Sisteme eficiente de detecţie pentru industria lemnului

by donpedro

Sick_EA0915_Fig-1-smallIndustriile precum cele de prelucrare a lemnului şi producţie de mobilă dobândesc niveluri de productivitate ridicată prin apelarea la procese industriale rapide, sigure şi eficiente. COMPEC deţine în portofoliul său o gamă variată de produse proiectate şi pentru industria lemnului, precum şi soluţii de sistem complete care conduc la rezultate cu productivitate optimizată. Prin apelarea la soluţii inteligente de detecţie şi folosind experienţa specialiştilor COMPEC în pro­punerea de soluţii de automatizare, puteţi optimiza procesele industriale implicate în industria de prelucrare a lemnului.

Sick_EA0915_Fig-4

Medii agresive
Seria W12-3 de senzori fotoelectrici de proxi­mitate oferă cel mai înalt nivel de fiabilitate şi utilizare sigură în medii dure de funcţionare specifice industriei lemnului. Au carcasă me­talică robustă şi oferă conectivitate IO-Link pentru configurare facilă.


Sick_EA0915_Fig-3Precizie de măsurare
Pentru măsurarea extrem de precisă şi fără contact a distanţei, cea mai bună alegere sunt senzorii de distanţă din seria OD High. În industria lemnului, aceşti senzori măsoară profile, interstiţii, diametre şi grosimi, fiind ideale pentru testarea calităţii lemnului.


Sick_EA0915_Fig-2

Indicarea căii de rulare
Acolo unde senzorii convenţionali nu pot asigura detecţii clare, senzorii de luminescenţă din seria LUT sunt cea mai bună soluţie. Indiferent de pattern, culoare sau suprafaţă, senzorii detectează marcajele fluorescente de pe fiecare bucată de lemn.


Sick_EA0915_Fig-5Productivitate securizată
Fie că este vorba de praf de la fierăstrău sau bucăţele de lemn, cortina optică de securitate C4000 Fusion detectează aceste mici părţi lemnoase datorită funcţiei de multiscanare şi a rezoluţiei de până la 240mm. Productivitate asigurată şi securizată.


Sick_EA0915_Fig-6

Camera 3D Ranger
Cu ajutorul camerelor din seria 3D Ranger în mod multiscanare, sunt înre­gis­trate simultan date cu privire la stră­lucire, iluminare şi profil 3D. Viteza de scanare este foarte mare mulţumită tehnologiei ultraprecise specifice acestui tip de produse de la SICK IVP.

Transportul materialului lemnos

Sick_EA0915_Fig-7Măsurarea volumului
Un software special de evaluare generează un model 3D al buştenilor de lemn, folosindu-se de datele de măsurare provenite de la un scanner laser LMS211 special dezvoltat pentru funcţionarea la exterior şi de la datele provenite de la un senzor de distanţă cu rază laser din seria DMT10, în final obţinându-se lungimea şi volumul fiecărui buştean scanat. Pentru cazurile în care este nevoie de precizie şi mai ales de rezoluţie mai mare, atunci se poate apela la scannerul laser pentru interior din seria LMS400.

Sick_EA0915_Fig-8Protecţie acces
Protecţia la acces în zonele periculoase poate fi făcută cu bariere optice multirază fără contact din seria M4000. Mulţumită funcţiilor de secu­ritate ce pot configurate direct la bariere, se oferă un înalt grad de protecţie pentru personal. Barierele pot funcţiona şi în mediul exterior.


Sick_EA0915_Fig-9

Măsurarea înălţimii
Determinarea înălţimii greifărului unei macarale este foarte impor­tantă pentru buna manipulare a materialului lemnos.
Encoderul liniar cu fir retractabil din seria BTF13 poate măsura înălţimi de până la 30m cu precizie foarte bună, encoderul fiind dotat şi cu cele mai comune interfeţe.


Sick_EA0915_Fig-10

Detecţia poziţiei
Sistemul de măsurare liniară şi fără contact a lungimii pentru determi­narea poziţiei macaralei cu o rezolu­ţie de 1mm şi opţional pentru măsu­rarea lungimilor de 38m, 107m, 354m şi respectiv, 1700m. Fiind fără contact, măsurarea cu POMUX KH53 nu provoacă uzuri mecanice, fiind ideal pentru medii dure de funcţionare.

Sortarea materiei prime lemnoase şi a buştenilor

Sick_EA0915_Fig-11Măsurarea dimensiunilor buştenilor
Diametrul, lungimea şi conturul buştenilor sunt parametri importanţi ce constituie criterii semnificative în vederea sortării eficiente. Aceste criterii sunt eva­luate prin intermediul unui scanner laser LMS221 şi a unor bariere optice inteligente MLG. Din datele achiziţionate, orice rădăcini lemnoase de mari dimensiuni sunt detectate, buştenii fiind direcţionaţi în zona de bypass în vederea îndepărtării respectivelor neuniformităţi, în vederea sortării eficiente.

Sick_EA0915_Fig-12Măsurarea înălţimii
Înălţimea braţului de susţinere este detectată prin intermediul unui encoder absolut de poziţionare pentru determinarea diametrului buşteanului. Deasemenea şi timpul de rotire este calculat.
Encoderul ATM60 este extrem de robust şi fiabil şi oferă rezistenţă la şocuri şi vibraţii.


Sick_EA0915_Fig-15

Protecţie la acces
Comutatorul de securitate i1002 Lock asigură deschiderea fiabilă, închiderea şi apoi blocarea secu­rizată a porţilor de protecţie în zona de prelucrare în vederea sortării ulterioare a buştenilor.


Sick_EA0915_Fig-14

Detecţia diametrului
Bariera optică de automatizare MLG detectează şi măsoară diametrul buşteanului pentru ca acesta să circule centrat pe lanţul de antrenare al debarasatorului. MLG oferă multiple opţiuni indiferent de dimensiuni, fiind complet programabile.

Linia automatizată de tăiere a lemnului

Sick_EA0915_Fig-16Măsurarea cantului
Pentru a optimiza procesul de tăiere în vederea obţinerii unor plăci de lemn adecvate prin intermediul unui fierăstrău electric dedicat, se foloseşte o imagine 3D exactă a profilului cantului cu camera inteligentă Ruler 3D. Datele obţinute din măsurare conţin şi poziţia nodulilor lemnoşi precum şi curbura şi ovalitatea buştenilor. Datele sunt folosite de sistemele performante de evaluare a scanării ce permit optimizarea procesului de prelucrare a materiei lemnoase.

Sick_EA0915_Fig-17Detecţia plăcii de lemn
Prezenţa plăcilor de lemn este de­tectată prin intermediul senzorilor fotoelectrici din seria WT27-3.
Această serie de senzori robuşti rezistă uşor la şocuri şi vibraţii, precum şi la fluctuaţii semnificative de temperatură.
Proprietăţile optice sunt standard pentru industria lemnului.


Sick_EA0915_Fig-18

Detecţia cantului
Marginea plăcii de lemn este detec­tată prin intermediul senzorului fotoelectric cu carcasă cilindrică VL12. Forma circulară a carcasei, prevăzut cu filet M12, permite instalarea acestuia în spaţii restrânse, fiind ideal pentru industria lemnului.


Sick_EA0915_Fig-19

Detecţia prezenţei
Senzorii optici din seria WT12-3 oferă performanţe excelente în ceea ce priveşte detecţia obiectelor şi disponibilitate. Acesta funcţionează în condiţii dure, la lumină ambientală, cu reflexii optice, carcasa sa metalică făcându-l ideal pentru zona de tăiere a lemnului.


Sick_EA0915_Fig-20

Profilarea
Prin intermediul a doi senzori de distanţă de precizie mare, din seria OD Hi, montaţi unul în opoziţie faţă de celălalt, se poate determina profilul exact al unei plăci de lemn. Proiectanţii sistemului automat de profilare folosesc informaţiile de la măsurare şi interpolează diferenţele dintre profile pentru a optimiza procesul final de tăiere pe care îl execută fierăstrăul automatizat.

Sick_EA0915_Fig-21Măsurarea lemnului
Măsurarea lemnului este optimizată prin folosirea unor camere Ranger 3D dispuse pe fiecare margine a plăcii. Cu Ranger E se pot măsura mai multe obiecte odată, fiind cea mai rapidă cameră de pe piaţă. În plus faţă de obţinerea unei imagini exacte a suprafeţei, poate fi evaluat întregul spectru de efecte: noduri, crăpături, interstiţii, pete, puncte de putregai şamd. Sistemul Vision contribuie atât la optimizarea canturilor laterale cât şi la optimizarea suprafeţei transversale a plăcilor de lemn.

 

de Mihai Priboianu


COMPEC-lOGOAurocon COMPEC SRL
www.compec.ro

 

Distribuitor autorizat Murr Elektronik: AUROCON COMPEC srl

S-ar putea să vă placă și