Există mii și mii de plăci demo, platforme de dezvoltare și modele de referință pe care le puteți selecta atunci când începeți următorul vostru proiect. Alegerea celei potrivite plăci va face toată diferența în ceea ce privește timpul de dezvoltare, efortul necesar și calea către un proiect de succes. Proiectanții trebuie să țină cont de șase criterii cheie pentru selectarea plăcii electronice, însă va depinde de voi să decideți cât de importanți sunt fiecare în parte.
Setul periferic
Identificarea intrărilor și ieșirilor de care sistemul vostru are nevoie și modul în care acesta va comunica cu restul aplicației, precum și cu mediul în care operează, pot face diferența. Ai nevoie de ceva mai mult decât I2C sau SPI? De exemplu de USB, CAN sau alte magistrale specifice unui proiect industrial? E nevoie să fie trimise date în cloud sau ar fi suficientă o comunicație locală? Ce zici de audio sau video? Cercetați cu atenția arhitectura unității centrale MCU/CPU, pentru a vă asigura ce fel de periferice suportă aceasta. Arhitecturi create de furnizori importanți, precum ST Microelectronics / STM32, Microchip / PIC sau AVR și NXP / i.MX sau LPC oferă o gamă largă de funcționalități la diverse niveluri de preț. Dacă multe sau chiar majoritatea acestor nevoi vă sunt oferite de o singură placă, puteți economisi foarte mult de timp de dezvoltare pentru hardware și, de asemenea, se poate simplifica dezvoltarea de software.
Mediul de integrat de dezvoltare
O altă întrebare care se pune este ce tip de limbaj de programare doriți să utilizați? Mediile integrate de dezvoltare (IDE) C/C++ tradiționale precum ARM Development Studio sau GNU, dar și versiunile modificate, de exemplu, Arduino IDE sunt reprezentative, dar unele noi suporturi pentru limbaje de scriptare precum Java sau Python au făcut progrese în special în medii non-comerciale sau de prototipare rapidă. Adafruit a sprijinit intens platforma sa CircuitPython – una dintre cele mai ușor de implementat pentru proiectele bazate pe microcontrolere (MCU). Compania produce peste alte 150 de plăci de dezvoltare, care se bucură de avantajul oferit de mediul CircuitPython. Asigurați-vă că placa voastră electronică – sau, mai precis – arhitectura principală a unității centrale CPU/MCU este acceptată de mediul de codare pe care doriți să-l utilizați.
În majoritatea proiectelor, nu orice funcție va fi implementată ideal pe placa pe care o alegeți. Utilizarea unor simple plăci de completare (add-on) pentru a extinde funcționalitatea este încorporată deja în unele platforme. De exemplu, Raspberry Pi dispune de ‘hat-uri’, Arduino are ‘shield-uri’, la Beagleboard există ‘capes’, Adafruit Feather are ‘wings’, iar Mikroelektronika oferă așa numitele plăci ‘click’. Între aceste platforme există mii de alte plăci ‘add-on’, care extind funcționalitatea proiectului, de exemplu pentru senzori, comunicații fără fir sau controlul motorului. Dacă cerințele de expansiune sunt date de o aplicație bazată pe senzori, atunci nu veți avea nevoie de dispozitive cu număr mare de pini și s-ar putea ca în locul plăcilor add-on să preferați alte ecosisteme de conectare, precum SEEED Grove, SparkFun Qwiic sau Adafruit STEMMA, care vă permit să adăugați rapid funcționalitate prin conectorii JST.
Comunitate și sprijin
Pentru ca timpul vostru de dezvoltare să fie redus la minimum, trebuie să țineți cont de resursele existente și de suportul disponibil. Asigurați-vă că vă sunt oferite aceste resurse pentru reducerea volumului de muncă din cadrul proiectului vostru. Toate plăcile electronice conțin ghiduri de start, exemple de proiecte și de codare pe care le puteți utiliza, dar încercați să priviți mai departe, de exemplu la arhivele GitHub, la tutoriale video, forumuri, precum și la asistență de la o terță parte. Verificați câți membri au comunitățile lor și cât de activi sunt membrii acestora. Țineți cont și de mecanismele alternative de suport, cum ar fi Discordi și Twitch.
Dacă dețineți un startup sau chiar o mică firmă, poate doriți să vă asigurați că tot efortul de proiectare pe care l-ați depus până când produsul vostru ajunge în faza de producție nu a fost în zadar. De exemplu, sunt unii furnizori care se concentrează, în principal, pe clienții mari, unde, pentru a avea acces la datele de catalog ale dispozitivelor, există acorduri de confidențialitate (NDA – Non Disclosure Agreement). Pentru majoritatea dezvoltatorilor aflați în faza de concept/prototip, acest acord poate să nu fie o problemă, deoarece lucrurile se vor schimba, probabil, semnificativ atunci când treceți la următoarea etapă a proiectării; totuși, rețineți acest aspect.
Costuri
Există multe medii de proiectare în care costul determină procesul decizional. Cu toate astea, dacă nu intenționați să trimiteți produsul în faza de producție, aplicația urmând să fie utilizată pentru activități de prototipare și evaluare, probabil că veți economisi timp și efort semnificativ crescând puțin bugetul alocat plăcii electronice pentru a simplifica și reduce timpul general și complexitatea proiectului vostru.
Deci, cum alegeți și de unde începeți? Din fericire, există o modalitate simplă pentru a începe un proiect. Digi-Key și Make Community s-au asociat pentru a crea un ghid al plăcilor electronice – “2020 Guide to Boards”. Nu numai că vă sunt oferite foarte multe exemple ale unora dintre cele mai populare plăci de dezvoltare, dar ghidul este însoțit de o aplicație atât pentru Android cât și pentru iOS, care se folosește de realitatea augmentată (AR) pentru a vă permite să vizualizați aceste platforme. Ghidul este o modalitate excelentă pentru a descoperi caracteristicile cheie ale plăcilor de dezvoltare și pentru a vă ajuta să vă decideți care dintre acestea vi se potrivesc cel mai bine. Pentru a avea idee despre acest ghid, accesați pagina web: https://www.digikey.com/boardsguide.
Autor: David Sandys, Director, Marketing tehnic, Digi-Key Electronics
Digi-Key Electronics | https://www.digikey.ro
Urmăriți articolele din edițiile viitoare despre instrumentele, resursele, suportul tehnic și logistic oferite de Digi-Key.