Revigorarea comunității Maker dă startul renașterii inovării

Din cauza dificultăților legate de penuria care a afectat lanțul de aprovizionare în ultimii trei ani, inovarea a stagnat puțin și a trecut în plan secund în această perioadă.

by gabi

Kitronik Robot Soccer Demo la “Maker Faire”, Roma

Totuși, odată ce am trecut peste ce a fost mai rău, vedem cum inovarea se intensifică și chiar depășește cu mult nivelul la care s-ar fi aflat dacă nu ar fi avut loc pandemia. Ritmul inovării se află pe o traiectorie neașteptată, pe măsură ce noi tehnologii sunt disponibile pentru a facilita crearea de produse, disponibilitatea componentelor se deschide din nou, împreună cu entuziasmul pur și simplu al comunității de producători pentru inovare. Iată câteva observații despre modul în care creatorii – și ecosistemul din jurul lor – pregătesc lumea noastră pentru o renaștere a inovării.

Setea de cunoaștere este mai mare ca niciodată. După doi ani de întreruperi din cauza pandemiei, participarea la “Maker Faire” din Roma, din toamna trecută, a fost pentru mine o experiență incredibilă, unde prezența a fost mai mare decât se anticipa, iar “makerii” au revenit în forță pentru a învăța, a evolua, a inova și a se aduna ca o comunitate.

Numărul studenților care au participat și inovațiile la care lucrează este uluitor. De exemplu, un grup de studenți a creat o mașină autonomă de Formula 1 care se axează pe siguranță și sustenabilitate, ambele atât de importante în lumea noastră de astăzi și în viitor. Fiind nativi din punct de vedere digital, această generație viitoare este pregătită să construiască exponențial pe baza progreselor făcute de generațiile anterioare, deoarece instrumentele digitale sunt a doua lor limbă.

Kitronik este încă rege. Când ne gândim cum să stârnim pasiunea și spiritul inovator în următoarea generație de ingineri, nimeni nu o face mai bine decât Kitronik. De exemplu, la Maker Faire de la Roma, au folosit două dintre platformele lor micro:bit pentru a crea un joc de fotbal bazat pe un robot cu comandă de la distanță, cu teren de joc cu tot. Să zicem doar că i-a ajutat pe tineri să înțeleagă de ce ar dori să se implice și să studieze tehnologia, precum și modul în care roboții funcționează și comunică, este prea puțin spus. Ca să nu mai vorbim de cât de distractiv este!

Arduino a crescut. Arduino a reușit cu adevărat să dea viață strategiei sale în trei direcții. Arduino a fost întotdeauna puternic atât în spațiile de creație, cât și în cele educaționale, dar recenta lor finanțare de 32 de milioane de dolari va accelera vânzările soluțiilor lor pentru întreprinderi, numite Arduino Pro. La Maker Faire, au prezentat o soluție impresionantă de viziune artificială AI edge cu ajutorul dispozitivelor lor Nicla.

Microcontrolerul produs de Raspberry Pi atinge un punct sensibil în rândul producătorilor și furnizorilor. Niciun microcontroler (MCU) din istorie nu a cunoscut succesul imediat al modelului RP2040. Cu toate că Raspberry Pi a avut un succes incredibil cu computerele sale pe o singură placă (SBC), acum, când a anunțat primul său microcontroler “low-cost”, piața producătorilor l-a adoptat aproape peste noapte. Aproape toți producătorii furnizori, inclusiv Adafruit, SparkFun, Pimoroni, Kitronik și SEEED Studios, au contribuit la ecosistem, făcându-l robust și sprijinit pe scară largă. Odată cu adăugarea recentă a plăcilor Raspberry Pi Pico W, producătorii au acum acces la capabilități wireless într-un factor de formă extrem de mic. La Maker Faire – Roma, demonstrarea a orice, de la oglinzi infinite până la săbii de lumină, i-a ajutat pe participanți să înțeleagă cu adevărat flexibilitatea acestui portofoliu de produse interesante.

Companiile simplifică înțelegerea aplicațiilor complexe pentru următoarea generație de ingineri. Nu cred că cineva a făcut o treabă mai bună decât ST Micro în a utiliza tehnologii avansate, cum ar fi monitorizarea unghiului mort și în a le detalia prin intermediul unor demonstrații ușor de înțeles, astfel încât următoarea generație de ingineri să poată învăța cum aplicațiile extrem de complexe sunt totuși elemente constitutive ale unor tehnologii mai ușor de înțeles. ST a prezentat multe demonstrații extraordinare, inclusiv cele mai recente tehnologii eBike și un exemplu la scară mică de modul cum funcționează portbagajele hands-free.

Echipa Digi-Key la “Maker Faire”, Roma

Studenții și creatorii folosesc ecosisteme prietenoase, cum ar fi cele de la Adafruit Feather și STEMMA QT, SparkFun MicroMod și QWIIC, SEEED Grove și plăcile Click de la Mikroelektronika pentru activitățile lor de cercetare și proiectare. Atunci când termină facultatea sau când doresc să își ducă produsele la nivelul următor, tinerii folosesc aceleași ecosisteme pentru a realiza prototipuri rapide în cariera lor profesională sau în startup-uri.

Resursele pentru a ajuta ‘makerii’ sunt numeroase. Oricine poate merge pe GitHub sau Instructables pentru a găsi fișiere pentru aproape orice. Site-ul Maker.io al Digi-Key oferă informații, proiecte, idei, instrumente și multe altele pentru a ajuta și inspira creatorii. Există foarte multe resurse excelente pentru a-i ajuta pe tineri să abordeze proiectele pas cu pas și să înceapă procesul lor de creație.

Digi-Key și Make: au lansat, de asemenea, noul ghid “Boards Guide” și aplicația însoțitoare de realitate augmentată Digi-Key AR, disponibilă atât în Apple App Store pentru dispozitivele iOS, cât și în magazinul Google Play pentru dispozitivele mobile bazate pe Android™. Împărțit în secțiuni pentru MCU, SBC și plăci bazate pe FPGA (Field Programmable Gate Array), ghidul ajută studenții, producătorii și inginerii profesioniști să identifice cele mai recente tehnologii disponibile pentru a da viață inovării.

La Digi-Key, creația este foarte importantă. De exemplu, în 1972, Dr. Ronald Stordahl a creat un “Digi-Keyer” – un kit pentru radioamatori care ajuta la transmiterea codului Morse. Acest lucru l-a determinat apoi să vândă componentele rămase – mai întâi către pasionații de electronică, iar apoi pe piața comercială. Acest spirit de creator continuă și astăzi la Digi-Key.

Grație unui permanent instinct de curiozitate, învățare și inovare, peisajul ‘maker’ deschide calea pentru o renaștere globală a inovării. Cu tehnologii din ce în ce mai accesibile și mai ușor de utilizat, procesul de creație este acum mai accesibil decât a fost vreodată și este pregătit pentru o creștere enormă în întreaga lume.


Despre autor
:
David Sandys este director de marketing tehnic la Digi-Key Electronics.

Digi-Key Electronics este un lider constant și inovator în industria serviciilor de înaltă calitate pentru distribuția de componente electronice și produse de automatizare la nivel mondial, oferind peste 14,9 milioane de componente de la peste 2.400 de producători de marcă de calitate.

Digi-Key Electronics   |   https://www.digikey.ro

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu