Instrumentaţie de laborator

by donpedro

În orice laborator sau atelier de electronică, electrotehnică sau chiar mecanică veţi găsi aparatură pentru generarea, vizualizarea şi măsurarea semnalelor electrice. Indispensabilă oricărei activităţi tehnice moderne, această aparatură include o gamă variată de echipamente, de la multimetre până la analizoare de semnal, trecând prin osciloscoape analogice şi digitale, generatoare de semnal. Firma Aurocon COMPEC pune la dispoziţie o gamă foarte variată de astfel de echipamente de laborator.

La alegerea echipamentului trebuie luate în consideraţie o serie întreagă de aspecte tehnice. Un aspect uneori neglijat este existenţa unei interfeţe pentru comunicarea dintre aparat şi un calculator, cât şi existenţa unui software adecvat pentru controlul echipamentului. Este recomandabilă prezenţa unei interfeţe de tip RS-232 sau, pentru aplicaţii complexe şi de mare viteză, este necesară o interfaţă de tip GPIB. O astfel de interfaţă va permite automatizarea testării, salvarea şi stocarea datelor din aparat pe harddisk cât şi posibilitatea stocării parametrilor de reglare ai aparatului şi reprogramarea ulterioară a aparatului conform acestor parametrii, ceea ce asigură o repetabilitate a condiţiilor de testare şi reduce timpul şi efortul de selecţie a parametrilor optimi. Totodată, o astfel de interfaţă permite automatizarea procesului de testare şi construirea unor proceduri complexe, cu număr ridicat de etape, fără a fi însă necesară prezenţa operatorului uman. Aceste testări repetitive devin tot mai prezente în condiţiile implementării pe scară largă a conceptelor de asigurare totală a calităţii. Pentru controlul echipamentului este recomandabilă existenţa unui software, practic un driver al instrumentului, care să permită modificarea de la distanţă a parametrilor cât şi citirea acestora şi a valorilor măsurate. În vederea realizării de programe automate de testare este necesar ca acest driver să poată fi apelat din programe de tip Visual C, Visual Basic, LabVIEW, etc.
În cele ce urmează sunt prezentate caracteristicile unora dintre echipamentele oferite de firma Aurocon COMPEC.

Osciloscop Iso-Tech ISR 2102 & 2112 cu cursoare de măsurare

Osciloscopul de bază este cel de tip ISR2102 la care ISR2112 aduce o serie de opţiuni suplimentare. Domeniul de frecvenţe este de 100MHZ, pentru ambele canale. Aparatul este prevăzut cu ecran LCD cu funcţii de cursoare de măsurare. Sunt oferite facilităţi de protecţie, cum este blocarea panoului de comandă, controlată de microprocesor. De remarcat este existenţa unei baze de timp duale, posibilitatea de îngheţare şi de baleiere a undei memorate, sincronizare cu semnal TV.
Caracteristicile suplimentare oferite de ISR2112 sunt memorie pentru salvarea/activarea a până la 10 seturi de parametrii definiţi de utilizator, posibilitatea autoscalării pentru optimizarea măsurării semnalului, controlul iluminării reticulelor.

Specificaţii tehnice
Sensibilitate verticală 2mV/div la 5mV/div ±3% 11 paşi în secvenţe 1 – 2 – 5
Timp de creştere 3.5ns (2mV/DIV:17.5ns)
Moduri de operare CH1, CH2, DUAL (CHOP/ALT), ADD (modul DIFF poate fi
realizat atunci când canalul 2 CH2 este în modul INV)
Intrări a.c., d.c., gnd
Impedanţă de intrare 1MW ±2% //25pF aprox.
Tensiune maximă de intrare 400V (d.c. + a.c. peak) Cat II
Baza de timp A (Principală) 50ns la 0.5s/DIV, variabilă continuu (UNCAL)
Baza de timp B (Întârziere) 50ns la 50ms/DIV
Baleiere întârziată 1ms la 5s
Mărirea la baleiere x 10 (durată maximă de baleiere 5ns/DIV)
Moduri de declanşare AUTO, NORM, TV
Cuplare a.c., d.c., HF reject, LF reject, TV-V, TV-H
Cursoare DV, DV%, DVdB, DT, 1/DT, DT%, Df
Alimentare a.c. 100V, 120V, 230V ±10% selectabil 50/60Hz
Consum de putere Aprox. 90VA, 70W (max.)

Generator de funcţii TG120 20MHz

Este un generator de semnal cu un bun raport performanţe/cost, ce oferă un domeniu de frecvenţe de 0,2Hz până la 20MHz, cu posibilitatea generării de semnale de 10mV până la 20V vârf-la vârf. Oferă ieşiri TTL separate, posibilitatea controlului valorii de d.c (offset) cât şi posibilitatea baleierii sinusoidale interne sau externe.

Specificaţii tehnice
Frecvenţă
Domeniu 0•2Hz la 20MHz în 8 domenii decadice cu ajustarea prin vernier
Domeniu vernier >10:1 din fiecare domeniu
Acurateţe vernier Uzual ±5% din toată scala
Mod de baleiere (extern)
Domeniu de baleiere Tipic >20:1
Sensibilitatea de intrare Tipic 0 la 2V pentru baleiere 10:1
Moduri de operare
(Caracteristicile furnizate se referă la pragul superior al fiecărei plaje de frecvenţă şi ieşire 10 V vârf la vârf cu impedanţă 50W)
Sinus
Distorsiune Tipic 2% la 200, domenii 2k şi 20k
Triunghi
Liniaritate Tipic 99% la domeniile de kHz
Undă dreptunghiulară
Timp de creştere&descreştere >22ns
d.c.
Domeniu ±10V la 50W
50W ieşire
Trei domenii selectabile cu comutator cu control al vernierului de 26dB în fiecare domeniu
Domeniu 0dB 1V la 20V vârf-la-vârf (0•5V la 10V în 50W)
Domeniu -20dB 100Mv vârf-la-vârf (50mV la 1V în 50W)
Domeniu -40dB 10mV la 0•0 vârf-la vârf (5mV la 0•1V în 50W)
Ieşire TTL/CMOS
Capabil de alimentare a 4 sarcini TTL convenţionale
Generalităţi
Alimentare 230V sau 115V nominal 50/60Hz, 30VA max,

Sursă TTi unicanal

Sursă de putere, capabilă să opereze în regim de tensiune constantă sau de curent constant. Valorile tensiunii sau curentului sunt afişate numeric. Sunt asigurate protecţii la scurt-circuit, conectare inversă sau suprasarcină. Este posibilă selectarea, înainte de cuplarea sarcinii, a curentului limită debitat. Controlul valorii limită a curentului se face după o lege logaritmică.

Specificaţii tehnice
Tensiune de alimentare 110, 120, 220, 240V a.c. ±10% @ 50/60Hz
Stabilitatea la variaţia alimentării <0•01% din valoarea maximă pentru o variaţie de 10% Riplu şi zgomot <1mV Acurateţea multimetrului (20°C - 25°C) Tensiune 0•1% din citire +1 digit Curent 0•3% din citire +1 digit Rezoluţia multimetrului Tensiune 0•01V; curent 0•001A Impedanţă de iesire <5mW @ 1kHz Curent limită Variabil prin control logaritmic Siguranţă Conform IEC 348

Multimetru de laborator TTi 2 canale Thurlby-Thandar 1705, Dual

Multimetrul oferit de firma Thurlby-Thandar este de înaltă performanţă, combinând o precizie ridicată cu facilităţi unice de măsurare şi afişaj dual, independent
şi simultan, a două semnale diferite sau pentru acelaşi semnal. Spre exemplu este posibilă afişarea simultană a curentului şi tensiunii electrice sau a tensiunii
electrice de d.c şi a tensiunii electrice de a.c. Sunt oferite o serie de funcţii adaptive cât şi posibilitatea controlului instrumentului prin interfaţa RS-232.
Există si o versiune (1705-GP) cu interfaţă GPIB (IEEE-488) încorporată, adiţională la interfaţa RS-232. La variante cu interfaţă RS-232 alimentarea se poate face
de la reţea sau de la acumulatori. La variante şi cu interfaţă GPIB alimentarea se poate face doar de la reţea. Aparatul este livrat împreună cu sonde şi manual de
utilizare. Domeniul de măsurare se stabileşte manual sau automat.

Specificaţii tehnice

Afişaj Dual, de dimensiuni mari
Număr de măsurări 12 000
Acurateţe 0•04% d.c.V
Sensibilitate 10mV, 10mW şi 0 1mA
Măsurarea frecvenţei Acurateţe 0•01% şi rezoluţie 0•01Hz
Măsurarea capacităţii 5 domenii
Curent maxim 10A
Măsurări relative dBs şi Watts relativ la o impedanţă oferită de utilizator
VA (Volţi x Amperi)
Funcţii speciale Ax+b, Hi-Lo-Pass, % deviaţie, min./max
Alimentare a.c. 100V, 120V, 230V ±10% selectabil 50/60Hz sau acumulatori

Osciloscop Tektronics TDS2022 & TDS2024 frecvenţă maximă 200MHz

şi frecvenţă maximă pentru semnale repetitive 2GS/s
Este un osciloscop de uz general pentru proiectare electrică digitală, service electronic, testări automate în fabricaţie, activităţi educaţionale. Se oferă modele cu 2 sau 4 canale, cu afişaj monocrom sau color. Prezintă o interfaţă uşor de învăţat şi utilizat sub forma unor butoane analogice cu funcţii multiple afişate pe ecran, dar şi posibilitatea de asistenţă prin apăsarea unui buton de Help, ce comandă afişarea unui text corespunzător funcţiei utilizate la acel moment. Facilitatea de AUTOSET este deasemenea prezentă, permiţând detectarea automată a parametrilor semnalului şi modificarea parametrilor osciloscopului pentru optimizarea achiziţiei şi măsurării. Este posibilă afişarea semnalelor video, fiind oferită o facilitate de declanşare (trigger) a achiziţiei folosind semnalul video.
Echipamentul este mai mult decât un simplu osciloscop permiţând până la 11 măsurări automate, inclusiv afişarea automată a spectrului folosind Transformata Fourier Discretă.
Este posibilă salvarea/activarea din memorie a până la 10 seturi de reglaje şi de forme de semnal, cu memorarea tuturor parametrilor de achiziţie. Memoria nonvolatilă este de 2,5 KB.
Pentru comunicaţia externă se oferă un modul adiţional ce permite comunicaţia prin protocol RS-232, paralel sau GPIB. Pentru achiziţia şi prelucrarea datelor se poate folosi programul Wavestar pentru osciloscoape, oferit de firma Tektronix.
Aparatul este prevăzut cu sonde de x1 sau x10 pasive.

Specificaţii tehnice
Tektronix tip TDS2022 TDS2024
Domeniu de frecvenţă 200MHz
Frecvenţa de eşantionare 2GS/s
Număr de canale 2 + declanşare extern 4 + declanşare extern
Afişaj Color 1/4 VGA backlit LCD
Dimensiune memorie 2•5K puncte
Tip declanşare Rampă (crescătoare, descrescătoare), video, lăţime de puls, glitch
Moduri de declanşare Auto, normal, o singură captură
Sensibilitate verticală 2mV la 5V/div
Acurateţe/rezoluţie verticală 8 biţi / ±3%
Domeniul bazei de timp 2•5ns la 50 sec/div
Acurateţea bazei de timp 50ppm
Impedanţă de intrare 1MW în paralel cu 20pF
Moduri de achiziţie Detecţia vârfurilor, mediere, unică
Dimensiuni H W D Wt
151 324 124 2•0kg

www.compec.ro

Adaugă un comentariu