Lumea trece printr-o transformare, în încercarea de a construi un viitor mai sustenabil. Sectorul de producție pregătește terenul pentru alte industrii și pentru întreaga lume, asupra a ceea ce este posibil. Ne aflăm într-un punct de inflexiune – ne confruntăm cu o infrastructură îmbătrânită, cu o rețea electrică care nu a fost actualizată de zeci de ani și cu o societate care solicită în continuare tot mai multă energie.
Din această cauză, găsirea unor soluții durabile devine o preocupare mai importantă ca oricând. Aproape o treime din consumul de energie electrică la nivel mondial se datorează producției. Avem o oportunitate deosebită în domeniul producției să continuăm să stimulăm inovația, să producem mai puține deșeuri și să limităm amprenta noastră de carbon. Deși mai sunt multe de făcut, este un moment prielnic pentru a ne gândi la fabrica viitorului.
Microrețele și avantajele pentru fabrici
O microrețea este o rețea electrică care, deși este conectată, de obicei, la o rețea centralizată, poate funcționa independent, dacă este necesar.
În domeniul producției, o microrețea ar putea fi utilizată pentru a furniza energie electrică pentru o fabrică în perioadele de vârf și ar permite producătorilor să funcționeze independent de rețelele electrice principale mai mari, punând astfel mai puțin presiune asupra rețelei generale. Acest lucru limitează, de asemenea, probabilitatea unei pene de curent, care a crescut cu peste două treimi în ultimii 20 de ani. Pe măsură ce nevoile noastre de energie continuă să crească, rețeaua electrică actuală îmbătrânește și nu poate ține pasul.
Atunci când are loc o pierdere de energie electrică, întreruperea producției poate provoca pierderi astronomice pentru fiecare oră de nefuncționare. Prin trecerea la microrețele, producătorii pot:
- Să-și reducă amprenta de carbon, ajutându-i să se îndrepte spre obiectivul atingerii unui nivel net zero.
- Să evite întreruperile costisitoare care au loc atunci când există o întrerupere a alimentării cu energie electrică cauzată de vreme sau de altceva.
- Să contribuie la reducerea presiunii asupra rețelei principale prin deconectarea fabricii lor în timpul perioadelor de vârf, oferind, de asemenea, o reducere globală a costurilor de utilizare a utilităților.
Un viitor sustenabil
Solicitarea rețelelor electrice este în continuă ascensiune. Populația este în creștere, oamenii fac presiuni pentru o societate complet electrică, iar consumul de energie electrică sporește – toate acestea supun actualul sistem la o serie de încercări.
Având în vedere că sectorul de producție ocupă o pondere atât de mare în consumul de energie electrică, există o mulțime de oportunități pentru a genera energie, a o stoca și a o utiliza în cadrul unui singur sistem. Prin trecerea la microrețele, nu doar echipamentele din interiorul fabricii vor beneficia de această energie. Stațiile de încărcare a vehiculelor electrice (VE) pot fi conectate la microrețea pentru flotele de vehicule, iluminatul cu LED-uri și echipamentele de control al mediului din clădiri pot beneficia, de asemenea, de acest lucru.
Un impuls pentru curentul continuu din sectorul industrial
Curentul continuu – DC – este curentul electric care circulă într-o singură direcție. Dacă vorbim despre curent continuu (DC) și microrețele, acest lucru are un impact asupra modului în care este generată energia pentru o microrețea, cum este stocată și cum este utilizată.
În cazul panourilor solare fotovoltaice, alimentarea cu energie electrică vine deja sub formă de curent continuu, nemaifiind necesară inversarea acestuia, așa cum se întâmplă în cazul energiei eoliene sau hidroelectrice. Energia este generată, stocată și utilizată sub formă de curent continuu, ceea ce îmbunătățește eficiența și reduce costurile. Acest lucru este util atunci când ne gândim la stocarea energiei.
Europa este lider în acest domeniu
La fel ca în cazul multor aspecte legate de sustenabilitate, Europa se află în frunte. În Europa există companii care analizează cum să treacă la curent continuu (DC) și analizează beneficiile și avantajele generale, inclusiv un viitor mai sustenabil pentru producție.
Pentru a promova rețelele de curent continuu și pentru a le aduce pe piață, liderii din industrie, mediul academic și cercetătorii au fondat Alianța deschisă pentru curent continuu (ODCA – Open Direct Current Alliance). Acest grup coordonează discuțiile privind utilizarea tehnologiei de curent continuu pentru un viitor mai durabil și o modalitate de economisire a resurselor. Este ceva ce ne așteptăm să vedem în Statele Unite, dar încă nu am ajuns acolo. De asemenea, acest grup lucrează la elaborarea unor definiții standard pentru ceea ce înseamnă sustenabilitate, deoarece chiar și acest lucru poate să difere foarte mult pe glob.
Partenerii DigiKey sunt în frunte
DigiKey ajută producătorii să beneficieze de sursele de energie alternativă prin disponibilitatea unor produse cheie esențiale pentru dezvoltarea acestora.
Producătorii profită de amploarea inventarului nostru de produse disponibile în stoc și gata de livrare pentru proiectele lor. Avem parteneriate cu producători precum Schneider Electric și Panduit – lideri în industrie în ceea ce privește procesele de producție inteligentă, inclusiv dezvoltarea de microrețele și produsele necesare pentru a face din aceste proiecte o realitate.
- Schneider Electric este specializată în automatizare digitală și în managementul energiei. Aceștia își ajută clienții să inoveze și să administreze instalații de producție mai inteligente și mai eficiente din punct de vedere energetic.
- Panduit ajută producătorii de echipamente și producătorii pe bază de contract să organizeze, să conecteze și să protejeze sistemele de cabluri și fire electrice pentru o performanță optimă. Soluțiile lor îi ajută pe clienți să își atingă obiectivele de sustenabilitate, oferind totul, de la infrastructura de rețea la soluții pentru panouri solare.
DigiKey și fabrica viitorului
La DigiKey, înțelegem importanța de a avea la dispoziție produsele potrivite pentru a permite dezvoltarea tehnologiei și a inovației. Produsele noastre sunt gata să fie livrate oriunde în lume. Facem în așa fel încât clienții noștri să-și desfășoare activitatea cu ușurință, ceea ce este important pentru întreaga echipă DigiKey.
Oferim, de asemenea, instrumente gratuite, cum ar fi TechForum-ul DigiKey, unde inginerii pot găsi răspunsuri la întrebări comune sau pot adresa propriile întrebări. Un tehnician sau inginer de la DigiKey, sau unul dintre cei 7.000 de membri ai TechForum, va interveni și va oferi îndrumare. Este o resursă incredibilă formată din unele dintre cele mai strălucitoare minți.
Există producători care deschid calea prin utilizarea surselor de energie alternativă, crearea de microrețele și utilizarea tehnologiei emergente pentru a-și compensa amprenta de carbon și pentru a promova un viitor mai sustenabil.
Pentru a afla mai multe, consultați seria de videoclipuri “Factory of Tomorrow” de la DigiKey.
DigiKey este recunoscut ca lider global și inovator continuu în distribuția de componente electronice și produse de automatizare de ultimă generație la nivel mondial, oferind peste 17,2 milioane de componente de la peste 2.800 de producători de marcă de calitate.
Autor: Eric Halvorson,
Partnership Marketing Manager II – Strategic programs
DigiKey | https://www.digikey.ro