlul punctului de cotire pe o bandă cu role conveioare
Un senzor inductiv de proximitate cu carcasă cilindrică filetată şi domeniu extins de detecţie din familia de senzori economici IME monitorizează poziţia de închidere a unei platforme de transfer a cutiilor cu produse destinate ambalării ulterioare. Un cilindru pneumatic acţio­nează pistonul de împingere a cutiilor din zona de transfer iar senzorii magnetici pentru cilindri pneumatici pentru caneluri de tip C sau de tip T de tip MZT sau MZQ sunt folosiţi pentru a monitoriza poziţia pistonului şi pentru a indica capătul de cursă sau un punct intermediar al acestuia, în funcţie de cât este nevoie pentru a transfera în poziţie optimă cutia cu produse.

Securizare conformă cu standardele pe linia conveioare
Securitatea industrială a conve­ioarelor este asigurată de o multitudine de standarde europene. Accesul la o zonă periculoasă de pe conveior ce prezintă pericol de agăţare între role sau de strivire a degetelor sau mâinilor poate fi protejat prin intermediul comutatoarelor electromecanice cu fir tensionat din seria RP100. La întinderea firului la valori peste cele tolerate, senzorul RP100 asigură semnal redundant unui controller de securitate din seria Flexi Loop pentru a opri conveiorul în condiţii de siguranţă. În cazul în care este necesară oprirea de urgenţă, mo­dulele dedicate cu buton de oprire de urgenţă şi buton de reset conform cu standardele de securitate în vigoare oferă exact ce este nevoie pentru ca banda să fie oprită dacă este cazul.

Identificarea automată a paleţilor transportaţi pe linia conveioare cu role
Cititoarele de coduri de bare cu foca­lizare fixă, dinamică sau cu autofocalizare pot fi folosite pentru aproximativ orice distanţă de scanare. Aceste cititoare apelează funcţii de urmărire şi asigurare a trasabilităţii, rutarea produselor şi clasificarea pentru dispunere în diverse zone de stocare în funcţie de criterii anterior alese. Mulţumită algoritmilor de reconstrucţie a codu­rilor de bare deteriorate, a vitezei mari de citire şi a citirii şi în cele mai dure medii de funcţionare unde praful şi impurităţile sunt omniprezente, urmărirea paleţilor etichetaţi cu coduri de bare este foarte uşor de implementat şi de gestionat.

Protecţie la acces în zona periculoasă a unui convertizor
Cortina optică de securitate din seria dedicată C4000 Palletizer Advanced permite intrarea şi res­pectiv ieşirea paleţilor încărcaţi cu produse în/din zona complet automatizată a unui depozit. Paleţii pot fi transportaţi fără probleme, însă, dacă o persoană trece în mod neautorizat, aceasta este detectată de către cortinele optice, versiunea specială fiind inteligentă în sensul în care este prevăzută cu funcţie de diferenţiere între om şi palet; rezoluţia acestui sistem de cortine optice este suficient de mare pentru a proteja persoanele în conformitate cu standardele europene în vigoare şi la o distanţă de securitate optimă.

Protecţia la acces în zonă periculoasă şi la coliziune la un conveior suspendat
Un scanner laser de securitate din seria S300 (cu variantele Standard, Advanced şi Professional) cu câmp de protecţie cu unghi de scanare de 270° este folosit la un conveior suspendat pentru protecţia la acces într-o zonă periculoasă şi, de asemenea, şi pentru măsurarea distanţei dintre cărucioarele suspendate ce se mişcă în anumite zone cu cotiri la raze strânse. Scannerele oferă posibilitatea şi de avertizare prin câmpuri dedicate, fiind capabile să furnizeze feedback în cazul în care, la o distanţă setată anterior, se apropie prea mult de cărucioarele dispuse în proximitate. Câmpurile de protecţie asigură semnale securizate şi redundante de oprire în condiţii de siguranţă, fiind comutabile mai ales la cotire în mod dinamic în strânsă corelare cu informaţiile primite de la encoderele incrementale.

Controlul mișcării la ridicare și la înclinare la o stație de sortare obiecte mici
Senzorii inductivi de proximitate fiabili cu carcasă dreptunghiulară asigură controlul pentru ridicarea și înclinarea unităților împreună cu informația des­pre poziția la un moment dat a cutiilor de depozitare. O distanță mare de detecție și opțiunile de instalare flexibilă ale seriei IQ de senzori inductivi permit o flexibilitate crescută la proiectarea mașinilor și utilajelor industriale. LED-urile localizate în colțurile carcasei fac ușoară diagnoza stării de funcționare a senzorului, dând informație vizuală operatorului sau automatistului cu privire la momentul în care detectează un obiect metalic în imediata proximitate. Capul rotativ al conectorului electric este de un real sprijin, oferind flexibilitate la manipulare și la instalare.

Măsurarea vitezei cu ajutorul senzorilor fotoelectrici retroreflexivi
Senzorii laser pot fi folosiți pentru a măsura viteza sistemelor automatizate de sortare fără axuri rotative. Senzorii robuști și cu înalte performanțe optice din seria W100 Laser crează bariere luminoase și detectează o parte a benzii transportoare cu obiectele ce trec succesiv prin fiecare rază optică a fiecărui dintre cei patru senzori. Controllerul preia semnalele emise de către fiecare senzor optic și aplică măsurarea intervalului de timp dintre detecții, determinând astfel viteza de rulare a obiectelor pe banda transportoare a stației de sortare.

Protecție la acces cu muting
Barierele optice de securitate M4000 Advanced activează funcții de securitate necesare protejării personalului operator de la o stație de transport colete și paleți pe o bandă cu role colectoare.
Monitorizarea flexibilă de tip intrare/ ieșire este posibilă datorită folosirii barierelor în tandem cu un controller de securitate dedicat UE403 și a senzorilor fotoelectrici W27-3 necesari detecției intrării și respectiv ieșirii coletelor în și din câmpul de protecție. Senzorii și barierele sunt montate în imediata proxi­mi­tate pentru a reduce efortul de cablare. La detecția obiectelor înainte de intrarea în câmp se dezactivează o porțiune anterior configurată a câmpului de protecție pentru a permite trecerea respectivelor obiecte. Pe măsură ce obiectul părăsește câmpul de protecție, alți doi senzori îl detectează, controllerul de securitate UE403 luând decizia de a reactiva câmpul de protecție al barierelor.

 

Mihai Priboianu
Aurocon COMPEC SRL
COMPEC-lOGO

Distribuitor autorizat SICK:
AUROCON COMPEC srl   |   https://www.compec.ro

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu