Sistem de monitorizare şi control prin INTERNET

by donpedro

Prezentul material îşi propune prezentarea soluţiei tehnice şi a domeniilor de aplicare a unui sistem de monitorizare şi control având ca infrastructură de comunicaţie reţeaua Internet

Oportunitatea oferită de dezvoltarea în România a serviciilor de Internet, oferite la preţuri competitive de provideri, oferă posibilitatea dezvoltării de sisteme informatice la nivel naţional legătura între diversele componente ale sistemului informatic fiind asigurată prin reţeaua Internet. Diversitatea de servicii de Internet existente în România permit accesul la reţea prin cablu, modemuri telefonice, modemuri radio (exemplu sistemul GPRS oferit de ZAPP), fibră optică etc., fiind astfel acoperită practic întreaga ţară. De asemenea apariţia serviciilor GPS corelate cu harta digitală (exemplu firma GEOSYSTEMS), oferite de firme româneşti, oferă posibilitatea monitorizării în spaţiu şi în timp a utilajelor mobile.
Structura sistemului de monitorizare şi control este prezentată în figura de mai jos.
Sistemul constă într-o serie de staţii locale care asigură interfaţa între procesul monitorizat şi INTERNET, o staţie centrală care este un server WEB ce asigură dispecerizarea staţiilor locale în conjuncţie cu o bază de date precum şi accesul (prin INTERNET) al clienţilor la diverse rapoarte, analize asigurate de baza de date pentru staţiile locale ale clientului respectiv.
Staţia clientului poate fi un calculator PC cu acces la INTERNET, un telefon mobil cu acces WAP etc.
Staţiile locale sunt construite în jurul unui sistem cu microcontroler capabil să implementeze protocoalele de comunicaţie folosite de INTERNET respectiv stiva TCP/IP. Staţia locală monitorizează traductorii şi senzorii din proces, implementează controlul echipamentului local (dacă e cazul), furnizează dispecerului informaţiile solicitate şi primeşte eventualele comenzi de la calculatorul de administrare.
Staţia centrală constă într-un calculator sau o reţea de calculatoare (în cazul unui număr mai mare de staţii locale ce trebuiesc administrate). Pe staţia centrală rulează un server WEB ce asigură legătura securizată cu staţiile locale şi un domeniu WEB pentru clienţi. De asemenea, staţia centrală administrează şi o bază de date cu informaţiile primite/ transmise staţiilor locale şi clienţilor.

Domenii de aplicare:
control acces în clădiri, pe porţi pentru persoane şi autovehicole;
monitorizări parametrii de mediu pentru depozite cereale, alimentare, camere frigorifice etc.;
sisteme integrate de urmărire a fabricaţiei;
monitorizări magazine şi reţele de magazine;
monitorizarea structurii clădirilor.
Pentru detalii tehnice legate de implementarea hardware / software a sistemului în domeniul dvs. de interes adresaţi-vă autorului sau redacţiei.

Ing. Marian Blejan
www.update.cefaci.ro
blejan@yahoo.com

S-ar putea să vă placă și