R.F. REMOTE CONTROL EXTENDER

by donpedro

IR-201 IR-211

Figura 1

Sistemul R.F. REMOTE CONTROL EXTENDER permite transmisia radio a comenzilor IR de la telecomandă la aparatul care este comandat (video, televizor, combină muzicală, receptor satelit, DVD, sistem aer condiţionat etc.).

Figura 2

Pentru comanda diverselor tipuri de aparate electronice (televizor, combină muzicală etc.) sunt folosite telecomenzi cu infraroşu. Acestea funcţionează doar când telecomanda este direcţionată spre aparatul pe care îl comandă şi nu există un obstacol interpus. Ce putem face în cazul în care dorim comanda unor aparate când ne găsim în camere diferite. În cazul RF Remote Control transmisia semnalului de telecomandă se face radio pe frecvenţa de 433 Mhz permiţând comanda la distanţă a diferitelor tipuri de aparate.

Sistemul este format dintr-un transmiţător care recepţionează semnalul IR de la telecomanda aparatului ce trebuie comandat, converteşte acest semnal în semnal de radio frecvenţă care este transmis la distanţă. În camera în care se găseşte aparatul de comandat (video, DVD, receptor satelit) se află receptorul care converteşte semnalul radio în semnal IR. Transmiterea semnalului de telecomandă se face prin aşezarea cu faţa a receptorului spre aparatul de comandat. În acest fel se poate extinde raza de acţiune a telecomenzii de la câţiva metri în cadrul aceleiaşi camere la o distanţă de până la 100 metri, iar semnalul poate penetra pereţi de camere, tavane sau plafoane ale clădirii. Instalarea sistemului este foarte simplă:
1. Se conectează adaptoarele de alimentare (incluse în kit) la emiţător respectiv receptor;
2. Se aşează receptorul în aşa fel încât ecranul semitransparent este îndreptat spre aparatul care trebuie comandat;
3. Se aşează emiţătorul într-o poziţie în care poate fi activat optic de telecomandă;
4. Dacă semnalul este transmis corect, LED-urile indicatoare existente atât pe emiţător cât şi pe receptor semnalizează comanda.

Cu un astfel de sistem pot fi comandate la distanţă diverse tipuri de aparate: videorecorder, DVD, CD player, receptor de satelit, instalaţii climatizare etc.

În tabelul de mai jos sunt date principalele caracteristici tehnice ale sistemului.

Aplicaţia cea mai frecventă este aceea în care dispunem de un receptor de satelit aflat în living şi dorim vizionarea programelor de la satelit şi în altă cameră. Semnalul TV provenit de la receptor este transmis în altă cameră printr-un cablu coaxial, dar nu există posibilitatea schimbării canalelor. Rezolvarea este foarte simplă folosind un kit (emiţător şi receptor) de R.F. REMOTE CONTROL EXTENDER. Dacă dorim să putem comanda receptorul de satelit din alte camere suplimentare este necesar căte un emiţător IR-211 pentru fiecare locaţie suplimentară.

Informaţii suplimentare:
Ing. Adrian Andrei
Antech 98 s.r.l.
Tel/fax : 01-331.34.04
e-mail : aandrei@mailbox.ro
www.alcad .net

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu