Instrumentaţie de laborator (III)

by donpedro

În orice laborator sau atelier de electronică, electrotehnică sau chiar mecanică veţi găsi aparatură pentru generarea, vizualizarea şi măsurarea semnalelor electrice. Indispensabilă oricărei activităţi tehnice moderne, această aparatură include o gamă variată de echipamente, de la multimetre până la analizoare de semnal, trecând prin osciloscoape analogice şi digitale, generatoare de semnal. Firma Aurocon COMPEC pune la dispoziţie o gamă foarte variată de astfel de echipamente de laborator.

Pentru a evidenţia gama largă de produse în domeniu şi în acest articol vor fi prezentate câteva echipamente, oferite de firma Aurocon Compec.

Numărător TTi TF830 – 1300MHz

Specificaţii tehnice

Acesta este un numărător versatil, având la bază o modalitate de măsurare controlată cu ajutorul unui microprocesor, oferind o bună rezoluţie indiferent de de frecvenţa de intrare.
Domeniul de frecvenţe este de la 5MHz la 1300MHz.
Se poate lucra cu unul dintre modurile de determinare: perioadă, puls, proporţional.
Aparatul dispune de filtru trece jos şi reglare a nivelului de declanşare (trigger).
Ecranul de indicare are 8 caractere.
Alimentarea se poate face de la reţea sau cu 6 baterii de tip C. (dacă acestea sunt acumulatori, se reîncarcă în timpul alimentării de la reţea)
Aparatul oferă un consum energetic redus.

Osciloscop ISO-TECH IDS 100 Long-Memory (125K) DSO

Este un aparat de înaltă performanţă, un osciloscop digital dublu canal 100MHz cu ecran CRT mare pentru vizualizarea semnalelor în condiţii de luminozitate, contrast şi rezoluţie bună.

Lungimea de memorare pe canal de 125k, oferă viteze de eşantionare mari la baze de timp mici şi posibilitatea înregistrării unor semnale nerepetitive pe o perioadă de timp mai mare.
Domeniul de frecvenţe 100MHz, frecvenţă de eşantionare în timp real 100MS/s, iar frecvenţa de eşantionare maximă este de 25 GS/s. Memorie afişare 125k pe canal.
Aparatul dispune de Auto-Set pentru pregătirea parametilor şi achiziţionarea rapidă a semnalelor. Ecran CRT dreptunghiular de 7 inch, rezoluţie 640×480 VGA şi grilă 8 x 10.
Aparatul dispune de 14 funcţii automate de măsurare. Posibilitate de memorare 2 semnale având fiecare 125k. Posibilitate de declanşare (trigger): Linie TV, la valoare, funcţie de timp. 4 moduri de achiziţie: esantion, detectare vârfuri de semnal, mediere, adunare. Instrumentul dispune de port serial (tata) RS-232 şi port paralel de imprimantă 25W PC. Conector pentru monitor de tip DB-15 VGA este ideal şi pentru aplicaţii educaţionale şi de training. Aparatul este livrat cu software de comandă cu calculatorul (RS-232)

Specificaţii tehnice
Sistemul pe verticală: sensibilitate de la 2mV/Div la 5V/DIV, cu precizie de ±3%, lăţimea de bandă de 100MHz – 3dB, impedanţă de intrare 1MW ± 1%, aproximativ 22pF. Valoare maximă de intrare 300V CAT II . Prelucrare forme de undă CH1-CH2, CH1+CH2.

Sistemul pe orizontală: Bază de timp de la 2ns/Div la 5s/DIV (incremente 1-2-5), la o precizie de ±0.01%. Domeniul de întârziere pe trigger 100 Div şi de post trigger 500 Div.

Sistemul de achiziţie: viteza de eşantionare în timp real 100MS/s, viteza de eşantionare echivalentă maximă 25GS/s. Mediere 2,4,8,16, … 256.

Declanşare: surse CH1, CH2, LINIE, EXT. Moduri de declanşare: nivel, auto, normal, single, TV, întârziere.

Cursoare pentru măsurare: Vhi, Vlo, Vmax, Vmin, Vp-p, Vavg, Vrms, Vamp, timp de creştere/descreştere, factor de umplere, frecvenţă, perioadă, lăţime puls.

Caracteristici generale: Aparatul dispune de port paralel 25 pini compatibil cu imprimante EPSON matriciale, EPSON cu jet de cerneală cu ESC/P2, HP laser cu HP PCL5. Deasemenea este prezentă şi o interfaţă RS-232 cu 9 pini tip tată DTE RS-232 şi un conector VGA DB-15 compatibil VGA.
Alimentare în domeniul 100V – 240Vac şi 48Hz-63Hz, selectare automată.
Consumul energetic se situează la maximum 85W, 95VA.

Sursă triplă ISO-TECH IPS2303DD (30V-3A)x2, 5V-3A

Aparatul prezentat este o sursă cu aplicaţii în multe domenii atât în mediul industrial cât şi educaţional.
Valorile de tensiune şi curent sunt afişate separat pe indicatoare cu 3 digiţi, sursa dispunând şi de protecţie în cazul supraîncărcării sau inversării de polaritate. Zgomot şi riplu reduse. Se poate utiliza pentru aplicaţii audio, permiţând operaţii continue sau cu sarcini variabile.

Specificaţii tehnice

Surse de curent continuu cu întrerupere programabilă ISO-TECH IPS-603, 405 & 2010

În continuare este prezentata o altă sursă Iso-Tech, cu întrerupere programabilă, utilă atât pentru aplicaţii industriale cât şi educaţionale. Ecranul este de data aceasta cu cristale lichide.
Sursa permite controlul ON/OFF al ieşirilor.
Pentru răcire, ventilatorul dispune de trei trepte de viteză.
De asemenea pentru a preveni comenzi accidentale, tastatura este prevăzută de un sistem de blocare. Sursa are şi interfaţă RS-232.

Specificaţii tehnice

Osciloscop digital portabil THS700A

Prin combinarea dintre un osciloscop digital şi un multimetru cu 3¾ digiţi, într-o carcasă cauciucată, au fost dezvoltate 3 modele de osciloscoape portabile Tektronix TekScope. Alimentarea se face de la baterie. Principalele caracteristici care recomandă aceste instrumente, sunt: domeniul de frecvenţe de până la 200MHz, cu două canale de până la 1GS/s, trigger extern printr-o intrare DMM, permiţând păstrarea utilizării celor două canale pentru semnal.

Permite modul de trigger video. Instrumentul dispune de cursoare pentru determinarea perioadei şi fazei.
Modelul THS730A are o bandă de frecvenţe de 200MHz, 1Gs/s, modelul THS720A banda de 100MHz şi 500Ms/s viteza de eşantionare pe canal.
Instrumentul este furnizat cu acumulatori NiCd, adaptor/încărcător, 2 sonde osciloscop P6117 x10, sonde multimetru, interfaţă RS-232, manual de utilizare şi geantă de transport.
Comunicaţia cu calculatorul este realizată prin intermediul portului RS-232, putând fi utilizat programul WSTRO™. În vederea tipăririi directe a formelor de undă determinate se poate utiliza un adaptor special pentru imprimantă.

Specificaţii tehnice
Mod osciloscop
Capacitate de memorare – 2500 puncte
Număr canale – 2
Sensibilitate pe verticală – de la 5mV la 50V/div
Rezoluţie pe verticală – 8 biţi
Precizie d.c. – ±2%
Precizie pe orizontală – ±200ppm >1ms
Domeniu pe orizontală:
– THS720A 5ns-50s/div
– THS730A 2ns-50s/div
Sursă de declanşare Intern/extern
Modalitate de declanşare Puls, front, video

Mod multimetru
Rezoluţie: 3 3/4 digiţi
Tensiune d.c.: 400mV la 850V
Tensiune a.c.: 400mV la 600V
Rezistenţă: 400W la 40MW
Testare diodă: Până la 2V
Facilităţi suplimentare: Autoscalare, truer.m.s.(determinarea valorii efective), mediere, determinare min/max. alarmă, dB, dBm

General
Memorie nevolatilă
– 10 forme de undă, 10 seturi de parametri de configurare, 10 seturi de parametri DMM
Siguranţă
– Proiectat conform cu IEC 1010-1, Cat II, 600V

www.comet.ro

Adaugă un comentariu