Farnell, ‘Distribuitorul de Dezvoltare’, a publicat un nou studiu referitor la Internetul Lucrurilor (IoT), care confirmă adoptarea puternică a Inteligenței Artificiale (AI – Artificial Intelligence) în cadrul dispozitivelor IoT, alături de noi informații despre piețele cheie, dezvoltatori, precum și despre provocările inginerilor proiectanți care lucrează în domeniul IoT.
AIoT este principala tendință emergentă din sondaj, demonstrând începutul procesului de construire a unui adevărat ecosistem IoT. Cercetările au arătat că aproape jumătate (49%) dintre respondenți folosesc deja AI în aplicațiile lor IoT. 28% dintre respondenți consideră că procesul de învățare automată (ML – Machine Learning) este cea mai utilizată tehnologie, iar aplicațiile AI bazate pe cloud au o “cotă de piață” de 19%. Această adoptare a aplicațiilor AI în proiectele IoT se bazează atât pe încrederea foarte mare în “fenomenul” IoT, cât și pe faptul că tot mai mulți ingineri vor să contribuie cu inovații în acest domeniu. Totuși, este încă evident că mulți ingineri (51%) ezită să adopte AI deoarece această tehnologie se află într-o fază incipientă sau pentru că necesită o expertiză specializată în implementarea AI în aplicațiile IoT.
Alte rezultate din cel de-al doilea sondaj global IoT realizat de Farnell arată că securitatea continuă să fie cea mai mare provocare a proiectanților în legătură cu implementarea IoT. Cu toate că aceasta a scăzut de la 40% (rezultat obținut în anul 2018) la 35% în 2019, îngrijorarea inginerilor privind securitatea este în continuare mai mare decât conectivitatea și interoperabilitatea, datorită tipului de date colectate de la „lucruri” (mașini) și de la oameni, care pot fi foarte sensibile și personale. Companiile care inițiază noi proiecte IoT tratează securitatea IoT ca o prioritate principală prin implementarea securității hardware și software pentru a proteja orice tip de amenințare potențială. Proprietatea datelor colectate este un alt aspect important al securității, unde 70% dintre respondenți preferă ca datele colectate să fie păstrate pe un dispozitiv marginal, în loc ca acestea să fie deținute de furnizorul de soluții IoT.
Sondajul arată, de asemenea, că, deși mulți ingineri (46%) încă preferă să proiecteze singuri o soluție completă de securitate ‘edge-to-cloud’, deschiderea pentru a integra soluții “gata pentru producție”, cum ar fi SmartEdge Agile, SmartEdge IIoT Gateway, care oferă o soluție IoT “end-to-end” completă, a crescut. Numărul de respondenți care au confirmat că ar avea în vedere dispozitivele care provin de la o terță parte a crescut cu 12% în 2019 față de 2018, în special atunci când expertiza internă este limitată sau dacă timpul de introducere pe piață este esențial.
O tendință cheie care a apărut în rezultatele primului sondaj s-a menținut și în 2019, datele sondajului sugerând că gama tot mai mare de hardware disponibil pentru a susține dezvoltarea IoT continuă să prezinte noi oportunități. Mai mulți respondenți ca niciodată semnalează faptul că inovația vine din start-up-uri (33% acum, față de 26% din primul sondaj), deoarece beneficiază de o paletă largă de soluții modulare și de computere pe o singură placă (SBC – Single Board Computers) disponibile pe piață. Numărul respondenților care au adoptat soluții hardware ‘de pe raft’ a crescut, de asemenea, la 54%, față de 50%, în 2018.
Cliff Ortmeyer, Director Global al Departamentului de Marketing Tehnic la Farnell, spune: “Oportunitățile care vin din Internetul Lucrurilor și AI continuă să crească, fiind alimentate de accesul la un număr tot mai mare de soluții hardware și software, ce permit dezvoltatorilor să lanseze produsele pe piață mai repede ca niciodată și fără a avea nevoie de expertiză specializată. Astfel, porțile IoT se deschid pentru noi participanți, oferind multor dezvoltatori posibilitatea de a inova pentru a îmbunătăți stilul de viață. Prin Farnell, aveți acces la o gamă extinsă de instrumente de dezvoltare pentru IoT și AI, care permit unor soluții ‘de-pe-raft’ să rezolve provocări comune.”
În ciuda integrării rapide în viața de zi cu zi a dispozitivelor inteligente, cum ar fi Alexa de la Amazon și Google Home – fapt care demonstrează o adoptare pe scară largă a aplicațiilor IoT în spațiul de consum – în 2019 s-a observat o ușoară depărtare de automatizarea casnică, unde numărul respondenților care au considerat-o ca fiind cea mai de impact aplicație IoT în următorii 5 ani, s-a redus de la 27% la 22%. În schimb, automatizările industriale și orașele inteligente au crescut în sondaje, cu 22% și, respectiv, 16% fiind susținute de o înțelegere din ce în ce mai mare a valorii pe care datele IoT le pot aduce operațiunilor de acest tip (crescând de la 44% în 2018 la 50% în 2019). Această tendință este atestată în industrie, unde din ce în ce mai multe facilități de producție se transformă în fabrici complet sau semi-automatizate în care producția este robotizată, iar investițiile în întreținerea predictivă cresc, pentru a reduce timpii de nefuncționare.
Sondajul a fost realizat în perioada Septembrie – Decembrie 2019, pe un eșantion format din 2,015 de respondenți din 67 de țări din Europa, America de Nord și APAC. Majoritatea răspunsurilor au fost obținute de la ingineri care dezvoltă aplicații IoT (59%), restul răspunsurilor provenind de la cumpărători de dispozitive destinate soluțiilor IoT, pasionați de electronică și producători.
Farnell oferă o gamă largă de produse și materiale de asistență pentru a ajuta dezvoltatorii să proiecteze soluții IoT și să integreze Inteligența artificială. Produsele sunt disponibile de la producători de top, precum Raspberry Pi, Arduino și Beagleboard. Hub-ul IoT de la Farnell și paginile AI oferă, de asemenea, acces la cele mai noi produse pentru dezvoltare, informații și note de aplicație pentru a sprijini proiectarea în aceste domenii. Publicarea rezultatelor complete ale Studiului Farnell Global IoT se va face pe site-ul Farnell în decursul lunii Februarie, 2020.