Senzori de gaz din seria Gravity de la DFRobot

by donpedro

Produsele sunt livrate sub formă de senzori calibrați într-un set împreună cu modulul de bază și cablul de conectare. Datorită disponibilității unei serii de biblioteci, modulele pot fi utilizate cu ușurință în proiecte bazate pe platforme precum Arduino, ESP32 și chiar Raspberry Pi (care funcționează atât cu tensiuni de 5V, cât și cu tensiuni de 3,3V DC). Comunicația se realizează prin intermediul uneia dintre cele trei interfețe: analogică, I2C sau serială UART. Un avantaj suplimentar al acestor produse este curentul de operare redus (aproximativ 5mA), ceea ce înseamnă că pot fi utilizate în dispozitive alimentate de la baterii, de exemplu, senzori la distanță BLE (care utilizează tehnologia de comunicare Bluetooth Low Energy).

Senzorii pot fi utilizați în dispozitive de monitorizare a calității aerului în industrie, mine, depozite și alte spații cu circulație limitată a aerului. De asemenea, aceștia vor fi utili pentru prototipuri, proiecte de hobby și pentru educație: acestea reprezintă o bază excelentă pentru experimente în domeniul chimiei, biochimiei sau al cultivării plantelor.

TME oferă senzori proiectați pentru a detecta următoarele tipuri gaze:

DF-SEN0465: Senzor de oxigen – O2

Acest tip de senzor este esențial în construcția monitoarelor de calitate a aerului, precum și în echipamentele de analiză a gazelor de eșapament (industria auto). De asemenea, sunt utilizați pentru supravegherea condițiilor în cultivarea plantelor.

DF-SEN0466: Senzor de monoxid de carbon – CO

Monoxidul de carbon este foarte toxic și inodor. Este produs în procesul de ardere a carbonului și a petrolului brut. De aceea, nivelul de monoxid de carbon din aer trebuie monitorizat în încăperile dotate cu șeminee, cuptoare etc., dar și în garajele auto.

DF-SEN0467: Senzor de hidrogen sulfurat – H2S

Hidrogenul sulfurat este un alt compus chimic foarte toxic. Acesta este emis în timpul dezintegrării proteinelor – de exemplu, în procesele de digestie și, de asemenea, în fosele septice, în locurile utilizate pentru depozitarea deșeurilor biologice etc. Senzorul H2S poate fi utilizat pentru a asigura o ventilație adecvată în canalizări, în spațiile de utilitate, precum și în containerele de compostare și în locurile de depozitare a gunoiului de grajd.

DF-SEN0468: Senzor de clor – Cl2

Clorul este de obicei volatil și este unul dintre compușii dăunători pentru sănătate. Este utilizat pentru dezinfecție și în vopsele sau înălbitori. Nivelul de Cl2 din aer trebuie monitorizat, de exemplu, în depozitele de materiale de curățare și în piscinele interioare.

DF-SEN0469: Senzor de amoniac – NH3

Prezența amoniacului în aer este monitorizată în multe cazuri, deoarece acest compus este utilizat pe scară largă în industrie – mai ales în producția de îngrășăminte artificiale și în industria frigorifică.

DF-SEN0470: Senzor de dioxid de sulf – SO2

Dioxidul de sulf este utilizat în calitate de conservant alimentar în vinuri, gemuri și alte preparate. Este emis ca urmare a arderii combustibililor fosili. Nivelul de SO2 trebuie monitorizat, de exemplu, în încăperile în care se arde cărbune.

DF-SEN0471: Senzor de dioxid de azot – NO2

Detectarea dioxidului de azot este cel mai adesea necesară în două cazuri: în industria auto, în timpul analizei gazelor de eșapament emise de motoarele cu combustie; și în silozuri, unde sunt depozitate cereale (dezintegrarea cerealelor poate duce la un nivel de NO2 dăunător pentru sănătatea oamenilor.

DF-SEN0472: Senzor de ozon – O3

Ozonul este utilizat pe scară largă în diverse procese, mai ales ca germicid. Proprietățile sale dezinfectante sunt utile pentru fumigația aerului condiționat și sterilizarea încăperilor, a apei potabile și a sistemelor de alimentare cu apă. Este produs de ionizatoare pentru a purifica aerul. În toate aceste cazuri, nivelul de ozon trebuie monitorizat, astfel încât să nu depășească nivelul de siguranță.

DF-SEN0473: Senzor de hidrogen – H2

Hidrogenul, deși se găsește peste tot, este unul dintre gazele inflamabile, astfel încât nivelul de H2 trebuie monitorizat ori de câte ori există riscul de supraproducție a acestuia. Aceasta înseamnă toate spațiile în care au loc reacții metal-gaz și electroliză (inclusiv galvanizarea metalelor), precum și în încăperile destinate stocării de energie, dacă acestea utilizează baterii cu acid sau cu hidrură metalică de nichel (NiMH).

DF-SEN0474: Senzor de clorură de hidrogen – HCl

Clorura de hidrogen este un substrat chimic dintre cele mai populare, care în natură se găsește mai ales în gazele vulcanice. Este utilizat în producția de acid clorhidric. Detectarea sa este necesară în principal în timpul sintezei chimice și în condiții industriale.

DF-SEN0475: Senzor de fluorură de hidrogen – HF

Șansele de a avea contact cu fluorura de hidrogen în viața de zi cu zi sunt foarte mici, însă este un compus periculos pentru sănătate, utilizat în multe procese industriale (procese de prelucrare a aluminiului, gravarea sticlei, tratarea cuarțului), de exemplu în industria petrochimică.

DF-SEN0476: Senzor de fosfină – PH3

Un risc de prezență a fosfinei apare în depozitele de produse agrochimice. Aceasta este utilizată pe scară largă ca pesticid, de exemplu, pentru fumigația fructelor și legumelor. De asemenea, este utilizată pentru combaterea dăunătorilor și pentru controlul ferigilor și ciupercilor pentru a elimina riscul de deteriorare a elementelor de construcție din lemn în industria construcțiilor.

Caracteristici:
Tip senzor de concentrație a gazului
Seria producătorului Gravity
Semnal de ieșire analogic, digital (0 sau 1)
Curent ieșire 5mA
Dimensiuni placă 37 × 32mm
Temperatura de lucru -20 … 50°C
Umiditate ambientală max. 90%
Interfață Gravity, I2C, UART

 

Text elaborat de Transfer Multisort Elektronik Sp. z o.o.

Transfer Multisort Elektronik   |   https://www.tme.eu

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu