Preamplificator audio de 2W, mono, în clasa D, fără filter

by donpedro

Circuitul integrat TPA2000D1 este un amplificator audio mono de “putere” (2W) în clasă D. El poate ataca difuzoarele de 4 sau 8 ohmi cu semnal de muzică sau voce, folosind o sursă de alimentare de 5V. Amplificatorul foloseşte tehnologia de modulare optimizată a firmei Texas Instruments, ceea ce duce la o eficienţă sporită, un raport semnal/zgomot ridicat, dar mai ales la eliminarea filtrelor de ieşire LC, asociate de obicei cu amplificatoarele de clasă D.

Într-adevăr, amplificatoarele în clasă D (în comutaţie) existente au rezolvat problemele de consum, durată de viaţă a bateriilor şi disipaţie termică specifice amplificatoarelor liniare obişnuite (lucrând în clasă AB), dar necesită filtrarea pe ieşire la frecvenţele înalte.
Componentele externe necesare sunt bobine şi condensatoare, care măresc dimensiunile circuitului (deşi amplificatorul propriu-zis este mic) şi cresc costurile.
TPA2000D1 elimină componentele filtrului de ieşire, voluminoase şi costisitoare, astfel că oferă utilizatorilor câştigul de eficienţă al dispozitivelor în clasă D, dar cu dimensiunile şi preţul redus al soluţiilor clasice liniare.
Amplificatorul are un câştig programabil, valoarea amplificării este controlată de două terminale de intrare, GAIN1 şi GAIN0. Aceasta permite ca amplificatorul să poată fi uşor configurat pentru un câştig de 6, 12, 18 sau 23,5 dB. Terminalele de intrare diferenţiale sunt cu dispozitive CMOS de mare impedanţă, şi pot fi folosite ca noduri de sumare.
Circuitul TPA2000D1 se livrează în capsula miniatură plată TSSOP cu 16 terminale. El are nevoie de un minim de componente externe (doar condensatore de 1mF pentru decuplare şi unul de 220pF, nu are nevoie de bobine pentru filtrare sau de rezistenţe pentru programarea câştigului). Prezintă o toleranţă foarte ridicată la valoarea tensiunii de alimentare, care poate fi în gama 2,7-5,5V.
Numărul mic de componente externe reduce dimensiunile cablajului, uşurează proiectarea circuitului şi scade costul global.
Prin lucrul în clasă D, eficienţa poate ajunge la 85% pentru difuzoare cu impedanţa de 8 ohmi. Prin comparaţie, amplificatoarele liniare (clasă AB) au o eficienţă de 20%!
Nivelul redus de zgomot, fidelitatea audio îmbunătăţită şi terminalul de comandă a opririi (curent de 0.05mA) îl recomandă pentru aplicaţii mobile şi portabile, aparate conectate la Internet, PDA-uri şi kit-uri de “hands-free” pentru telefoanele mobile şi terminalele de comunicaţii.
www.ti.com/sc/techinnovations6
Traducere de Cristian Malide