În acest articol vă prezentăm sistemul VIDEONET produs de firma ALCAD care permite
distribuirea semnalului TV şi a telecomenzii IR şi care foloseşte drept suport de transmisie a informaţiei chiar reţeaua de alimentare de 220V.
De asemenea aparatul permite şi comanda prin IR a sursei de semnal (receptor de satelit, videorecorder etc.)
SCURTĂ PREZENTARE
Distribuirea semnalului TV la mai multe televizore pune o serie de probleme destul de dificile când există doar o singură sursă de semnal (receptor de satelit, videorecorder). Soluţia cea mai simplă este un cablu coaxial suplimentar care este conectat de la receptorul de satelit spre al doilea televizor. O astfel de soluţie nu permite comanda receptorului (schimbarea canalului, reglaj de volum etc.), iar pe de altă parte având lungimi foarte mari ale cablului calitatea semnalului se deteriorează mult având în vedere că ieşirea este în banda UIF. Acest neajuns a fost rezolvat prin realizarea unor distribuitoare de semnal care folosesc ca suport de transmisie fie unda radio în gamele de frecvenţă 433Mhz sau 2,4Ghz fie ca în acest caz chiar reţeaua de alimentare de 220V. În cazul soluţiei radio care foloseşte antene de mici dimensiuni şi directive dezavantajul important este că distribuţia suferă alterări la transmisie între diverse camere datorită pereţilor groşi de beton. De asemenea, este imposibil de transmis simultan la mai multe televizoare din cauza antenelor foarte directive.
În acest caz firma Alcad vine cu o soluţia de transmisie semnalului chiar prin reţeaua de 220V. Având în vedere că toate camerele au prize de alimentare, interconectarea se face doar prin conectarea aparatelor la prize. În acest caz semnalul este puternic în toată casa.
VIDEONET
Este un sistem ce transmite semnalul TV spre orice televizor din casă şi în acelaşi timp transmite comenzile efectuate cu telecomanda de la utilizator spre aparatul sursă de program TV. Sistemul este compus din două aparate:
Emiţătorul în care intră semnalul A/V şi pe care îl modulează într-un canal din banda I (canalele 2, 3 sau 4 CCIR). Semnalul modulat este transmis prin reţeaua de alimentare în toată casa, dar cu condiţia ca reţeaua de alimentare să fie monofazată sau în cazul în care este trifazată toate prizele la care se conectează trebuie să fie pe aceiaşi fază. De asemenea, emiţătorul are şi un LED IR care trebuie aşezat cu faţa spre panoul de comandă a receptorului de satelit sau videorecorder.
Receptorul preia semnalul TV modulat din reţeaua de 220V şi îl aplică bornei de antenă a televizorului. Acesta trebuie acordat pe canalul pe care se face transmisia (2, 3 sau 4 CCIR). Transmiterea comenzilor se face prin îndreptarea telecomenzii (a receptorului de satelit sau video) spre receptorul Videonet care conţine fotodioda de IR. În acest fel utilizatorul va putea comanda receptorul de satelit sau video ca şi cum s-ar afla în faţa lui (figura 2).
Aşa cum am amintit, sistemul poate emite în trei canale diferite prin selecţie. Acest lucru a fost prevăzut în ideea de a comuta pe un alt canal dacă cel iniţial este perturbat de diverse surse de paraziţi radio (reţele CATV, telefoane fără fir, motoare electrice sau autovehicole).
În diagrama următoare este prezentat modul de utilizare într-o aplicaţie tipică.
În acest exemplu, în camera 1 este montată sursa de semnal (poate fi decodor, videorecorder sau receptor de satelit) care distribuie semnalul TV la televizorul din apropriere. De asemenea, semnalul A/V prin mufa euroscart injectează semnal în VIDEONET-emiţător care mai are şi LED-ul IR orientat conform detaliului.
Aparatele sunt alimentate prin conectare la reţeaua de 220V. Într-o altă cameră este montat un al doilea televizor şi VIDEONET-receptor. Semnalul de telecomandă este transmis prin orientarea acesteia spre VIDEONET-receptor. De remarcat este faptul că pot fi conectate oricât de multe Videonet-receptoare (sunt livrate şi separat) iar recepţia este bună chiar pentru lungimi mari ale reţelei. În cazul în care reţeaua nu corespunde (este perturbată puternic, sau prizele sunt pe faze diferite) VIDEONET are posibilitatea de a folosi ca suport al transmisiei un cablu bifilar subţire care este furnizat odată cu aparatele. În acest caz comutarea semnalului de pe reţeaua de 220V pe reţeaua prin cablu bifilar se face printr-un comutator aflat pe spatele aparatelor.
Ing. Adrian Andrei
Antech 98 s.r.l.
Distribuitor exclusiv pentru România
Tel/fax : 01-331.34.04
Mobil: 0744-140.112
e-mail: aandrei@mailbox.ro
www.alcad.net