P1, convertizorul premium de frecvenţă de la Hitachi

by donpedro

Noua serie de invertoare premium P1 de la Hitachi contribuie prin caracteristicile şi funcţiile sale la eficientizarea proceselor şi la obţinerea de performanţe dinamice ale sistemelor de producţie. Accesul facil la toate funcţiile prin intermediul unui meniu de configurare intuitiv şi un ecran TFT color cu vizibilitate mare, obţinerea de performanţe dinamice excelente pentru sistemele de acţionare electrică cu motoare asincrone sau motoare cu magneţi permanenţi şi versatilitatea oferită de multiplele moduri de operare de care invertorul P1 beneficiază, fac din acest model soluţia ideală pentru orice aplicaţie de control al mişcării aţi avea nevoie.

Accesibilitate completă pentru funcţionalitate maximă

Panoul frontal de control intuitiv şi uşor de operat reprezintă o dotare standard a invertorului P1. Acest panou contribuie la monitorizarea, setarea şi revizuirea parametrilor necesari configurării acţionării electrice în funcţie de necesităţile aplicaţiei industriale ce se doreşte a fi controlată în mod automat.
Ecranul permite vizualizarea optică a stării de funcţionare a invertorului, indicând starea de RUN, STOP, TRIP, OVERLOAD sau notificare despre durata de viaţă a ventilatorului integrat ca soluţie de răcire. De asemenea, culoare fundalului poate fi schimbată în funcţie de preferinţe: albastru, verde sau negru. Caracterele au dimensiuni mari pentru vizibilitate maximă a parametrilor.

Toate alarmele sunt memorate mulţumită ceasului în timp real integrat, această caracteristică fiind foarte importantă pentru cazurile în care se doreşte o diagnoză completă şi transparentă a funcţionării convertizorului de frecvenţă. Afişajul este disponibil în 7 limbi de circulaţie internaţională oferind astfel utilizatorilor posibilitatea de integrare pe plan global în aplicaţii industriale.

Panoul operator este detaşabil şi poate fi folosit ca unealtă de copiere a parametrilor de configurare pentru clonarea convertizoarelor adiţionale ce intră în componenţa sistemului. Respectivul panou poate fi operat şi de la distanţă, existând posibilitatea de a fi conectat la invertor printr-un cablu dedicat.

Există posibilitatea de înlocuire imediată în câmp. Suportul de montare special în formă de L montabil în partea de sus şi de jos a invertorului ca accesoriu special face posibilă schimbarea rapidă sau montarea radiatoarelor de răcire în exteriorul tabloului electric. Ventilatorul de răcire şi condensatorul circuitului principal sunt special proiectate pentru o durată de viaţă de 10 ani în condiţii normale de funcţionare (temperatură ambientală de maxim 40°C, medii necorozive sau inflamabile, cu praf sau uleiuri).

Terminalele circuitului de control sunt proiectate astfel încât să fie uşor de cablat, efortul fiind minimizat semnificativ. Terminalul este cu cleme cu arc, nefiind nevoie de înşurubări incomode ce necesită timp şi poate genera erori. Magistrala de date folosită este standard pentru industrie şi anume Modbus. Există două terminale Modbus accesibile, cablarea pe RS485 fiind rapidă şi facilitată de conectorii cu clemă. Intrările şi respectiv ieşirile analogice (0-10V şi respectiv 4-20mA, 2 intrări şi respectiv 2 ieşiri) sunt uşor de selectat datorită comutatoarelor DIP uşor de configurat.
Memoria CPU a invertorului poate fi folosită pentru uşurinţa programării invertorului folosind posibilitatea de alimentare permanentă cu o tensiune de 24V de la o sursă externă de alimentare. Astfel este făcută posibilă setarea parametrilor chiar şi când alimentarea de la reţea este deconectată.

De asemenea, este posibilă folosirea energiei standby, caracteristică ce conduce la conservarea puterii electrice consumate. Sunt disponibile conectarea la PLC şi setarea cu ajutorul software-ului dedicat de configurare.
Există posibilitatea de control simulat al operării fără ieşiri directe pentru ali­mentarea unui motor propriu-zis. În modul simulare doar ieşirile pentru alimentarea motorului sunt dezactivate în rest toate funcţiile invertorului fiind complet active în vederea testării şi simulării. Simularea completă permite generarea unei alarme prin configurarea unor condiţii virtuale la ieşire cum ar fi valoarea curentului electric folosind parametri şi intrările analogice. Astfel este posibilă operarea echipamentului de control fără motor. Modul simulare poate fi activ şi în cazul folosirii unei surse externe de alimentare de 24Vdc.

Pe durata apariţiei unui defect în operare invertorul poate fi interogat, existând o memorie în care se păstrează înregistrările funcţionării în timp real. Utilizatorii pot descărca datele într-un PC local şi pot analiza şi diagnostica erorile apărute.

Software-ul dedicat ProDriveNext complet gratuit permite conectarea invertorului la un PC prin intermediul unui simplu cablu USB, fiind unealta perfectă în vederea configurării, monitorizării şi diagnozei invertorului în diversele aplicaţii industriale în care poate fi integrat.

Performanţe de reglare dinamică pentru aplicaţii dintre cele mai pretenţioase

Invertoarele din seria P1 sunt special proiectate pentru a putea fi integrate în sisteme de acţionare electrică critice precum cele ce implică instalaţii de ridicare şi manipulare mase.
Acestea au implementaţi algoritmi de menţinere a cuplurilor de valoare mare la viteze mici de reglare şi asta în parametri nominali de funcţionare. Algoritmii sensorless şi la 0Hz contribuie cu succes la acest lucru.
Prin intermediul funcţiei de gain-mapping se permite operarea fină şi stabilizată cu reduceri evidente ale şocurilor mecanice specifice opririlor bruşte ale sarcinilor aflate în balans la ridicare sau manipulare (de ex. la macarale).

Invertoarele P1 au fost proiectate pentru a putea asigura atât reglarea vitezei motoarelor asincrone clasice cât şi a motoarelor cu magneţi permanenţi. Şi asta cu limitarea curenţilor electrici în aşa fel încât să fie evitată demagnetizarea motoarelor cu magneţi permanenţi. Avantajele motoarelor cu magneţi permanenţi se referă în principal la reducerea consumului energetic în special în cazul aplicaţiilor de pompare şi ventilaţie. Mai mult, funcţia de auto-tuning a invertoarelor P1 optimizează performanţele dinamice ale motorului.

Pentru aplicaţiile unde trebuie reglate viteze mari ale motoarelor precum cele specifice maşinilor unelte spre exemplu, invertoarele P1 pot asigura funcţii de reglare la 590Hz maxim sau în cazul motoarelor cu magneţi permanenţi la 400Hz maxim. Performanţele sunt semnificativ îmbunătăţite în comparaţie cu mai vechiul model de invertor de la Hitachi şi anume SJ700.

Personalizare imediată prin intermediul casetelor de interfaţare opţionale

Invertoarele P1 pot fi upgradate relativ uşor prin intermediul modulelor dedicate în cazul în care aplicaţia necesită interfaţări speciale care nu sunt disponibile pentru versiunile standard.

Magistrala implicită de date disponibilă ca integrată în invertor este ModBus RTU, însă funcţionalitatea poate fi foarte uşor îmbunătăţită prin adăugarea acestor casete.

Se evidenţiază o serie de avantaje:
indicatorii vizuali ai diverselor module opţionale permit utilizatorului să le verifice funcţionalitatea cu uşurinţă
sarcini precum setarea numerelor de identificare staţie de lucru sunt simplificate prin folosirea unui comutator rotativ dedicat
înlocuirea imediată a modulelor cu ajutorul designului de tip casetă interşanjabilă
disponibilitatea de interfeţe dintre cele mai diverse: Ethernet, EtherCAT, Profibus-DP, Profinet, feedback, safety, intrări analogice şi digitale suplimentare
maxim 3 module suplimentare ce pot fi instalate

Calitate înaltă pentru garantarea conformităţii cu standardele europene

Invertoarele sunt proiectate şi fabricate în conformitate cu specificaţiile directivelor europene şi ale standardelor UL şi cUL pentru a garanta calitatea şi securitatea în exploatare. Invertoarele SJ-P1 sunt echipate cu calitatea ce este recunoscută în Europa şi nu numai.
În invertoarele P1 sunt incluse filtre de zgomot ce corespund specificaţiilor directivei de compatibilitate electromagnetică, fiind conforme cu standardul IEC61800-3, categoria de mediu C3. Familia de invertoare SJ-P1 este conformă RoHS.

Circuit de frânare încorporat pentru economie de cost şi spaţiu

Circuitul de frânare regenerativă este încorporat la invertoarele SJ-P1 cu puterea de maxim 55kW, nemaifiind nevoie de un circuit adiţional pentru recuperarea energiei la frânare, acest lucru contribuind la economie de costuri şi de spaţiu de instalare.

 

Mihai Priboianu
Aurocon COMPEC SRL
COMPEC-lOGO

Distribuitor autorizat Hitachi:
AUROCON COMPEC srl   |   www.compec.ro

S-ar putea să vă placă și