Îmbunătățirea unui sistem de măsurare a temperaturii cu ajutorul funcțiilor integrate

Monitorizarea temperaturii în timp real este vitală pentru funcționarea proiectelor industriale, de consum, de calcul și de comunicații

by gabi

Sistemele electronice de astăzi funcționează mai repede, dar conținutul lor de siliciu continuă să crească și el. Acest lucru înseamnă că aplicațiile generează mai multă căldură acum, făcând ca monitorizarea în timp real a temperaturii să fie vitală pentru buna funcționare a proiectelor industriale, de consum, de calcul și de comunicații.

În acest articol, vom discuta despre o modalitate simplă și cost-eficientă de măsurare precisă a temperaturii produsului vostru și, în același timp, de implementare în sistem a celor mai bune funcționalități de siguranță și fiabilitate.

Creșterea valorii operaționale a produsului destinat clienților voștri, concomitent cu protejarea investiției este esențială pentru succesul pe termen lung. Acest lucru este disponibil doar cu familia de senzori de temperatură NVM (Non-volatile Memory – memorie nevolatilă) de la Microchip.

S-ar putea să vă întrebați de ce este important să folosiți soluția NMV integrată în cadrul proiectului vostru; vă vom împărtăși trei motive importante.

În primul rând, utilizarea NVM oferă posibilitatea de a înregistra datele critice, la nivel local, în senzorul de temperatură. Un exemplu de date critice este înregistrarea temperaturilor extreme ale produsului final care ar putea forța oprirea sau defectarea sistemului, precum și înregistrarea valorilor temperaturilor, a datei/orei, a numărului de defecțiuni, a duratei de funcționare și a multor alte lucruri pe care proiectanții ar dori să le cunoască.

Gândiți-vă la impactul asupra îmbunătățirilor viitoare ale produselor voastre, dacă ați putea revizui și studia numărul de returnări datorate defecțiunilor produselor provenite de la clienții finali prin simpla citire a memoriei integrate din interiorul senzorului de temperatură. Ați putea afla aspecte, precum frecvența cu care produsul a atins o temperatură critică, precum și data și ora la care a avut loc. Doar aceste date ar putea să vă spună dacă clientul vostru a utilizat produsul într-un mediu cu temperaturi ridicate, ceea ce ar putea anula garanția sau orice pretenții de garanție din cauza utilizării necorespunzătoare a produsului. Memoria integrată ar putea fi privită aproape la fel ca înregistratoarele de date de accident care se găsesc astăzi în mașini și avioane. Datele stocate ar putea contribui la îmbunătățirea dezvoltării viitoare a produsului sau la îmbunătățirea acestuia, prin corelarea valorilor de temperatură stocate cu o posibilă selecție greșită a unei componente a cărei performanță s-a degradat în timp.

În al doilea rând, memoria integrată permite urmărirea modului în care clienții finali utilizează caracteristicile sau funcțiile produsului vostru, pentru a determina dacă aceștia le folosesc sau nu. Poate că aveți caracteristici noi sau funcții specifice pe care doriți să le testați cu clienții. Acest nou acces la date vă va permite să obțineți informații importante despre ceea ce clienții voștri întrebuințează din proiectele voastre. Rezultatele ar putea fi chiar mai valoroase decât un sondaj în rândul clienților sau chiar decât un focus grup!

Ultimul motiv pentru care trebuie să folosiți NVM integrat în sistem constă în stocarea de date critice pentru setările de fabrică, de configurare a sistemului și datele parametrice. Memoria integrată ar putea fi utilizată pentru a stoca informații critice de testare în fabrică despre modul în care produsul a fost testat în funcție de o anumită revizuire a programului de testare. Configurația de testare și locația echipamentului, împreună cu datele parametrice, ar ajuta la returnarea produselor de către clienți, oferind informații imparțiale despre modul în care produsul a fost testat în fabrică. În plus, memoria integrată ar putea fi utilizată pentru a stoca date critice de configurare a sistemului care ajută la procesul de pornire și inițializare pentru configurarea sistemului sau a produsului. Avantajul care rezultă aici este că actualizările viitoare ale produsului ar putea fi realizate prin simpla reprogramare a datelor de configurare anterioare printr-o singură operațiune simplă de programare.

Dispozitivele AT30TSE752A/754A/758A conțin singurul set din lume de regiștri nevolatili care păstrează configurația și setările de limitare a temperaturii chiar și după ce dispozitivul a fost pornit, eliminând astfel necesitatea reconfigurării produsului după fiecare operațiune de pornire. Această flexibilitate suplimentară permite dispozitivului să funcționeze autonom și să nu se bazeze pe un controler gazdă pentru configurarea dispozitivului.

În plus, aceste dispozitive conțin o funcție de protecție la scriere a întregii matrice prin intermediul modului RSWP (Reversible Software Write Protect) care, odată activat, dezactivează circuitele de scriere în EEPROM și, prin urmare, protejează conținutul întregii matrice de memorie împotriva oricăror operațiuni de scriere intenționate sau neintenționate.

Un senzor de temperatură cu EEPROM integrat, cum ar fi AT30TSE758A de la Microchip, permite producătorilor să profite de cele trei avantaje principale discutate mai sus. Dispozitivele de monitorizare precisă a temperaturii combină un senzor digital de temperatură de înaltă precizie, alarme programabile de temperatură înaltă și joasă, regiștri nevolatili integrați și o memorie EEPROM de 8 Kbit într-o capsulă compactă. Aceste caracteristici îl recomandă pentru utilizarea într-o mare varietate de aplicații, cum ar fi cele de consum, industriale și informatice, care necesită măsurarea temperaturilor locale ca parte integrantă a funcționării și fiabilității sistemului.

Concluzie

Utilizarea NVM-urilor, care completează eforturile voastre de management termic, este extrem de importantă și sperăm că acest articol v-a ajutat să înțelegeți de ce. Microchip s-a angajat în acest segment de piață, motiv pentru care a creat linia de produse AT30TSE752A/4A/8A care permite proiectanților să ocolească obstacolele tipice de proiectare termică, îmbunătățind siguranța și fiabilitatea unei aplicații.

Autor: Bryce Morgan, Product Marketing Manager, Microchip Technology

Pentru mai multe informații, vă rugăm să vizitați: https://www.microchip.com/wwwproducts/en/AT30TSE758A

Microchip Technology   |   https://www.microchip.com

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu