Înclinometre pentru determinarea unghiului de pantă

by donpedro

Nu contează dacă sunt utilizate la auto-macarale, elevatoare, panouri solare sau la paturi de spital, accelerometrele, dispozitivele de determinare a unghiului sau înclinometrele detectează pantele şi poziţiile necesare sau confirmă doar poziţia corectă, rapid şi precis. Turck îşi extinde portofoliul de produse senzoriale cu noua familie de înclinometre pentru unghiuri de pantă.

Principiul de funcţionare
Prin înclinare se defineşte unghiul relativ de rotaţie faţă de axa orizontală sau verticală. Orice deviere de la această poziţie de referinţă (perpendiculară) poate fi detectată rapid şi precis cu ajutorul înclinometrelor realizate de specialiştii în senzori ai TURCK. Înclinometrele utilizează pentru măsurarea unghiului de înclinare acceleraţia gravitaţională. Principiul de măsurare este similar cu cel al căderii perpendiculare, în care masa este direct legată de câmpul gravitaţional (vector de câmp). Urmând acest principiu, înclinometrele utilizează pentru determinarea unghiurilor de pantă pendule mecanice, elemente de încovoiere sau lichide precum în cazul detectoarelor de nivel de apă.

Înclinometrele realizate de Turck utilizează un pendul micromecanic. Piesa de bază a noului înclinometru este un element senzorial capacitiv micromecanic. Un condensator cu plăci este realizat din două plăci conductive paralele pe post de electrozi. Dacă este aplicată pe ambele plăci o tensiune directă, ele se încarcă până când diferenţa de potenţial dintre cele două este egală cu tensiunea aplicată. În acest fel, tensiunea înmagazinată în condensator este proporţională cu tensiunea aplicată. Mărimea caracteristică a unui condensator este numită capacitate. Un accelerometru capacitiv constă din doi electrozi în formă de “plăci” paralele cu un dielectric plasat în mijloc.
Dacă senzorul este supus unei acceleraţii, dielectricul din mijloc se mişcă şi astfel se schimbă valoarea capacităţii dintre cei doi electrozi. Dielectricul în înclinometrele realizate de TURCK este proiectat ca un pendul elastic. Aceste tipuri de senzori sunt sisteme arc-masă, în care arcul şi masa sunt realizate din siliciu, iar arcul măsoară numai câţiva microni. Unghiul de încovoiere cauzat de acceleraţie, produce o modificare măsurabilă a capacităţii între elementul elastic şi electrozi.

Produse noi
Portofoliul de produse TURCK conţine la ora actuală înclinometre în carcasă dreptunghiulară Q20L60 cu gamele de unghiuri de ±10°, ±45° şi ±60°. Toţi senzorii sunt caracterizaţi de ieşiri de tensiune analogică.
Avantaje ale înclinometrelor:
design compact dreptunghiular
viteză mare de măsurare
sensibile şi precise
siguranţă şi stabilitate pe termen lung
înalt grad de protecţie IP67
foarte robust
posibilităţi de montare optime

Aplicaţii pentru înclinometre
Datorită aplicabilităţii extinse a înclinometrelor, posibilităţile sunt numeroase! După cum una dintre cele mai importante pieţe ţintă ale TURCK este ingineria construcţiilor de maşini, toate tipurile de înclinometre şi dispozitive de determinare a unghiului, precum şi unghiurilor de rotaţie pe axe, joacă un rol important din perspectiva noastră.

Există numeroase domenii de aplicare, ca de exemplu sisteme de echilibrare, pârghii, pedale şi flapsuri. Interesante sunt de asemenea şi aplicaţii pe maşini de mixare materiale, maşini de bobinat, prese, compactoare şi vinciuri hidraulice. Înclinometrele sunt aplicate şi la excavatoare, macarale, mese rotative, zone de încărcare şi stocare, maşini de secerat, buldozere, maşini pentru construcţie drumuri şi orice alt fel de maşini comerciale. Ele sunt de asemenea aplicate în maşinile de forare orizontale şi verticale, fixarea automată a luminilor şi panourilor solare. Dispozitive de determinare a unghiurilor pot fi identificate şi la platforme, macarale şi transportoare.
Navele reprezintă alte posibilităţi. Când înclinometrele se aplică unui echipament, este determinată poziţia optimă verticală sau orizontală, independent de poziţia echipamentului. Senzorii măsoară întotdeauna unghiul curent relativ la orizontală. În acest fel, poate fi reglată poziţia ergonomică preferată individuală a utilizatorului. Aplicaţii tipice sunt cele în domeniul mobilierului special, utilizat în spitale, camere de operare, camere de îngrijire medicală, clinici stomatologice, echipamente de fitness, scaune de maşină (camioane, macarale, excavatoare, elevatoare etc.) şi scaune pe rotile.
Braţele transportoarelor necesită o poziţie de operare exactă pentru a obţine o capacitate maximă de transport. Cea mai eficientă metodă este aceea de a stabiliza poziţia de lucru prin reglaj unghiular. Sunt astfel detectabile vibraţiile critice produse de suprasarcini. Separat de optimizarea procesului de lucru, condiţiile de siguranţă necesare pot fi îndeplinite cu ajutorul măsurării unghiurilor de înclinare relevante ale transportorului.
O altă zonă de aplicaţie este reprezentată de încărcarea vagoanelor de transport marfă, camioanelor şi vapoarelor, mai exact de distribuirea masei în acestea. De asemenea este posibil controlul ţinutei de zbor a avioanelor foarte uşoare.
Foarte interesant este şi determinarea impactului vântului asupra turnurilor, clădirilor şi navelor. Înclinometrele sunt de asemenea potrivite pentru monitorizarea performanţelor maşinilor de prelucrat, monitorizarea ghidajelor orizontale şi verticale ale maşinilor de găurit utilizate la construirea drumurilor şi tunelelor, precum şi pentru echipamente de imersie.

Marketing
TURCK doreşte să-şi extindă portofoliul său de produse pentru a oferi clienţilor săi un pachet bine realizat de aplicaţii posibile. Noua prezentare trebuie înţeleasă ca un suport introductiv al noului topic. Prezentarea va fi înlocuită cu o fereastră de vânzare. La ora actuală noi dezvoltăm mai multe versiuni cu un curent analogic de ieşire între 4-20 mA cu o ieşire proporţională. Planurile noastre pentru anii următori se referă la înclinometre cu ieşire digitală, precum şi versiuni cu interfaţă magistrală şi legătură I/O. Senzorii de vibraţii sunt de asemenea prezenţi în agenda noastră pentru următorii ani. Aceştia, ca şi înclinometrele, sunt dispozitive de măsurare foarte economice. Măsurarea online a vibraţiilor clădirilor, vehiculelor, maşinilor şi uneltelor poate fi analizată în funcţie de amplitudine şi frecvenţă. Calitatea, precum şi performanţele tipice şi netipice pot fi monitorizate, şi astfel, pot fi luate măsuri de protecţie sau siguranţă preventivă în caz de urgenţă.

TURCK Automation România SRL
Str. Iuliu Tetrat nr. 18, sector 1,
RO-011914 Bucureşti
Tel.: +40 21 / 230.02.79, 230.05.94
Fax: +40 21 / 231.40.87
stephan.thelen@turck.com
www.turck.ro

Adaugă un comentariu